Hopp til hovedinnhold

Tre aktuelle Kapittel-bøker

Tre aktuelle Kapittel-bøker

Sølvbergets Dorthe Stramrud har lest og skrevet om bøkene til Kapittel-aktuelle Julie Otsuka, Leif Enger og Lars Mytting.  
 

"Buddha på loftet" av Julie Otsuka (2014)

En generasjon kvinner kom som postordrebruder fra Japan til California på 1920-tallet. De må ta den mannen de får, slite som landarbeidere eller hushjelper. De føler seg på utsiden av samfunnet, mens barna deres raskt omfavner den amerikanske kulturen. Så kommer bombingen av Pearl Harbor i 1941, og både gamle og unge sendes til interneringsleire som potensielle landssvikere.

Det som er det mest fascinerende med denne boka er at det ikke har en klar fortellerstemme, men mange fortellere som alle er unge kvinner fra Japan. Ved å holde på førsteperson flertall-formen gjennom hele romanen, lykkes Julie Otsuka med å skildre mange ulike skjebner og livsvilkår. Hver kvinne har sin historie, og hver kvinne er del av et skjebnefellesskap. Buddha på loftet er en historietime og en litterær prestasjon i ett hvor Julie Otsuka gir stemme til de stemmeløse.

Hadde jeg ikke lest denne boka hadde jeg ikke fått med meg denne viktige historien om de janpanske kvinnene som kom til USA på 20-tallet. Det er rett og slett en rørende og tankevekkende historie.

Lån også  "When the emperor was divine" (2003) av Julie Otsuka.

 

"Ned til elva" av Leif Enger (2001)

Ned til elva

Norskamerikaneren Leif Enger gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste med denne helt spesielle romanen, som var hans debutroman i 2001 og ble en bestselger i store deler av USA.  "Ned til elva" er både en episk reise, en tragedie og en kjærlighetshistorie. Den er en sørgmodig, vakker og sitrende intens kombinasjon av John Irving, Mark Twain, cowboybøker og bibelhistorie

Hovedpersonen i boka er elleve år gamle Reuben Land, en astmatisk gutt i Midtvesten en gang på 1960-tallet, som ikke nøler med å tro på mirakler. Han har vokst opp sammen med en far som kanskje er liten i verdens øyne, men som likevel forvaltet store krefter. I store deler av boka er Reuben på reise gjennom Midtvesten sammen med søsteren og faren, på leting etter sin eldre bror Davy som er en rastløs ung mann på kant med loven og som står overfor en omstridt drapstiltale. Familien slites mellom kjærlighet til Davy og deres plikt til å gjøre det som er riktig; levere Davy tilbake til myndighetene.

Reisen som beskrives i denne boka gir leseren et intenst møte med det amerikanske landskapet, med menneskene, og med den kjærligheten som gjør det mulig å trosse selv de frykteligste fiender. Dette er en fantastisk leseropplevelse med en bok om tro og håp og lojalitet, hvor språket er nydelig og personene troverdige. Les også "Så ung, så kjekk, så modig" (2013) av Leif Enger. 

 

"Svøm med dem som drukner" av Lars Mytting (2014)

Svøm med dem som drukner

Høsten 1971 blir et kjærestepar funnet omkommet i Frankrike, på en avstengt, skogbevokst slagmark fra første verdenskrig. Deres tre år gamle sønn Edvard er sporløst forsvunnet. Fire dager senere dukker han opp på et helt annet sted i Frankrike. Ingen vet hvor Edvard har vært, og han vokser opp på en fjellgård i Gudbrandsdalen sammen med sin tause bestefar.Hva gjorde foreldrene i det avstengte skogholtet, og var det en tilfeldighet at de tråkket på en gammel gassgranat fra krigens dager? Og hvem har, til bestefarens begravelse, sendt dem et praktstykke av en kiste, snekret i et treverk ingen har sett make til?

Letingen etter svar fører 23 år gamle Edvard både til Shetland og tilbake til Frankrike, der han må grave seg inn i de mørkeste krokene i familiens fortid. En fortid som er tett vevd sammen med de store europeiske hendelsene fra forrige århundre, men også lidenskapen til en mestersnekker som søkte lykken i 30-tallets Paris.

Dette er en flott bok med et vakkert språk som både handler om hvordan det er å være annerledes i ei bygd, bestefarens bakgrunn som frontkjemper, splid mellom søsken, Edvards forhold til kvinner og om hva som forener og hva om splitter. Noe av det beste med denne boka er de vakre naturskildringene både fra Shetland og Gudbrandsdalen. Boka har også elementer fra krimgenren i seg. Lars

Mytting har tidligere gitt ut "Hestekrefter" (2006), "Vårofferet" (2010) og fikk et kommersielt gjennombrudd med boka "Hel ved" (2011).

Kjøp festivalpass til Kapittel 15 nå.

Google+