Hopp til hovedinnhold

Søraust-Asiatisk litteratur

Søraust-Asiatisk litteratur

Søraust-Asia.  Lenger bort kan me vel ikkje komme, i alle fall ikkje hvis me held oss på landjorda. Dessutan er det denne koronaen... Men i litteraturen kan du reisa både i tid og rom.  Her er eit utval litteratur frå land langt, langt borte.   

F. Sionil José

Synder av F. Sionil José (Filippinene)

Don Carlos Cobello ligger for døden og gjør opp status for sitt liv og ettermæle.  Det er er et rått og avslørende portrett. Hans forsøk på et selvforsvar avslører snarere hans selvbedrag. Han har ført et korrupt og amoralsk liv og fortsatt sin families tradisjon med å tilrøve seg makt og nytelser med alle midler. Han er en mann det er lett å avsky, men som leseren samtidig føler en motvillig fascinasjon for. F. Sionil José avkler gjennom sin hovedpersons bekjennelser det filippinske klassesamfunn, og går til angrep på aristokratiets hykleri, maktmisbruk og iboende rasisme. Synder blir betraktet som en av forfatterens mest kontroversielle ogsamtidig mest dyptloddende romaner. 

Pramoendya Toer:  Menneksens jord

 

Menneskenes jord av Pramoedya Toer (Java)

Hovedpersonen er Minke, som skal bli en ledende forfatter og intellektuell, og en opprører som forfølges og overvåkes. Han er en ung og begavet student ved det hollandske gymnaset i havnebyen Surabaya på Java, Indonesia, sent på 1800-tallet. Med sin slekt og bakgrunn fra den javanesiske adelen, er han den eneste innfødte studenten som skal få ta del i europeisk lærdom og dannelse. Men gradvis blir det klart at en slik verden ikke er ment for ham. Dette er den første boka i Buru-kvartetten.

Kurniawan : Skjønnhet er et sår

Skjønnhet er et sår av Eka Kuriawan (Indonesia)

Roman som kritiserer Indonesias problematiske fortid: den griske kolonialismen, den kaotiske kampen for uavhengighet, massemordet på kanskje en million såkalte kommunister i 1965, etterfulgt av tre tiår med Suhartos despotiske styre. Vi treffer den vakre prostituerte Dewi Ayu og hennes fire døtre, som plages av incest, mord, bestialitet, voldtekt, galskap, uhyrlighet, og ofte hevngjerrige vandøde. Historien bygger på materiale fra lokale sagn og nattlige dukketeateroppsetninger, og er inspirert av litterære størrelser som Melville, Hamsun, Gogol og Marquez. Eka Kurniawan sies å være den fremste i Indonesias yngre forfattergarde. 

Tanizaki: Søstrene Makioka

Søstrene Makioka av Junichiro Tanizaki (Japan)

De fire søstrene Makioka lever i et tradisjonsbundet samfunn med kleskoder, sosiale ritualer og regler for kurtise, men nå står en ny og moderne tid på trappene. Den eldste og mest tradisjonelle av dem, Tsuroko, har giftet seg og flyttet til Tokyo. Hjemme i Osaka jobber Sachiko hardt for å sikre fremtiden for de to yngste søstrene - Yukiko som ikke klarer å finne en ektemake som lever opp til familiens krav, og den livsglade Taeko som driver dem til vanvidd med alle sine mannlige bekjentskaper. Junichiro Tanizaki (1886-1965) regnes som en av Japans betydeligste forfattere på 1900-tallet. NRKs Martha Norheim kallar boka ein parallell til Jane Austens Stolthet og fordom 

Katten av Takashi Hiraide

Katten av Takashi Hiraide (Japan)

Et barnløst par i trettiårene leier et lite hus i utkanten av Tokyo. De er forfattere som jobber hjemmefra. Frilanslivet krever sitt, de har nesten sluttet å snakke sammen. Men en dag dukker en liten katt opp på kjøkkenet deres. Det er et vakkert vesen som vekker noe i deres kjølige liv. Med kattens inntreden i livet kommer stunder med glede inn i hverdagen. Paret begynner å igjen å snakke sammen og de starter å legge planer for fremtiden. Kattens selskap løfter livet deres og alt blir lysere.

Kafka på stranden av Hakuri Murakami (Japan)

Kafka Tamura, 15 år, rømmer hjemmefra, vekk fra den iskalde faren sin. Med seg bærer han på håpet om å finne moren og søsteren, som begge forsvant elleve år tidligere.  Nakata er også på flukt, og finner en trailersjåfør som sin hjelper. Etter en mystisk ulykke som barn har Nakata hatt evnen til å snakke med katter, og det er da han leter etter en forsvunnen katt at han får blod på hendene og må legge ut på reise. Trådene i Kafkas og Nakatas liv veves sammen. Kafka  stranden er et stort episk verk med forankring både i realisme og drøm. Det er en roman som gir et lidenskapelig forsvar for fantasikraften, medfølelsens og tankens betydning.  

Kawakami:  Merkelig vær i Tokyo

Merkelig vær i Tokyo av Hiromi Kawakami

En kveld møter Tsukioko, en kvinne i slutten av trettiårene, tilfeldigvis sin gamle lærer på en bar. Han er minst tretti år eldre enn henne, pensjonert og enslig. Tsukioko antar at han er enkemann. De to fortsetter å møtes med jevne mellomrom for å spise og drikke sake, for å få tiden til å gå sammen, uten for mange ord. Gjennom glimt fra disse møtene utvikler Merkelig vær i Tokyo seg til å bli en stillfaren kjærlighetsroman, en historie om det moderne Japan og en tradisjonell romanse.

Ta vare på mamma av Kyung-Sook Shin (Korea)

Mamma hadde alltid vært der. Men nå er hun borte. Det tok bare et øyeblikk, på t-banen i Seoul, dørene gikk igjen, pappa snudde seg rundt, og plutselig var hun ikke der lenger. Hva har skjedd? Hvor er mamma? Og hvem var hun egentlig? Mens de krangler om hvordan de skal lete etter henne, må familien tenke gjennom livet med moren på nytt. I historiene deres tar et nytt bilde form, av en kvinne alle trodde de kjente. Ta vare på mamma er en roman om sårene og drømmene som skjuler seg i hjertet av en familie og et unikt portrett av den koreanske kulturen, og en utforskning av universelle temaer: Hva vil det si å være mor? Hvilke bånd binder oss sammen som familie? Og hvordan blir vi usynlige for dem som står oss aller nærmest?

Han kang Vegetarianeren

Vegetarianeren av Han Kang

Romanen tematiserer psykisk helse, kjønnsroller og relasjonen mellom kroppen og sinnet. Her forteller tre ulike menn historien om Yeong-he, en ganske alminnelig kvinne. Det er i alle fall slik ektemannen beskriver henne, før en serie grusomme mareritt fører til at hun slutter å spise kjøtt. Dette er bare det første av en rekke ukonvensjonelle valg som Yeong-he tar i den påfølgende tiden, til sterke reaksjoner fra hennes tradisjonsbundne storfamilie, og til en nyvunnen interesse fra svogeren. 

Og dagen varer lenger enn et århundre av Tsjingiz Ajtmatov (Kirgisistan)

På den kirgisiske steppens stasjonsknutepunkt, er stedets pensjonerte stasjonsmester død, og skal begraves. I spissen for begravelsesfølget rir den gamle krigsveteranen Jedigej på sin kamel. Gjennom ham får leseren møte nomadenes myter og gamle tradisjoner. Samtidig skjer også en mengde ting ute i rommet, i fremtiden. Og like støtt rir den gamle soldaten i spissen for begravelsesfølget.

Silkefabrikken Harmonien av Tash Aw (Malaysia)

Dette er fortellingen om Johnny Lim, tekstilhandler, småtjuv og oppfinner, og ekteskapet hans med Snow Soong, den vakreste kvinnen i Kintadalen i Malaysia. Det er 1940 og Japan truer med å invadere landet. Snow skriver dagbok, og gjennom hennes notater får vi delta på reisen de nygifte gjør til øygruppen De sju jomfruer. Mange år senere skal Snows lete etter sannheten om reisen. Hva skjedde egentlig mellom Snow og Johnny? Peter Wormwood var Johnnys beste venn og en av dem som deltok på reisen. Er hans hukommelse mer pålitelig enn historiene Johnny forteller eller det Snow skrev i sin dagbok? Mot bakteppet av et land i krise forteller han en gåtefull historie, en bekjennelse som stiller spørsmål ved det som er ekte og sant i livet. Tre forskjellige stemmer forteller den dramatiske historien om et avgjørende øyeblikk i en kinesiskmalayisk familie og konsekvensene det får.

The garden of evening Mist av Twan Eng Tan (Malaysia)

Malaya, 1949. Yun Ling Teoh er en ung jurist som har studert ved Cambridge og senere bidratt i straffeforfølgelsen av japanske krigsforbrytere. Hun er selv den eneste overlevende etter tiden i japansk krigsleir som barn. Nå reiser hun tilbake til jungelen i Nord-Malaya der hun vokste opp. Hun treffer Aritomo, eieren og skaperen av en japansk hage. Han er den tidligere gartneren til en japansk keiser. Yun Ling ønsker å ansatte ham for å lage en hage til minne om søsteren. Dette nekter han, men godtar at hun kan være hans lærling slik at hun kan lage hagen selv. Utenfor hagen truer drap og kidnapping fra geriljaen. Men hvem er egentlig Aritomo og hvordan kunne han forlate Japan? Hvorfor er hennes venn og vert Magnus Praetorius tilsynelatende immun mot kommunistenes herjing? Og hvordan kunne Yun Ling selv overleve krigen? Boken ble nominert til Man Booker Prize 2012

Alai:  Rød valmue

Rød valmue av Alai (Tibet)

Vi møter den mektige familien Maiqi i Tibet på 30-tallet. Landet er fortsatt et føydalsamfunn, og lensherre Maiqi leder an i feiden mot nabolensherren. Maiqiene får tilbud om våpen fra kinesiske nasjonalister mot at familien dyrker opiumsvalmuer i stedet for korn. De oppnår både rikdom og misunnelse, men Folkets Frigjøringshær er på fremmarsj, og snart er okkupasjonen av Tibet et faktum.

Teksten er bygd på omtalar frå forlag eller distributør.

 

 

Google+