Hopp til hovedinnhold

"Solkongen": Statsministerens sønn redder dagen

Solkongen av Lars Joachim Grimstad

Humor, mysterier, snedige plott og enormt driv: Lars Joachim Grimstads bøker om taxisjåføren - og statsministeren - Teddy Fahr bør leses av flere enn de eldste barneskoleelevene.

I Grimstads bøker blir Norge styrt av taxisjåføren Teddy Fahr, som leder MER-partiet. Han har ikke større ambisjoner enn å rydde opp i folks hverdagsproblemer (tette hullene i veiene, fylle mer sjokolade nederst i kroneisen), men folket elsker ham.

Hovedpersonen i bøkene er Finn Fahr, statsministerens sønn, en atskillig skarpere kniv i skuffen enn faren. Finn er en klassisk hovedperson à la Asterix, en stabil og fornuftig fyr i alt kaoset.

Tidlig i bok nummer én (Barna som forsvant) får Finn en bror, en gutt som er en gave til den norske statsministeren fra diktatoren i Nord-Boresia. Etter hvert begynner flere og flere norske barn å forsvinne sporøst fra hjemmene sine. Finn, Kimmelim (broren som ble gitt i gave fra Nord-Boresia) og venninnen Sunniva må ordne opp.

I oppfølgeren Solkongen må Finn og vennene igjen redde nasjonen (intet mindre), når det viser seg at den norske oljen plutselig forsvinner og landet synker ned i akutt fattigdom. Hvor er det blitt av oljen? Samtidig forvandles Sverige til et tropisk diktatur, takket være den solariumsbrune folkeforføreren Ludvig Nilsson.

Forfatteren kaster inn svensk OL-sjalusi, svenske ubåter, svensk motstandsbevegelse og en smitte som sender statsminister Fahr bakover i evolusjonsutviklingen, uten å miste kontrollen over historien. Det er dette som imponerer med Lars Joachim Grimstads bøker, det at de er så helstøpte, særlig i måten han samler alle løse tråder i hver historie.

Han faller heller ikke for fristelsen til å kaste inn altfor mange voksenreferanser som går over hodet på de yngste leserne. Historiene er solide nok til å klare seg uten to kommunikasjonsplan. Stilen kan minne om Jo Nesbøs Proktor-bøker, men Grimstad står ikke tilbake for Nesbø på noen måte.

Lars Joachim Grimstads bøker passer for barn over ti år. Hør dem gjerne som lydbøker på neste biltur. Solkongen er også tilgjengelig som e-bok.

Lars Joachim Grimstad:
Barna som forsvant (2012)
Solkongen (2014)
Aschehoug forlag 

Forfatteren deltok på litteraturfestivalen Kapittel i 2014. Her leser han fra Solkongen:

 

Lars Joachim Grimstad

Lars Joachim Grimstad lite portrett

Norsk forfatter (f.1972). Jobber i Try reklamebyrå ved siden av å være forfatter. Han har også en fortid som fotballspiller i Stabæk.

Google+