Hopp til hovedinnhold

Sølvbergets podcast: Uroens bok av Fernando Pessoa

Fernando Pessoa (1888-1935)

Uroens bok er en klassiker med en skapelseshistorie like interessant som teksten selv.

Fernando Pessoa etterlot seg tusenvis av papirer da han døde i 1935. I sin levetid var han ingen kjent figur i hjemlandet Portugal, men et utvalg av tekstene hans ble satt sammen til Uroens bok. Den kom ut første gang i 1982, og blir ofte nevnt som en av 1900-tallets viktigste bøker. I 1997 kom den på norsk.

Uroens bok er en samling tekster av ulik lengde, om det indre livet til forfatteren Bernardo Soares. Hvem? Jo, Bernardo Soares var et av Pessoas heteronymer, altså fiktive forfatterpersonligheter som han diktet opp.

Uroens bok kretser rundt isolasjon, ensomhet og livets meningsløshet - og letingen etter mening. Var det en god idé å lese Uroens bok på tampen av 2020, året som bød på plenty av tingene jeg nevnte i forrige setning? Kanskje ikke. Men hvis du tar deg tid, og ikke leser den i ett strekk (slik tipseren om denne boka så viselig gjorde oss oppmerksom på), vil du finne mye å glede deg over. Og garantert øyeblikk hvor du tenker: "Ah! Akkurat sånn er det jeg har tenkt noen ganger!".

Hør podcasten:

Sølvbergets podcast kan du følge på Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts og Soundcloud. Her er våre nyeste episoder:


Google+