Hopp til hovedinnhold

Spenning, drama, sykdom og intriger

Disse bøkene er noen perler, som anbefales for ungdom og unge voksne.

Vi har mange godbiter på ungdoms- og ung voksen-hyllene. Dette er noen av dem, og de anbefales på det varmeste. For alle.

Det blir pinlig uansett

av Bjørn Sortland og Tyra Teodora Tronstad

bilde (8)

En gutt har sett ei jente på bussen i en måned, men så en dag er hun der ikke lenger. Da tar han motet til seg og skriver til henne, for han har sett e-postadressen på den blå plastmappa hennes. De skriver mailer fram og tilbake, og blir bedre og bedre kjent, til tross for at de aldri har møtt hverandre, og egentlig synes hele situasjonen er litt merkelig. Ei veldig fin og koselig, kort bok.

Finn boka på Stavanger bibliotek

Sirkelen

av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren

Seks ungdommer på en skole i Engelsfors blir en natt dratt mot en nedlagt folkepark, uten å vite hvorfor. Det viser seg at de er de utvalgte fra en gammel profeti, de er hekser med spesielle krefter. De må samarbeide og lære seg å bruke kreftene sine for å stoppe og beseire ondskapen som truer skolen. Boka er full av gode skildringer, og er på ingen måte en grunn bok. Her er det rus, mobbing, svik, baktaling og intriger, og boka har blitt beskrevet som «Twilight i Fucking Åmål». Den andre boka i serien heter Ild, og bok nummer tre, Nøkkelen, kommer i 2014.

Finn serien på Stavanger bibliotek

Divergent-trilogien

av Veronica Roth

I april har den første filmen i Divergent-trilogien premiere, og en god oppladning til å se filmen, kan være å lese bøkene. Vi er i et framtidssamfunn der menneskene har blitt delt inn i faksjoner etter persontrekk. Når ungdommene er 16 år velger de hvilken faksjon de vil tilhøre, og kan dermed risikere å bryte kontakt med familie, venner og livet de kjenner til. Tris fra Abnegation (uselvisk) viser seg å være en divergent, og kan høre til i flere forskjellige faksjoner. Dermed utgjør hun en fare, og hun må tviholde på hemmeligheten sin for ikke å bli oppdaget av myndighetene. Spennende og actionfylte bøker!

Den første boka er oversatt til norsk, de to andre har vi foreløpig bare på engelsk.

Finn serien på Stavanger bibliotek

Hyperpubertet

av Vera Michaelsen

Camilla har ikke kommet i puberteten. Hun føler utenfor, og har ingen virkelige venner på skolen. Men plutselig opplever hun «hyperpubertet», brystene vokser til kjempestørrelse når hun blir varm og krymper når hun blir kald. Dette skjer i svømmeundervisningen, og noen filmer henne, og legger det ut på nettet. Filmen blir en skikkelig hit med mange millioner treff, og det blir opprettet en egen blogg om Camilla. Selv synes hun ikke dette er så veldig stas, og har lyst å stoppe det, men både foreldre, klassekamerater og andre voksne fortsetter å legge ut filmer og skrive på bloggen. Morsom, og samtidig veldig vond bok om digital mobbing.

Finn boka på Stavanger bibliotek 

Vidunderbarn

av Roy Jacobsen

Jeg tar med denne også, selv om den står blant voksenbøkene. Vidunderbarn er virkelig ei fantastisk bok som bør leses. Det handler om Finns oppvekst på Årvoll i Oslo på 60-tallet. Han bor sammen med mora, som alltid har vært hans faste klippe, men merker at fasaden hennes slår sprekker. Særlig når det kommer en lillesøster inn i bildet; Linda, som er halvsøsteren til Finn. Dette er en fin oppvekstroman som man kan kose seg skikkelig med.

Finn boka på Stavanger bibliotek 

Kule kidz gråter ikke

av Jacques Vriens

Nå går «Kule kidz gråter ikke» på kino, og dette er den nederlandske boka bak filmen. Den handler om ei jente som får kreft. Hun er ei skikkelig fotballjente, som gleder seg til å bli ferdig med barneskolen, spille fotballturnering og reise på leirskole. I stedet må hun på sykehuset og få cellegift. Klassen hennes engasjerer seg i sykdommen, skriver brev, og ønsker å få henne fort tilbake, og selv synes hun savnet etter skolen er stort. Se filmen, og les boka!

Finn boka på Stavanger bibliotek

Google+