Hopp til hovedinnhold

Til værs!

Til værs!

Mennesket har alltid drømt om å fly, og gjennom tidene har vi forsøkt å erobre luftrommet både med mekaniske vinger, og med diverse maskiner og konstruksjoner.  Brødrene Montgolfier var imidlertid først ute.

Det er 175 år siden den franske oppfinneren Joseph Montgolfier ble født. Sammen med broren Etienne fant han opp varmluftballongen i 1783. Året etter demonstrerte de oppfinnelsen for publikum, og verdens første luftferd ble gjennomført i luftballong. Passasjerene - og verdens første aeronauter - var en sau, en and og en hane! 

 På faktabiblioteket stiller vi ut bøker om luftballonger og luftballongferder, her er noen: 

Fantastiske ballonger av Jane Carruth

Lufballongens historie! Rikt illustrert. 

verdens første ballongferd

Verdens første ballongferd av Lena Lindahl

Kjempe fin fakta/bildebok for barn.

Forlagets omtale:En kveld i november 1782 får franskmannen Joseph Montgolfier en idé, etter å ha sett en liten papirpose bli virvlet opp av den varme luften i peisen. Hvis en liten pose kan lette med varmluft, må vel en stor pose kunne gjøre det samme? Kanskje en pose stor nok til å frakte mennesker? Sammen med broren Étienne går han igang med forsøk og eksperimentering. Dette kommer snart Det Kongelige Vitenskapsakademiet i Paris for øre. De vil ha seg frabedt at to simple sønner av en papirfabrikkeier skal ta æren for noe de selv forgjeves har forsøkt å få til i flere år, og snart er et kappløp i gang. Et kappløp som skal komme til å inkludere både Ludvig XVI, Marie-Antoinette samt ei and, en hane og en sau.

 

Ingeniør Andrees luftferd av Per Olof Sandmann

For denne dokumentarromanen ble Sandmann tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 1968. 

ingeniør andrees

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: I 1897 ønsker ingeniør Salomon August Andreé å bli førstemann til Nordpolen i luftballong. Med seg på ferden har han Knut Frænkel og Nils Strindberg. Ballongen tok av fra Danskeøya 1. juli og de tre møtte døden i isen tre måneder etter avreise. I 1930 finner en norsk fangstskute restene av ekspedisjonene, blant annet dagboknotatene til Andreé og Strindberg. I denne boken oppnår forfatteren dikterisk frihet ved å la Frænkel fortelle historien, samtidig som boken bygger på et stort kildemateriale.

 

Ekspedisjonen - Min kjærlighetshistorie av Bea Uusma 

ekspedisjonen

Dokumentarisk bok om ingeniør Andrees ekspedisjon.

Fra forlagets omtale:  I snart hundre år har polarforskere, journalister og leger forsøkt å løse gåten. Hva hendte egentlig på øya? Hvorfor døde de tre ekspedisjonsmedlemmene, til tross for at de hadde store mengder proviant, varme klær, kassevis med ammunisjon og tre fungerende geværer?

Bea Uusma, lege og forfatter, bestemmer seg for å finne svaret. Hun graver i arkiver og i polarområdenes permafrosne jordlag. Hun reiser til Nordpolen med en isbryter og over pakkisen med helikopter. Hun tilbakeviser vedtatte teorier og finner helt nye beviser. Historien om verdens mest mislykkede ekspedisjon rommer laboratorieprøver, forvitrede dagboksider og et stjålet ribben i en vattert konvolutt på ICA

Google+