Hva leter du etter?

Romaner om sykdom

Her har vi samlet en liste med romaner om sykdom. Det er mange sterke leseropplevelser om det sårbare livet. Her kan du lese om hvordan livet endrer seg for den som er syk, og de pårørende.

Det hvite badehuset av Thorvald Steen

Like før advent får han en telefon fra en ukjent kvinne som sier at hun er kusinen hans. Det har aldri vært snakket om familien på morens side. Nå oppdager han slektninger og sannheter han ikke visste om, og med dem følger vanskelige spørsmål. Han har en arvelig sykdom som gjør at han sitter i rullestol. Har familiens hemmelighold sammenheng med sykdommen han har arvet? I ukene før jul oppsøker han sin gamle mor to ganger. Får han henne i tale? Kan de bli fortrolige og snakke åpnet før det er for sent? «Det hvite badehuset» er en fortelling om opphav, skam, fortielse og ærlighet.

Føling av Ragnhild Eskeland

Ragnhild Eskelands debutbok «Føling» er en roman om diabetes, oppvekst og om kampen for å akseptere seg selv. Romanen beskriver hvordan det er å leve med en kronisk sykdom. Hva vil det si å være syk? Hva betyr det når det er kroppen som angriper kroppen? Boken viser hvordan den kroniske sykdommen får innvirkning på alle tingene i livet som vi ellers tar for gitt, og hvordan sykdommer oppfattes som et moralsk problem.

Hotell Montebello av Rebecca Wexelsen

Når man er frisk, må man passe på seg selv. Låne mens renta er lav, møte den rette, spise sunt, ta utdannelse og bygge seg et liv. Det er ingen som spør om man er trøtt eller utmattet, har spist nok, eller passer på at man får nok omsorg. Når man er syk, derimot, da slipper forventningene taket. Omgivelsene gjør seg myke og ettergivende; noen andre har kontrollen og ansvaret for livet. Slik tenker jeg-fortelleren i denne boka om sykdom og personlig ansvar - men hvor lenge kan hun fortsette med det?

Jeg vet ikke helt hva det er av Silje Bergum Kinsten

Romanens jeg-forteller oppdager at hun lider av noe som gjør at kroppen ikke samarbeider, ikke orker. Hun vet ikke helt hva det er. Det kan være midlertidig, det kan hjelpe å legge seg ned og håpe at det går over. Men hva om det ikke blir bedre neste dag? Vil det vare? Og hvordan skal hun i så fall finne tilbake til noe som ligner det gamle livet sitt?

Les pakningsvedlegget nøye av Karen Havelin

Hva gjør vi når helse blir en knapp ressurs og omverdenen fortsatt stiller krav? Hva vil det si å være mor, kvinne, skeiv, kunstner, frisk eller syk? Les pakningsvedlegget nøye er en skarp roman full av lidenskap, svart humor og håp, som viser hva kroppslig sårbarhet kan innebære. Den forteller om de uventede tingene som noen ganger må til for å overleve, om raseri, om å leve med fortiden og om å finne skjønnhet underveis.

Mamma er trygda av Mimir Kristjánsson

318.244 mennesker hever uføretrygd i Norge. En av dem er Marit Wilhelmsen. Hun er et trygdebeist, en udetonert bombe under velferdsstaten, en trussel mot alt det vi har kjært. I denne boka forteller sønnen, den profilerte forfatteren, politikeren og samfunnsdebattanten Mimir Kristjansson, den rørende historien om sin mor. Det er en fortelling om tiår med en alvorlig kreftsyk mamma, om drømmer som brast, en familie som går i oppløsning, om å foreta en klassereise bratt nedover. Dette er en biografi som du finner i 3.etg på Sølvberget.

Paula av Isabel Allende

«Hør, Paula, jeg skal fortelle deg en historie, for at du ikke skal føle deg så bortkommen når du våkner .» Med disse ordene til sin voksne dødsmerkede datter, begynner den mest gripende boken Isabel Allende noen gang har gitt sine lesere. Boken handler om Allendes dødsyke datter, Paula, men fremfor alt om Allende selv. Om oppveksten under mange himmelstrøk, om politisk forfølgelse, om ekteskap og gryende forfatterdrømmer og suksess.

Alltid Alice av Lisa Genova

Alltid Alice er en gripende, vakker og jordnær roman om hvordan det er å leve med Alzheimer - om hvordan det er å sakte, men uunngåelig miste minnene om alt og alle man har vært glad i.
Historien om Alice er usentimental, rørende og opprørende lesning, og en sterk fortelling om det å aldri ville gi opp. Denne boken har også blitt filmatisert.

Frokost på stupet av Vibeke Løkkeberg

Kjærligheten mellom Adam og Alice blir utfordret av døden. Adam skal dø av kreft og Alice faller ned i sin egen underverden hvor hun blir oppsøkt av sin døde mor. Fortid og nåtid møtes og Alice mister sitt fotfeste i denne verden. Adam og Alice kjemper hver sin kamp for å leve. Den ene ved å skrive, den andre ved å drukne seg i praktiske oppgaver. Frokost på stupet er en besettende kjærlighetsroman om å være pårørende. Hvor vanskelig det er å forstå den andres kamp midt opp i sin egen og å finne sammen igjen før det er for sent.

Før jeg dør av Jenny Downham

16-årige Tessa vet at hun snart skal dø ... men det er mye hun kan rekke å gjøre ennå. Tessa har bare noen måneder igjen å leve. Hun slåss mot sykehusbesøkene, mot de endeløse prøvene hun må ta, mot medisinene som har plagsomme bivirkninger. Så skriver hun ei liste. Tessas «Dette må jeg gjøre før jeg dør-liste».

Alt som venter av Rannveig Molven

Molvens tredje roman, Alt som venter, skildrer hvordan alvorlig sjukdom griper inn i livet. Selv om en blir frisk igjen, har alt endret seg, forholdet til en selv, til barn, og til kjæreste. En ung kvinne med en liten datter venter på svaret etter en kreftkontroll. Samtidig forsøker hun å leve et vanlig liv med kjæresten. I en sanselig, poetisk prosa er vi tett på hennes sinnsstemninger i noen intense uker.

La meg sove til dette bare er en drøm av Ellisiv Stifoss-Hanssen

Mia er en innadvendt kvinne i tjueårene. Hun sliter med relasjoner, men finner identitet og kraft i skriving. Da Mia får påvist livmorhalskreft går alt i stå og det blir slutt mellom henne og samboeren Anne-Marie. På sykehuset glir Mias tanker og følelser om fortid, nåtid og fremtid over i hverandre. Hva skjer med kropp og bevissthet når man rammes av alvorlig sykdom? Boka handler om å huske og å glemme, om å gli mellom livet som det var og livet som det har blitt, uten å vite hvor det skal ende.

Melding til alle reisende av Liv Køltzow

En januardag i 2001 blir forfatteren Kaja Baumgarten diagnostisert med parkinson. Diagnosen fører til en gjennomgang og revudering av hennes liv, hennes kontrollerte og borgerlige tilværelse. På et rehabiliteringshjem, i 2007, møter hun Vegard Visnes. De er begge syke, og de innleder et forhold. Når Vegard finner Kajas notater til en roman som handler om ham og dem, settes kjærlighetsforholdet på prøve.

Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold

Da hun var sytten år, løp hun fortest og lengst og var ikke til å stoppe, men så stoppet alt opp. Kjersti skulle egentlig studere til å bli ingeniør, men ligger i stedet på gamlehjem. Hun hører en dame dø på den andre siden av veggen. Kjæresten orker ikke å bære henne lenger. Kjersti tenker at hvis hun kan klare å skrive en roman, vil hun igjen føle seg som et menneske. For en roman må være skrevet av et menneske. Hun begynner å skrive på gule post-it-lapper som hun klistrer på veggen over senga.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙