Torgrim Eggen, "Trynefaktoren": Makt er alt, idealene er døde

Politikken styrer våre liv, så hvorfor diktes det så lite om den?
"Trynefaktoren" følger en norsk norsk valgkamp som ville fått selv de mest uinteresserte til å følge med hvis den hadde foregått i virkeligheten.
Kidnapping, utpressing og tvilsomme journalister
Et unntak er Torgrim Eggens Trynefaktoren fra 2003. Spaltist og journalist Eggen ble kjent som musikkskribent på 1980-tallet. Romanene hans, den første kom i 1992, kjennetegnes av at - klisjévarsel - de tar pulsen på det moderne Norge: jappetid (Gjeld), flerkulturelt samfunn (Hilal), interiørmani (Pynt), musikkbransjen (Den nye Dylan) og så videre.
Trynefaktoren følger en norsk norsk valgkamp som ville fått selv de mest uinteresserte til å følge med hvis den hadde foregått i virkeligheten: Kidnapping, utpressing, maktkamp, drikking og tynn presseetikk preger ukene fram til valget. Handlingen kretser rundt maktskiftet i Solidaritetspartiet, hvor tre kandidater vil overta etter sykdomsrammede statsminister Erling Tufte. Idealismen er vanskelig å få øye på, de fleste drives av maktbegjær.
Ingen nøkkelroman
Torgrim Eggen dikter opp navn og partier, og Trynefaktoren er ingen nøkkelroman hvor personer fra det virkelige liv er enkle å kjenne igjen. Som underholdende satire er den derimot steinbra lesning før valget, hvor få samfunnsinstitusjoner slipper unna forfatterens pisk.
Trynefaktoren står utstilt i første etasje i Sølvberget, sammen med andre bøker om politikk. Har du tips til gode romaner i sjangeren? Skriv inn i kommentarfeltet under.
Torgrim Eggen
Trynefaktoren (2003)
Lån boken på Sølvberget
Torgrim Eggen
Norsk journalist og forfatter (f.1958), som har skrevet for blant annet Dagbladet, Natt og Dag, Dagens Næringsliv og Beat. Romandebuterte i 1992 med Gjeld, og har også skrevet bøker om musikk, Berlin, New York og mat.