Hopp til hovedinnhold

Ull er gull

Ull er gull

Er du glad i ull? Som kjent har jo sauen kroppen full.

Sauene har kommet hjem fra fjellet. Nå skal de klippes, og ulla skal gjøres om til fine og komfortable plagg for menneskene.  

Visste du at ulla har ein egen uke? Ullveka blir beskrevet som en ullen folkefest, og markeres i Rogaland og Hordaland 22. september til 1. oktober. Biblioteket har selvsagt mange bøker om ull, og boktips finner du nederst i denne artikkelen. Men først: Hvorfor være opptatt av ull? 

pexels-photo-251454

Mye av det garnet som markedsføres som norsk ull, er importert, og har aldri sett snurten av en norsk sau. Dette mener Husfliden er problematisk av flere grunner. Det handler om kvalitet, kontroll og kunnskap. I Norge har vi lange tradisjoner med spinning og veving, og dermed også mye kunnskap på feltet. Husfliden setter derfor fokus på norsk ull gjennom satsningen Ullialt. På nettsiden til Ullialt skriver Husfliden: "Norsk ull har reist kort og blitt utsatt for minimalt med kjemikalier. Sauene våre er friske og ulla deres er fornybar og miljøvennlig. Norsk ull er en ressurs med stort potensial!" Det er mer miljøvennlig å bruke kortreist ull enn å importere fra utlandet, når den norske ulla er så god. 

Skal du strikke, og er opptatt av at garnet du bruker er norsk, finner du en oversikt over garntyper som bruker norsk ull her.

Vil du lese mer om ull, anbefaler vi disse bøkene: 

Ren ull av Ingun Grimstad Klepp

Denne boken er en hyllest til den norske ulla. Tradisjonelt har ulla vært brukt til alt fra bunader og kofter til møbler og pledd. I våre dager har "det varme gullet" får sin renessanse ved hjelp av blant andre Vegard Ulvang og Kari Traa. I denne boken følger vi ulla fra sauen til de ferdige produktene. Det handler om kvalitet, nostalgi, norsk industrihistorie og moderne design.

Les mer av Klepp og Tobiasson på forskning.no.

 

Spelsau og samspill av Annemor Sundbø

I fortidas hverdag ga spelsauen alt menneskene trengte for å livnære seg og kle seg. I en og samme fell er alt fra lange dekkhår som kan sammenlignes med lin, til den bløteste og mest finfibrete bunnull som er lik silke eller bomull. Med ull fra spelsau har seil blitt vevet som har ført skip over store havstrekninger. Ellers har ulla framskaffet varmeisolerende plagg, telt, sengeklær, veggtepper og kunstvevnader. Boka formidler hva slags betydning spinneredskapet og tråden har hatt fra fjerneste fortid og fram til vår tids husflid og tekstilkunst.

 

Norsk husflid nr. 1, 2017

Dette nummeret av Norsk husflid inneholder temasider om norsk ull. Her kan du lese om villsau på Vestlandet, merking av norsk ull, vasking av ull og "kresne" ullplagg.

Villsauboka av Hilde Buer

I over fem tusen år har menneske stelt kystlandskapet for å skaffe seg mat i nært samspel med naturen. I lyngheiane ved havkanten har dei hatt sauer på beite, som gav både kjøt, mjølk, skinn og ull.
Den gammalnorske sauen er eineståande og har til alle tider gjeve oss så rike gåver at han fortener
respekt og omsut. Ursauen er ikkje gammaldags, men ein sau for framtida, skriv Hilde Buer i denne første boka om villsauen.

 

Sauebondens liv av James Rebanks

Denne boka handler om en engelsk sauebonde, men vi tar den med likevel.

Noen mennesker har frihet til å velge sin egen retning i livet. Slik har det ikke vært for James Rebanks. Han er odelsgutten på en sauegård i Lake District som i mer enn seks hundre år har vært i familiens eie. 
James Rebanks' første bok ble en stor publikums- og kritikersuksess. Hans skildringer av sauebondens liv er fascinerende lesning, det er engasjerende, rørende og ærlig. Boka hans om et gammelt yrke forteller historien om en dypt rotfestet tilknytning til et særegent landskap og en stille og tilbaketrukket livsstil. 

 

advent

Advent av Gunnar Gunnarsson (roman)

Benedikt Sigurjónsson har kvar førjulstid i tjueseks år vandra opp i fjella med hunden og bukken sin for å finne bortkomne sauar. Den tjuesjuande gongen, i 1925, blir oppgåva hardare enn nokon gong tidlegare. Benedikt har føljge av ei gruppe andre menn, men dei gir opp undervegs, og han må leite vidare og kjempe mot naturkreftene åleine. Boka er ein variant av legenda om den gode hyrden, og historia er basert på faktiske hendingar. «Advent» blir rekna som ein klassikar i den islandske litteraturen. Dette er første gong ho er omsett til norsk. Boka er illustrert av Gunnar Gunnarsson jr. Omtalen er utarbeida av BS.

Vi har også mange flotte strikkebøker på biblioteket. Her får du en oversikt over alle strikkebøkene våre. 

Google+