Hopp til hovedinnhold

Tintin fyller 90 år!

Tintin

Herge (Georges Remi) debuterte i 1929 med en avisføljetong om Tintin. Året etter kom Tintin i Sovjet, som ble verdens første tegneseriealbum. Historiene om Tintin ble en av de mest populære tegneseriene i det 20. århundre.

Middelmådighetens triumf? 

Middelmådighetens triumf. Dette var tittelen på og konklusjonen i en artikkel skrevet av Jon Gisle (Donaldismen) for bladet Tegn tidlig på 90-tallet. Det artikkelen handlet om var Herge og hans serie Tintin, hvor han poengterte ganske grundig hvordan morsomhetene i serien ble gjentatt til det gudsjammerlige. Terry blir full, kaptein Haddock blir full og/eller slår seg, professor Tournesol hører dårlig og detektivene Dupond og Dupont er kriminelt dumme.

Etter å ha lest denne artikkelen var jeg helt enig med forfatteren. Ergo la jeg serien for hat, selv etter det faktum at jeg allerede hadde lest nesten hele serien, og konkluderte med at Herges tidligere assistenters serier var mye bedre.

  • Roger Leloup: Yoko Tsuno
  • Bob de Moor: Barelli
  • Edgar P Jacobs: Blake & Mortimer

Hat kan stivne til det blir en klump som blir tyngre og tyngre å bære. Eller det forvitrer når en innser hvor feil en tok. For min del skjedde det siste. Og grunnen til at det skjedde var at Steven Spielberg satte seg fore å lage animasjonsfilm av serien. Det ble kanskje ikke den mest vellykkede tegneseriadapsjonen på film, men så bra at en innså hvilken fantastisk eventyr- og action-serie Tintin er.

Når en ser på alle de historiene og settingene Herge presenterer for oss gjennom serien må en bli imponert. Nå er det ikke slik at denne serien vil ende opp som en av mine favoritter, men den fortjener ikke min forakt eller nedlatenhet.

Herge

 

Herge og Tintin

Herge (Georges Remi) ble født 10.01.1907 i Etterbeek, Belgia. Han debuterte med Tintin i Sovjet som album i 1930, og dette ble verdens første tegneseriealbum. Serien hadde året før, 10.01.1929, startet som føljetong i supplementet til avisen Le Petit Vingtieme.

Seriens popularitet bare øker utover 30-årene, og i 1940 kommer krigen til Belgia. Herge fortsetter sin produksjon av Tintin under okkupasjonen, noe som får flere til å stemple ham som overløper etter at krigen er over. Det virker i ettertid nokså urimelig. Det å produsere underholdning når samtiden var så dyster, kan ikke sies å være kriminelt.

Nå hadde jo Herge tabbet seg ut flere ganger før krigen. Rasistiske stereotyper florerer i Tintin i Kongo og det var ikke mye pent han hadde å si om Sovjet og kommunisme i sitt første album. Carl Barks har også begått rasistiske serier som er så kontroversielle at de ikke lenger trykkes. Ikke at det er en unnskyldning for oss her i 2018, men tidene har vært annerledes, og også menneskene. Herge ga i alt ut 23 album, og det uferdige Tintin og Alfabet-kunsten kom ut etter hans død i 1983.

Alle albumene er gjort om til 15-20 minutter lange tegnefilmer. Jeg har kjøpt disse bare for å oppdage at alle er kun med norsk tale. Haisjøen (72) var en original tegnefilm som senere ble tegneserie. Og det kom fire helaftens tegnefilmer utenom.

Google+