Hopp til hovedinnhold

På innsiden av mersalg-maskineriet

Mersalgsdronningen

Etter at du har lest Mersalgsdronningen av Ragnhild Gylver, vil turen i butikken aldri bli den samme.

For en uke siden var jeg i sportsbutikken for å kjøpe ny sykkel til dattera mi. Som moderne sykler flest var det ikke skjermer på den. Det måtte jeg kjøpe separat. Valget sto mellom et par rimelige, og noen litt dyrere som er mer effektive. Jeg gikk for sistnevnte.

Det fulgte heller ikke med støtte. Hadde det vært snakk om en racersykkel, kunne jeg forstått det, men dette var absolutt ikke en slik doning. Så jeg måtte kjøpe en støtte også. (Når det blir mørketid igjen, må jeg kjøpe lykt. Heller ikke standardutstyr.)

Et knippe nøkler

Før jeg kom på jobb i dag tok jeg mot til meg (manuelle arbeidsoppgaver krever det) og fant fram støtte og skjermer. Det fulgte med tre ganger så mange skruer og muttere som krevdes for å sette på skjermene. Overskuddet havnet i en allerede overfylt skruekommode.

Monteringen av støtten skulle skje med en 8mm-sekskantnøkkel, sånne som jeg har i overflod etter et langt liv på Ikea. Trodde jeg. Men ikke så store i diameter, viste det seg. Jeg krummet nakken og la turen innom Clas Ohlson på vei til jobb. Å finne nøkkel i rett størrelse var ingen sak, men ikke i løsvekt, kun som del av et sett bestående av 1,5, 2, 2,5, 3, 4, 5, 5,5, 6, 8 og 10 mm-nøkler. Det blir som å måtte kjøpe halvannen liter juice når det man egentlig vil ha er en liten boks til lunsjen.

Ting du ikke trenger

Ingenting av dette hadde gjort inntrykk dersom jeg ikke nettopp hadde lest Ragnhild Gylvers memoarbok Mersalgsdronningen. Hun jobbet i sju måneder på en Nille-butikk, og boka handler om disse månedene.

Selv om det er ei tynn bok, er den slitsom nok å lese. Ikke fordi den er dårlig, men fordi stresset og presset som butikkansatt er så godt skildret.
Selv om det er ei tynn bok, er den slitsom nok å lese. Ikke fordi den er dårlig, men fordi stresset og presset som butikkansatt er så godt skildret. Paller som skal pakkes opp og ned, og sendes tilbake til hovedkvarteret. Stadige direktiver fra ledelsen, hele tiden nye kolleger, ubetalt overtid og så videre. Målstyringen og overvåkningen i moderne butikkdrift, slik denne boka framstiller det, ga i alle fall meg svettetokter.

Mersalget plager forfatteren mest. Mersalg er å selge kunden noe han ikke hadde tenkt å kjøpe før han gikk inn i butikken, og alle bransjer gjør det hele tiden. (Også vi: Lenkene til denne artikkelen er en form for mersalg: Kanskje du vil lese en av dem, selv om du ikke hadde planlagt det på forhånd?)

Butikksjefen Britt

Mersalget i butikken styres fra Nille-ledelsen, og administreres i butikken av bokens hovedperson: Britt. Hun er butikksjef, og lever for å slå de andre Nille-butikkene ned i støvlene i konkurransen om å selge mest av kampanjevarer.

Britt er like magnetisk som den mest minneverdige sjefen du har hatt: Blid, støttende, hardtarbeidende, smart, streng, innsmigrende, oppfarende, lett uforutsigbar, målrettet og hundre prosent dedikert til oppgaven. Som er å selge, selge, selge.

Mersalgsdronningen er et velskrevet dokument fra livet bak kassen, mer undrende enn utleverende. De utmattende passasjene fra Nille-kassen brytes opp av historien om hvordan moderne varehandel tok form, med eksempler fra Walmart og McDonald's veksthistorier.

Lån Mersalgsdronningen på Sølvberget.

Fire andre minneverdige sjefer og bøkene om dem:

Graydon Carter

Graydon Carter
Hvem? Eneveldig og karismatisk redaktør for kjendisbladet Vanity Fair.
Bok: Portrettert med like mengder beundring og frykt i Toby Youngs selvbiografi om sitt mislykkede opphold i Vanity Fair på midten av 1990-tallet, Hvordan miste venner i New York.
Sagt: "Hver mann vil innerst inne eie en bar eller eie en veddeløpshest."

 

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen
Hvem? Tidenes mest suksessfulle norske fotballtrener, en drøss seriemesterskap med Rosenborg. Stor i ord og prestasjoner.
Bøker: Godfoten, Godfotarven og flere.
Sagt: "Det ska dæm ha, Real Madrid, dæm prøvd!" (Rosenborg hadde slått dem 2-0 i Mesterligaen.)

 

 

Kaptein Ahab

Kaptein Ahab
Hvem? Meget dedikert hvalfangerkaptein på jakt etter en hvit hval.
Bok: Hovedperson i Herman Melvilles roman Moby Dick.
Sagt: "Towards thee I roll, thou all-destroying but unconquering whale; to the last I grapple with thee; from hell’s heart I stab at thee; for hate’s sake I spit my last breath at thee."

 

Bache Lunch tegneserie

Bache
Hvem? Lat, inkompetent, egoistisk, men evigvarende sjef i bedriften som ingen vet hva produserer.
Bok: Børge Lunds tegneserie Lunch.
Sagt: "Jeg synes at forsida på fjorårets rapport om manglende endringsvilje var mye finere."

Google+