Hopp til hovedinnhold

Stavanger på skeivå

Stavanger på skeivå

1-8.september er det Stavanger på skeivå. Her har vi samlet både skjønnlitterære bøker og fagbøker som tar opp LGBT-tematikk. Her er det både nye bøker og klassikere. Les deg opp til festivalen.

Giovannis rom av James Baldwin

Boken handler om en kjærlighetshistorie mellom to menn i Paris. David er en ung amerikaner som forelsker seg i den unge barmannen Giovanni mens han venter på sin forlovede som er på vei fra Spania. Forfatteren skildrer et intenst og spennende kjærlighetsforhold mellom to mennesker som samfunnet rundt ikke kan akseptere.

 

Giovannis rom av James Baldwin

Hjertets usynlige stormer av John Boyne

Hjertets usynlige stormer er en roman om én manns kamp for å finne sin plass i livet, om et Irland i rivende forandring fra et samfunn der den katolske kirken bestemmer nær sagt alt, til et moderne europeisk land.  Cyril Avery er ikke en ekte Avery, det er i hvert fall hva adoptivforeldrene hans sier. Men hvis han ikke er en ekte Avery, hvem er han da?

 

Hjertets usynlige stormer av John Boyne

Tørk aldri tårer uten hansker av Jonas Gardell

Tørk aldri tårer uten hansker – Kjærligheten er første bok i en romanserie på tre. Den handler om da aids kom til Sverige og Stockholm på 80-tallet. Da Rasmus går av toget på Centralstationen i september 1982, legger han lille Koppom bak seg, for aldri mer å skulle vende tilbake til barndommens trakter. Ung og vakker kaster han seg ut i de homofiles Stockholm.

 

Tørk aldri tårer uten hansker av Jonas Gardell

Farvel til Eddy Bellegueule av Edouard Louis

Dette er en historie om klassereise, om å tørre å bryte ut av omgivelser som blir for trange, og endre sitt liv. Eddy viser sin homofile legning lenge før han selv aner hva det er, i omgivelser hvor han møter minimal forståelse. Den unge gutten gjør opprør mot det sosiale miljøet han vokser opp i, som er sterkt preget av rasisme, alkoholisme og vold. En dag bestemmer han seg for å dra vekk - og oppdager at det finnes en helt annen verden der ute.

 

Farvel til Eddy Bellegueule av Edouard Louis

Konglehjerte av Laila Sognnæs Østhagen

Konglehjerte utspiller seg i løpet av en dag i Oslo og er en roman om å være usjarmerende vrang, om å velge annerledes, om å treffe og bomme med kongler og om å pynte seg slik jenter ikke pynter seg.  Jennys kone forteller plutselig at hun ønsker seg barn. Da løper Jenny sin vei, slik hun alltid gjør når noe blir vanskelig. Da Jenny var liten, kalte hun seg Johnny, ventet på at skjegget skulle gro, elsket Line og løp til det ble kveld.

 

Konglehjerte av Laila Sognnæs Østhagen

Villskudd, Stjerneskudd av Gudmund Vindland

Villskudd var Gudmund Vindlands debutroman, og den har allerede rukket å bli en skeiv klassiker. Vi blir kjent med Yngve som er homofil i Oslo på slutten av 60-tallet, og vi følger ham fra hans første forelskelse som 15-åring til han ender opp hos Øystein på Nesodden. I Stjerneskudd følger vi Yngve videre på hans vei gjennom livet, kjærligheten, angsten og politikken og gjennom homsenes gylne 70-tall.

 

Villskudd, Stjerneskudd av Gudmund Vindland

Call me by your name av André Aciman

The novel that inspired the major motion picture. During a restless summer on the Italian Riviera, a powerful romance blooms between seventeen-year-old Elio and his father's house guest, Oliver. Unrelenting currents of obsession and fear, fascination and desire threaten to overwhelm the lovers who at first feign indifference to the charge between them.

 

Call me by your name av André Aciman

I følelsenes vold av Stefan Zweig

I en tid der enhver synlig ytring av homofili ble møtt med fordømmelse, ga den østerikske suksessforfatteren Stefan Zweig i 1927 ut I følelsenes vold. Både Freud og Gorkij uttrykte sin begeistring over denne lille boken, som viser Zweig som den talsmann for toleranse mellom mennesker og nasjoner han var. Stefan Zweig tok sit liv i 1942, etter å ha opplevd både eventyrlige salgstall og at bøkene hans ble svartelistet og brent.

 

I følelsenes vold av Stefan Sweig

Hvorfor være lykkelig når man kan være normal av Jeanette Winterson

I denne selvbiografiske romanen skildrer Jeanette Winterson sin egen oppvekst i en industriby i Nord-England. Hun vokser opp som adoptivbarn i en strengt religiøs familie. Adoptivmoren utøver et regime med harde avstraffelsesmetoder. Bøker er forbudt, men Jeanette finner glede og trøst i å smuglese på biblioteket. Da hun som 16-åring forelsker seg i en jente fra menigheten blir hun kastet ut av hjemmet. Selv om oppveksten har vært tøff, har den også gitt Jeanette styrke.

 

Hvorfor være lykkelig når man kan være normal av Jeanette Winterson

Blå er den varmeste fargen av Julie Maroh

Clémentine er en tenåringsjente med et helt vanlig liv. Hun har en god familie, mange venner og blir sammen med den kjekkeste gutten på skolen. Hun klarer imidlertid ikke å gjengjelde følelsene hans, og gjør det slutt. Da Clémentine blir med en kamerat på byen og møter den selvsikre Emma med det blå håret, oppdager hun nye sider ved seg selv. Fra denne dagen snus hele livet på hodet. Dette er en tegneserieroman om lesbisk kjærlighet og kampen for å bli akseptert. En film basert på fortellingen vant i 2013 Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes.  Både tegneserien og filmen kan lånes på Sølvberget.

 

Blå er den varmeste fargen av Julie Maroh

Gamle menns elskov av Per Knutsen

«– Jeg har litt spesiell smak, sa Jan Radem. Den fremmede mannen stirret ned i bakken og var blitt enda hesere da han spurte: – Ja vel? – Middelaldrende menn. De må ikke være pene.» Gamle menns elskov handler blant annet to gravferder og et bryllup i en krets av eldre homofile menn i Bergen. Hovedpersonen er Jan Radem, pensjonert dosent i litteratur. Vi møter også en voldelig, prostituert utlending, en gallerieier, en operettesjarmør som har mistet sangstemmen og en kortvokst kroppsbygger kalt Hestebiffen, som hevder at han kan samtale med de døde.

 

Gamle menns elskov av Per Knutsen

Om håper glipper, er alt tapt. Homofile flyktninger av Amal Aden

Homofil. Minoritet. En kombinasjon som sprenger grenser og utfordrer. 
I denne sterke dokumentaren fra Amal Aden møter vi både hennes personlige historie og historiene til andre homofile minoritetspersoner som kjemper for å bli respektert. Amal Aden, som i 2011 sto offentlig fram som lesbisk, skildrer de store kostnadene åpenhet om legning kan ha i ulike minoritetsmiljøer. Dette er en fagbok som kan lånes i 3. etasje på Sølvberget.

 

Om håper glipper, er alt tapt. Homofile flyktninger av Amal Aden

Skeivt ut; Reiser i homofobiens land av Pål Vegard Hagesæther

Homofiles levekår og rettigheter har forbedret seg radikalt på verdensbasis de siste tiårene. Mange stater har avkriminalisert homofili og innført partnerskapslover, ekteskapslover og vern mot diskriminering. Samtidig finnes det land der utviklingen går motsatt vei: Uganda og Nigeria har innført nye antihomolover. I Russland og Tyrkia er holdninger og lovverk endret i negativ retning. Forskjellen mellom de liberale og de restriktive landene øker stadig. Hva er årsakene til at noen land ikke følger utviklingen i resten av verden? Dette er en fagbok som kan lånes i 3.etg på Sølvberget.

 

Skeivt ut; Reiser i homofobiens land av Pål Vegard Hagesæther

Homoflokar av Kristin Fridtun

Som transperson og homofil, har Kristin Fridtun stått i ei særstilling til å kunne sjå og peike ut ei urovekkjande tendens i Noreg frå dei seinaste åra. For berre nokre tiår sida blei homofile straffa og innlagde på psykiatriske sjukehus for 'behandling' under svært tvilsame metodar. No smykkar mange tidlegare motstandarar seg med ei nyvunne homovenlegheit. Fridtun meiner at dei er påfallande interesserte i å nytte si eiga toleranse for å markere skilje mellom 'oss' og 'dei' - nordmenn og framandkulturelle. I Noreg likar vi å tenkje på oss sjølve som homovenlege. Men kva inneber denne toleransen eigentleg i praksis? Kristin Fridtun er forfattar og filolog. Boka er ein del av serien Norsk røyndom. Kan lånes i 3.etg på Sølvberget.

 

Homoflokar av Kristin Fridtun

Google+