Hopp til hovedinnhold

Tim Moore, "Gironimo": Den syklende Europa-satirikeren

Tim Moore: Gironimo!

Tim Moore portretterer Europa fra sykkelsetet.

Bøkene hans har siden debuten i 1999 fulgt et mønster: Moore drar i fotsporene til noen eller noe, og skriver historien om turen før og nå. Det kunne blitt repetativt, men Moore skriver så godt at hver bok blir en fest.

Verden er full av middelaldrende menn som skriver om egne kroppslige prestasjoner, men hvis du sykler 3162 kilometer på en antikk sykkel med italienske sjåfører fem centimeter til venstre for deg til enhver tid, så er det greit.
Fortidens sykkelhelter

Ta den siste Moore-boken på mitt nattbord, Gironimo! (ja, med utropstegn i tittelen). Den følger i hjulsporene til French revolutions, som Moore skrev tidlig på 2000-tallet.

I French revolutions syklet han Tour de France-ruten fra år 2000. I årene etter ble syklist etter syklist avslørt som juksemaker (Lance Armstrong og kompani) og Moore blir stadig mer forbannet på den gjennomdopede sporten. For å hylle fortidens virkelige sykkelhelter, googler han hva som er tidenes hardeste sykkelritt. Svar: Giro d'Italia i 1914.

Det året var rittet 3162 kilometer langt, fordelt på åtte etapper, hvor fem av etappene var mer enn 400 kilometer lange (i år var 264 km maks). Både utstyr og støtteapparat var selvsagt galakser unna det som blir dagens ryttere til del. Bare åtte syklister fullførte 1914-Giroen. 

Vinkorker og ullgenser

Tim Moore legger ut i 1914-syklistenes hjulspor sensommeren 2012. Han fordeler kilometrene på mer enn de åtte etappene de syklet i 1914. Til gjengjeld gjennomfører han på en hundre år gammel sykkel. Med vinkorker som bremse, all bagasjen på sykkelen og periodekorrekt ullgenser, skinnsko og runde briller. Verden er full av middelaldrende menn som skriver om egne kroppslige prestasjoner, men hvis du sykler 3162 kilometer på en antikk sykkel med italienske sjåfører fem centimeter til venstre for deg til enhver tid, så er det greit.

Underveis rekker Moore selvsagt å harselere med egen 49 år gammel kropp, dumdristigheten i prosjektet og ikke minst de innfødte. Gironimo! er en bok du kommer til å ta med deg overalt, og le høyt av når familien minst venter det. Moore skriver en barokk og ordrik engelsk, og slipper unna med det fordi han har full kontroll.

Mer av Moore

Moores katalog av reisebøker begynner å bli omfattende, og jeg har ennå ikke lest noe dårlig av ham. (Eller forresten, Continental drifter ble litt kjedelig etter hvert.) Her er en kort guide til bøkene hans. De kan lånes på Sølvberget, eller som fjernlån gjennom oss.

Neste Moore-bok kommer høsten 2016. Den stadig eldre briten holder på å sykle langs det gamle jernteppet mellom Østblokken og Vest-Europa, fra den norsk-russiske grensen ned til Svartehavet. Selvsagt på en autentisk, liten DDR-sykkel, noe som neppe gjør turen ukomplisert. Du kan følge turen hans på Twitter mens du venter på boken.

 
TittelUtgittI fotsporene tilFramkomstmiddel

Is i barten

Is i barten (Frost on my moustache)1999Viscount Dufferin, en engelsk diplomat fra 1800-tallet. Reiser til Island, Nordsjøen, Vestlandskysten, Svalbard.Båt, sykkel, fly.

Continental drifter

Continental drifter: Taking the Low Road with the First Grand Tourist2000Forfatter Thomas Coryate, som reiste Europa rundt i 1608. Moore besøker Frankrike, Sveits, Italia, Nederland og Tyskland.Rolls Royce Silver Shadow (og lilla dress).

French Revolutions

French revolutions2001Tour de France-løypa for år 2000.Moderne racersykkel.
originalDo not pass go2003Moore oppsøker de 28 London-gatene fra brettspillet Monopol, og forteller byens historie gjennom dem.Til fots, bil, t-bane.

Spanish steps

Spanish steps2005Forfatteren nærmer seg 40 og trenger åndelig påfyll. Han går pilegrimsveien til Camino de Santiago i Spania sammen med andre turister. Og et esel.Til fots. Esel.

Nul points

Nul points2006Moore oppsøker deltakere som har fått null poeng i den internasjonale Eurovision Song Contest-finalen siden 1975.Fly mm.

Gironimo liten

Gironimo!2014Løypa for sykkelrittet Giro d'Italia, slik den var i 1914.Racersykkel fra 1914.

The cyclist who went out in the cold Tim Moore

The cyclist who went out in the cold. Dispatches from the iron curtain.2016Moore følger det gamle jernteppet med Øst- og Vest-Europa, fra Finnmark i nord til Tyrkia i sør, totalt 10.400 kilometer.En autentisk handlesykkel fra DDR. Samt sykkeltrøye fra samme land.

Tim Moore

Tim Moore

Britisk forfatter (f.1964) som har skrevet for magasiner som Esquire og The Observer. Mest kjent for reiseskildringer med seg selv i hovedrollen, på tur et sted i Europa, gjerne på sykkel.

Google+