Hopp til hovedinnhold

Tre kjappe krimtips i høstferien

I let you go, Clare Mackintosh

Nettredaktør Øyvind Berekvam har tatt med seg en solid samling litteratur, musikk og tv-serier på høstferie.

Djevelens giftering

Fra en øy på Sørlandet  - hvor det antakeligvis er både mørke og stormfulle aftener - sender han disse tre anbefalingene:

Vidar Sundstøl - Djevelens giftering

Vidar Sundstøl er en av våre skarpeste og mest elegante krimforfattere. "Djevelens giftering" er enda en fulltreffer fra mannen som ga oss Minnesota-trilogien og den underholdende eventyrromanen "Besettelsen". Med utgangspunkt i historikken til Eidsborg stavkirke maner han fram en drivende god historie med drap, overtro, hedenske ritualer og det som verre er som ingredienser.

Den USA-emigrerte etterforskeren Max Fjellanger vender tilbake til hjembygda for å delta i begravelsen til en tidligere politikollega. Fjellanger får raskt mistanke om at det påståtte selvmordet skjuler en hel del makabre gamle hemmeligheter. Han får god assistanse fra den lokale bibliotekaren Tirill (bokens beste karakter), og sammen graver de seg ned i den blodige bygdehistorien.

Så gjenstår det å se om turistnæringen i Telemark kan se fram til en slags Dan Brown-effekt når denne romanen tar av. Det kan nok tenkes at lokalbefolkningen ikke er overvettes begeistret for denne beskrivelsen:

The kind worth killing

"Han likte seg ikke i Bø. Stedet var lite og klaustrofobisk, og lignet noe som hadde falt ut av Guds lomme ved et uhell". Lån Djevelens giftering på Sølvberget.

Peter Swanson - The Kind Worth Killing

"The girl with a clock for a heart" av Peter Swanson var fortreffelig krim, og bok nummer to fra forfatteren er enda en hardkokt lesefryd full av innfall og vendinger. 

Kort oppsummert: Ted Severson og Lily Kintner møtes på en flyplass, drikker en hel del drinker og er etter kort tid i gang med planleggingen av drapet på Seversons utro kone, Miranda. Det viser seg at Kintner har en hel del drapserfaring fra tidligere, og hun er lett en av de mest fascinerende morderskene jeg har lest om i nyere tid.

Clare Mackintosh - I let you go

I let you go

Enda en ny krimoppdagelse: Clare Mackintosh hadde jeg ikke hørt om før jeg fikk en begeistret melding på Facebook av krimblogger Asbjørn Slettemark. Han anbefalte den på det varmeste, og ettersom Kindle-utgaven ikke kostet mer enn latterlig lave 5,65 dollar på Amazon var det bare å kaste seg over den.

Plot: En fem år gammel gutt blir påkjørt og drept i Bristol. Sjåføren rygger tilbake og stikker av. Politiparet Ray og Kate forsøker å nøste opp i mysteriet, mens den unge moren Jenna rømmer til Wales. Der prøver hun seg på en helt ny start, men opplever snart at fortiden sniker seg inn på henne. Glimrende oppbygging og noen ytterst elegante vendinger underveis.

Google+