Hopp til hovedinnhold

Tor Ulvens univers

Tor Ulvens univers

21. mars er Verdens poesidag, og den skulle markeres på Kiellandsenteret med foredrag om Tor Ulvens forfatterskap. Vi hadde invitert Anemari Neple, førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Høgskulen i Volda, og forfatter av boken En annen verden. Ro og refleksjon i Tor Ulvens forfatterskap (2018). Arrangementet måtte dessverre utsettes, men som en erstatning kan vi tilby en podkast der Neple forteller om sitt forhold til Ulvens særegne tekstunivers.

 

Livet er avlyst

Tor Ulven regnes som en av våre viktigste og mest originale lyrikere, og forfatterskapet står sentralt i norsk etterkrigslitteratur. Han debuterte i 1977 med samlingen Skyggen av urfuglen. Ulven var en svært produktiv forfatter, han rakk å publisere en rekke diktsamlinger og essays fra debuten i 1977 og fram til han tok sitt eget liv bare 41 år gammel. Han levde et tilbaketrukket liv, og ga bare ett intervju – til litteraturtidsskriftet Vagant to år før han døde.

Ulvens poesi kjennetegnes ved sin lavmælte og knappe stil, og rommer både de store eksistensielle spørsmålene og refleksjoner over det nære og hverdagslige. I diktene hans møter vi et tekstunivers preget av mørke og pessimisme, der sentrale motiver er tiden, døden og menneskets eksistens, som eksempelvis i «Livet er avlyst», hentet fra samlingen Etter oss, tegn fra 1980:

Livet er avlyst.

La oss sove videre

til neste

eon.

Snart blir solen

en supernova,

samme faen.

Ulven mottok en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet Hartvig Kirans minnepris i 1990, Obstfelderprisen i 1993 og Doblougprisen i 1995. Tekstene hans er oversatt til flere språk, og fortsetter å berøre og begeistre nye generasjoner av lesere.

Nysgjerrig på forfatterskapet og i beit for lesestoff nå som biblioteket er stengt? Du finner flere av Ulvens utgivelserwww.bokhylla.no 

 

En annen verden. Ro og refleksjon i Tor Ulvens forfatterskap

Anemari Neple har fordypet seg i Ulvens diktning, hennes doktorgrad fra 2016 er utgangspunktet for boken En annen verden. Ro og refleksjon i Tor Ulvens forfatterskap, som gir et innblikk i et av de mest sentrale forfatterskapene i nyere norsk litteratur.

I denne podkasten møter du henne i samtale med Morten Moi om Tor Ulvens tekstunivers. Podkasten er produsert av Gyldendal Norsk Forlag: 

Vi jobber med å finne en ny dato for gjennomføring av dette arrangementet, følg med på våre nettsider og på Sølvbergets Facebook-side for nærmere informasjon.

Google+