Hopp til hovedinnhold

"Tenke, fort og langsomt": Hjernen er en merkelig maskin

Barack Obama tenker

Daniel Kahnemans Tenke, fort og langsomt er blitt for psykologien det Thomas Pikettys Kapitalen i det 21. århundret er blitt for økonomifagene.

Tenke fort og langsomt

Begge er store bøker som har truffet et mye bredere publikum enn emnet skulle tilsi. I skrivende stund er det fire reserveringer på Kahnemans bok. (Det er mye til å være en tre år gammel sakprosautgivelse, ifølge kontorkollega Mette, Sølvbergets statistikkekspert.)

Sammenhenger hvor det ikke er noen

Kahneman er opptatt av hvordan hjernen fungerer. Det grunnleggende i Tenke, fort og langsomt er at vi har to tankesett, begge med sine svakheter og styrker. En av svakhetene våre er at vi ser sammenhenger hvor det ikke finnes noen, ifølge Kahneman.

Vi overtolker og analyserer, trekker slutninger og lager historier i hodene våre - selv om datagrunnlaget kan være spinkelt. Vi forveksler korrelasjon (det at ting samsvarer) og kausalitet (det at en ting skjer på grunn av noe annet). Vi overser hvor stor rolle flaks og tilfeldigheter spiller, både i egne liv og i verdenshistorien. Vi brenner etter å gjøre verden forståelig, og derfor tenker vi ikke særlig godt.

Dessuten brenner vi etter å svare fort uten å koble inn hjernen:

En ball og en racket koster til sammen 110 kroner. Racketen koster 100 kroner mer enn ballen. Hvor mye koster ballen og racketen?*

Hvis du er skrudd sammen som meg, slengte du ut galt svar så snart du hadde lest spørsmålet.

Hvor varmt er det i Tyskland?

Kahnemans poeng er at vi må bli flinkere til å gjenkjenne situasjoner hvor vi pleier å skyte fra hofta, og heller tenke oss nøyere om. Han viser gjennom mange eksempler hvordan små ting spiller inn på tankene våre uten at vi er klar over det.

For eksempel refererer han til to forsøksgrupper, hvor den ene fikk spørsmålet om den trodde gjennomsnittstemperaturen i Tyskland var over 20 grader i året. Den andre ble spurt om de trodde den var over 5 grader i året.

Svarene deres på dette spørsmålet var ikke det viktige. Poenget var den påfølgende oppgaven. Der fikk de kort se ord som de skulle identifisere. Gruppen som hadde forholdt seg til sommerlige 20 grader i det opprinnelige spørsmålet, fant mange flere ord knyttet til sommer enn gruppen som hadde fått foreslått 5 grader som snittemperatur. Gruppen som hadde blitt eksponert for tallet 5 i den første oppgaven, fant flere ord om vinter enn den første gruppen. Når tallet først var plantet i hodet, påvirket det tankebanene i fortsettelsen.

Tenke, fort og langsomt er full av slike eksempler. Felles for dem er at de sprinkler en dæsj ydmykhet ned over leseren, og det har vi ikke vondt av. Vi liker å tenke på oss selv som rasjonelle aktører, men hjernen har sin egen logikk. (Legg merke til at jeg ikke skrev hjernen er alene, et ordspill som du nok ubevisst har ventet på i en tekst om hjernen.)

Vi overser hvor stor rolle flaks og tilfeldigheter spiller, både i egne liv og i verdenshistorien. Vi brenner etter å gjøre verden forståelig, og derfor tenker vi ikke særlig godt.

Kan det være nødvendig å skrive så langt?

Få forfattere kan holde toppform i 500 sider, heller ikke Daniel Kahneman. Boken kunne med fordel vært kortet ned til det halve. Forlaget omtaler den som en bok hvor han "samler for første gang sine innsikter fra et langt liv som forsker", og boken bærer litt preg av at alt skal med. Det føles litt som å sitte til bords med en lynende intelligent, men temmelig selvopptatt fyr som ikke klarer å begrense ordflommen.

Ikke få dårlig samvittighet om du skummer lett over deler av teksten, for du finner garantert mye å glede deg over uansett. Tenke, fort og langsomt kommer til å påføre dine nærmeste omgivelser en mengde fun facts, enten de liker det eller ikke.

*Ballen koster 5 kroner. Racketen koster 100 kroner mer = 105 kroner. 5 + 105=110 kroner.

Daniel Kahneman
Tenke, fort og langsomt
Pax 2012
551 sider
Lån boken på Sølvberget

Tre andre bøker skrevet av Nobelprisvinnere:

  1. Natten av Elie Wiesel (fredsprisvinner i 1986). Om Wiesels opplevelser i utryddelsesleirene Auschwitz og Buchenwald mot slutten av andre verdenskrig.
  2. På ski over Grønland av Fridtjof Nansen (fredsprisvinner i 1922). Mangfoldig bok om den norske Grønlands-ekspedisjonen i 1889-89.
  3. En ubehagelig sannhet av Al Gore (fredsprisvinner i 2007). Om klimakrisen som verden må forholde seg til. Finnes også som film.

Daniel Kahneman

Daniel Kahneman

Israelsk-amerikansk psykolog og Nobelprisvinner i økonomi i 2002. Mest kjent for sitt arbeid innen beslutnings-psykologi, atferdsøkonomi og lykkeforskning. 

Google+