Hva leter du etter?

Tegneserier som har blitt TV-serier (I)

Jeg har vært en fan av science fiction fra før jeg kom i tenårene. Jeg har en urokkelig tro på at menneskeheten vil finne de riktige løsningene på de store problemene vi blir konfrontert med når det gjelder miljø og overbefolkning.

Dette er første del av en artikkelserie på fire:

Så var det å gjøre det litt paradoksalt: Jeg har en meget sunn skepsis til teknologiske nyvinninger. Jeg fikk mitt første minibankkort som 35-åring, smarttelefon har jeg hatt i halvannet år, og bak rattet på en elbil vil jeg aldri komme, siden jeg aldri har hatt førerkort.

Ergo var jeg meget sent ute når det kom til strømmetjenester. Men nå har også jeg fått meg Netflix, og dette innlegget er om tegneserier som har blitt til tv-serier.

Nå er det ikke slik at jeg har sett alt av alle disse seriene, og en har jeg ikke sett i det hele tatt, men det forhindrer meg ikke i å uttale meg om dem! Så blir det litt vanskelig hvor en skal starte. DC Comics var først ute. Siden kom Marvel Comics og oversvømmet markedet med sine serier.

La oss starte med Marvel:

Iron Fist

En av Marvels karakterer jeg ikke har noe forhold til. Jeg har et hefte i en av seriene om ham, og det er fordi en ung Frank Miller har tegnet to sider. Hovedpersonen er en hvit mann som har blitt trent opp til å bli verdensmester i kung fu og har litt hjelp fra en litt uvanlig superkraft. Jeg startet å se denne, og den er underholdende, men det er så mye annet bra.

Kansellert etter to sesonger av Netflix.

Luke Cage

Black Panther var Marvels første fargede superhelt, og på syttitallet kom nummer to. Den er helt tydelig inspirert av Richard Roundtree`s Shaft. Luke Cage har alltid virket litt parodisk sett i tegneseriesammenheng, men TV-serieutgaven er meget overbevisende. Har samarbeidet med Iron Fist i tegneseriene og med Jessica Jones i dennes serie. Utgangspunktet for serien er helstøpt og virker troverdig, men ikke nok til å se en hel sesong.

Kansellert etter to sesonger av Netflix.

Jessica Jones

Dette er en av Marvels nyere helter. Skapt av Brian Michael Bendis og Michael Gaydos. Debuterte i Alias nr. 1 2001. Da jeg så denne TV-serien hadde jeg ingen formening om hva jeg vente meg. Dillerten, jeg ble positivt overrasket! Hvor hovedpersonen er privatdetektiv, har superkrefter og med et alkoholproblem. Hadde hun vært ansatt i stat eller kommune, ville hun tilbrakt mer tid på AKAN-kontoret enn i vanlig jobb. En kan gjerne si at hovedrolleinnhaver Krysten Ritter ikke alltid er like overbevisende, men det veies opp av David Tennants (Broadchurch) rolle som superskurken Killgrave. Og at Luke Cage har en meget interessant gjesteopptreden.

To sesonger og en tredje sesong kommer på Netflix. Lån Jessica Jones-tegneserien på Sølvberget.

Daredevil

Frank Miller revitaliserte superheltserier med sin Dardevil fra 1979 til 1983. Fra da av har denne karakteren vært blant mine desiderte favoritter. Ikke minst fordi det også siden har vært en rekke glimrende forfattere og tegnere involvert. Så det var med en viss uro jeg satte meg ned for å se sesong en. Det hele begynner rimelig tregt, men utover tar det seg stadig opp. Og det hele ender med det en visste skulle skje. Sesong to har Vincent D`Onofrio (Full Metal Jacket) som Kingpin. Også er det Rosario Dawson (Clerks II) og hennes karakter som er en gjennomgangsfigur i alle disse seriene.

To sesonger og sesong tre stømmes nå på Netflix. Lån Daredevil på Sølvberget.

The Defenders

Hvis en tar de fire superheltene jeg har nevnt til nå, da får man The Defenders. Noe som er uforståelig populært hos amerikanske forlag, en crossover. En gruppe av fire sterke personligheter og med det en uforbeholden mengde diskusjoner og uenigheter. Hvor man til slutt samles for å bekjempe en felles fiende. Igjen en underholdende serie, og hvor jeg så hele sesongen, men hvor disse karakterene enkeltvis er bedre enn samlet.

8 episoders miniserie på Netflix.

The Punisher

The Punisher ble skapt av Gerry Conway, John Romita sr. og Ross Andru og dukket først opp i Amazing Spider-man 129, 1974. Da brukte han nådekuler, men har lagt de vekk siden. En mann som opplever å se hele familien myrdet og ser med det grunn til og ikke bare hevne seg på morderne, men alle andre typer kriminelle. Så denne psykotiske galningen springer rundt og dreper for fote. Øye for øye gjør blind, og en kan gjerne si at en får nedsatt syn av denne serien. Allikevel er den så skamløst underholdende at en lar all politisk korrekthet fare.

En sesong og sesong to kommer på Netflix. Lån The Punisher på Sølvberget.

Agent Carter

Marvel har fått mye kreditt for sine tv-serier med sterke kvinner i hovedrollene, nevnte Jessica Jones og her Agent Carter. Agent Peggy Carter var en spin-off fra den første filmen om Captain America: The First Avenger. Handlingen i de to sesongene er lagt til tiden rett etter 2. verdenskrig, hvor jakt på spioner og infiltrører er sentralt. Dette er en TV-serie som strengt tatt ikke er basert på en faktisk tegneserie, men har altfor mye til felles med Marvel-universet til ikke å bli inkludert her. Denne serien høstet også meget god kritikk fra kritikerne, men dessverre ikke nok til å overbevise TV-tittere slik at det kom en tredje sesong.

Kansellert etter to sesonger av ABC.

Cloak & Dagger

Cloak and Dagger dukket første gang opp i Spectacular Spider-man nr. 64, 1982, skapt av Bill Mantlo og Ed Hannigan. To foreldreløse barn overlever etter å ha fått i seg et nytt narkotikum som drepte resten av brukerne. Som med så mye annet farlig i Marvel-universet ga dette dem nye uante krefter, som gjør at de til sammen utgjør en symbiose. Dette er den serien jeg ikke har sett, og kan dermed bare melde at responsen på denne har vært overveldende positiv, med 89 % på Rotten Tomatoes.

Én sesong på kabelselskapet Freeform og nummer to er underveis.

Agents of S.H.I.E.L.D.

I den første Avengers-filmen blir agent Phil Coulson dødelig såret av Loki. Så med ett dukker han opp frisk og rask som lederen for dette topphemmelige spesialteamet som Agents of S.H.I.E.L.D. (Strategic Hazard Intervention, Enforcement and Logistic Division) handler om. Oppgaven deres blir å rydde opp i bakgården på dette, etter hvert, nokså mangslungne Marvel-universet. Og selvfølgelig hindre organisasjonen Hydra i å oppnå verdensherredømme. Coulsons gjenoppstandelse blir også et av mysteriene som må løses i sesong en.

Av alle tv-serier basert på Marvels univers er denne min desiderte favoritt. Det jeg liker best med denne serien er at karakterene er likandes, det er innslag av humor og den pretensiøsiteten som vanligvis preger superheltsjangeren er her tonet kraftig ned. Altså en tv-serie det er skamløye å følge og som kanskje kan virke litt billig når det kommer til det produksjonsmessige, sammenlignet med filmenes driftsbudsjett på 100 millioner dollar pluss, men det er flisespikking. Serien er for øvrig skapt av brødrene Jed og Joss Whedon.

Fem sesonger på ABC og en sjette er underveis.

Powers

Når en da var ferdig med å gå gjennom alle Marvels TV-serier, er tiden kommet til å nevne en serie som først ble utgitt på Image Comics og siden kom til Marvels imprint Icon. Da er det snakk om Brian Michael Bendis og Michael Avon Oeming's Powers.

Det pussige med denne serien tv-serien var at Playstation network var de som stod for serien. Og her er det snakk om en verden ikke ulik vår, men hvor det vrimler av mennesker med krefter de ikke helt kan forklare hvor kommer fra. Og mange ulykkelige som ikke har fått slike utdelt gjør sitt ytterste for å skaffe seg dem. Våre helter er de som ennå ser nytten å jobbe i politiet. Begge detektiver. Hun som ikke har noen problemer med å holde ut tilværelsen som et vanlig menneske og han som tidligere har mistet sine krefter. Som nye partnere i tegneserien blir deres første oppgave å finne ut Who murdered Power Girl. Også i tv-serien skjer det et og annet mord og flere enn det. Eddie Izzard som sjefsskurk er nok til at en bør se denne serien.

Kansellert etter to sesonger.

Så kan en spørre seg om hvorfor alle disse tv-seriene som er nevnt her er enten basert på superhelter eller relatert til superhelter. Det mest innlysende er at det er forlaget Marvels karakterer, kjent for å gi ut hovedsakelig superhelttitler, men også at det i de siste ti-femten årene har vært en økning i interessen for slike filmer og TV-serier. Og at film- og TV-selskap har mindre interesse av å presentere originalt materiale.

Det får så være! Nå er vi kommet frem til hva DC Comics var de første til å tilby i denne moderne settingen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙