Hopp til hovedinnhold

Tomas og Mettes store bokbyttehøst

1984 og Pusling

Bør du bruke lesetiden din på klassikere eller nye bøker? Sølvbergets Tomas Gustafsson og Mette Langeland utfordret hverandre til å lese den andres bøker.

Mette leser nesten bare nyere norsk skjønnlitteratur. Hennes venn og kollega Tomas har pløyd gjennom klassikere siden tenårene. I sommer fikk Mette en liste på ti klassikere som Tomas mener hun bør lese. Tomas fikk ti nye bøker som Mette liker. Hvordan gikk det? Les NRKS nettsak om Tomas og Mette.

Dette er bøkene som Tomas og Mette utfordret hverandre til å lese, med deres subjektive vurderinger av hvorfor de passer så godt:

Ti klassikere fra Tomas til Mette:

Candide - Voltaire

Candide - Voltaire. Frankrike 1759. En morsom og meget inflytelsesrik bok. Voltaire hogger ved hjelp av satire hodet av mange av de mektigste i samfunnet. Noen mener at det ikke er ekte klassiker, siden den er så kort og fordi Voltaire ikke selv tok den på alvor. Men jeg synes den er vel verdt å lese.

 

To kill a mockingbird - Harper Lee

To kill a mockingbird - Harper Lee. Foregår i de amerikanske Sørstatene på 1930-tallet. Fortellerstemmen er en liten hvit jente. Hennes pappa er advokat og forsvarer en svart mann som er anklaget for voldtekt av en hvit kvinne.

 

Slaktehus-5, Kurt Vonnegut. Handlingen hopper fram og tilbake i forskjellige perioder av hovedpersonens liv fordi han har blitt løsrevet fra tiden, så det er litt vanskelig å oppsummere. Han blir krigsfange under 2. verdenskrig og vi får følge ham gjennom livet. Absurd og morsom. 

 

The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde. Den umulig vakre Dorian Gray får et portrett malt av seg. Det er så vakkert at han får angst for å miste sin skjønnhet og selger sin sjel for at livet skal sette sine spor på portrettet istedenfor på Dorian selv.

 

Hobbiten - J.R.R.Tolkien. Forløperen til Ringenes herre. Mye kjekkere og kortere. Man får lære å kjenne noen av hovedpersonene som blir med i den store trilogien.

 

 

Greven av Monte Cristo - Alexandre Dumas

Greven av  Monte Cristo - Alexandre Dumas. Frankrike, midten av 1800-tallet. Edmond Dantes har det perfekte liv men tre "venner" er så sjalu på ham at de får ham sendt i fengsel på livstid. Han bruker resten av livet til å planlegge den perfekte hevn.

 

The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald. 1920-tallets USA. Tomhet og overfladiskhet blant de aller rikeste. Vi følger en ung mann som skiller seg litt fra de andre og til slutt får innpass til festene hos den store Gatsby.

 

Forbrytelse og straff - Fjodor Dostojevski. St. Petersburg 1860-tallet. Hovedpersonen har lyst til å begå en grusom forbrytelse, og vi følger ham i hans prosess.

 

 

Hundre års ensomhet - Gabriel Garcia Márquez. Ca 1800 - 1950 i Colombia. Fortellingen om familien Buendias og deres by som av en eller annen grunn er helt isolert, med unntak for de besøkene som noen omreisende sigøynere gjør. En av mine favoritter.

 

1984 - George Orwell. London 1984. Uttrykk som Big Brother stammer fra denne boken. Den er skrevet som en advarsel mot totalitære samfunn, med overvåkning og ingen personlig frihet.

 

 

Ti nye norske romaner fra Mette til Tomas:

original

 Jo fortere jeg går jo mindre er jeg  - Kjersti A. Skomsvold. Egentlig ville jeg ha Monstermenneske på denne lista, siden det er en av mine absolutte favorittbøker. Men den er tross alt på 579 s vs. denne som er på 124 s. Så da gir jeg deg debutromanen til en av Norges beste forfattere.

 

original

 Bli hvis du kan, reis hvis du må - Helga Flatland. Den første boka i en trilogi om bygda der tre gutter mister livet i Afghanistan. Veldig gode menneskeskildringer i boka.

 

original

 Hver morgen kryper jeg opp fra havet - Frøydis Sollid Simonsen.  Denne rare boka er tynn og spesiell. Det passer veldig godt til deg.

 

 

original

 Kjære - Linnea Myhre. Du vil skrattle av flere av disse brevene, og sannsynligvis få en del tanker av de andre brevene.

 

 

 Vi ses i morgen - Tore Renberg. Denne er et must for en fengselsbibliotekar i Stavanger (Tomas er fengselsbibliotekar - red.anm.)! Kanskje bra som lydbok?

 

 

original

 Vinternoveller - Ingvild H. Rishøi. Listas novellesamling! Dette er noveller som kan føles på kroppen.

 

 

original

 Pusling!!! - Christian Valeur. Kanskje den mest annerledes boka, og ei bok som ikke har fått så veldig mye oppmerksomhet. Gleder meg veldig til å høre hva du syns om denne.

 

original

 Hässelby - Johan Harstad. En viktig og ekstremt god stavangerforfatter. Denne boka handler om Albert (ALFONS!!!) Åberg som voksen. Ganske trist bok, egentlig.

 

 Før jeg brenner ned - Gaute Heivoll. Dette er en bok man kan anbefale igjen og igjen og igjen. Den er steingod.

 

 

original

 Jentene fra balletten - Monika Yndestad. Listas eneste krimbok, siden du også ønsket deg krim. Dette er ei sånn bok som du sluker.

 

 

 
Google+