Hopp til hovedinnhold

Øystein Morten: "Magnus den gode": Hva skjedde med Olav den helliges sønn?

Magnus den gode tegnet av Halfdan Egedius

Olav den hellige døde 29. juli 1030 på Stiklestad, og er vår mest kjente konge. Historien om sønnen hans er enda mer spennende, spesielt når Øystein Morten forteller den.

Magnus den gode

Religionshistorikeren fikk sitt gjennombrudd med boken om Olav den hellige (2013), og fulgte opp med en biografi om Sigurd Jorsalfare i 2014. Boken om Magnus den gode kom i 2011, som del av bokserien om de norske sagakongene. Øystein Morten skriver, som i i boken om Olav den hellige, levende uten at det går bekostning av fagligheten.

Olav Haraldsson (som ble helliggjort etter sin død) hadde én sønn, Magnus. Han ble som liten fraktet til Russland, hvor han vokste opp. Som ungdom vendte han tilbake til Norge med ambisjoner om å bli landets konge. Samtidig ville han hevne drapet på faren, og startet storstilte hevnaksjoner mot dem som hadde kjempet mot faren på Stiklestad. Her passer det å nevne at tilnavnet "den gode" ikke må tas bokstavelig. Magnus var god mot krigerne sine i den forstand at de fikk store krigsbytter, men hensynsløs mot alle andre - slik man måtte være for å holde på makten.

Magnus var en ruvende skikkelse allerede som tenåring, og var ikke mer enn 23 da han døde. Da sto han på spranget til å erobre England, som konge over Norge og Danmark. (Det prosjektet ble senere videreført av onkelen, den listige Harald Hardråde, som døde i forsøket. Halvor Tjønns bok om Hardråde anbefales sterkt. Den historien er så full av eventyr, ambisjoner og eksotiske omgivelser at filmen om mannen må bli storslagen.)

Øystein Mortens bok om Magnus den gode bygger på flere kilder. Kildedrøftingen foregår stort sett i fotnotene bakerst i boken, og det letner lesningen. Boken viser hvor usikker og omskiftelig vikingenes verden var. Livet var en sammenhengende kamp for å overleve, personlige bånd betydde alt og volden var utbredt. Allianser og maktposisjoner var hele tiden i spill, og de som havnet på feil side ble ryddet av veien av de nye herskerne.

Øystein Morten
Magnus den gode
Spartacus/Sagabok 2011
Lån boken på Sølvberget 

Flere norske middelalderkonger:

LivDødKjent for
Olav Tryggvason (968-1000). Oppvokst i Russland, omreisende tilværelse før han ble norsk konge.Falt i slaget ved Svolder, som forskerne fortsatt strever med å plassere geografisk.Det veldige krigsskipet Ormen Lange. Prøvde å kristne landet, med blandet hell. Står på sokkel midt i Trondheim sentrum. Regnes som grunnlegger av Trondheim.
Olav den Hellige (995-1030). Oppvokst på Ringerike, seilte i viking som ungdom og var i flere år leiesoldat på kontinentet.Falt i slaget på Stiklestad, hvor Olavs styrker møtte en stor bondehær.Ble til Olav den Hellige etter sin død, og Nidarosdomen er bygd på stedet hvor Olavs lik ble gravd ned etter slaget i 1030. Halvbror til Harald Hardråde, som senere ble konge.

Magnus den gode

Magnus den gode (1024-1047). Sønn av Olav den hellige, og ble hentet til Norge fra Russland for å bli konge.Døde 23 år gammel under en flåteekspedisjon til Danmark, enten av sykdom eller fordi han falt i vannet fra et skip.Ble konge i Danmark og Norge, og var på spranget til å et angrep mot England da han brått døde. Nevø til Harald Hardråde, som etterfulgte ham som konge.

Harald Hardråde

Harald Hardråde (1015-66). Bror til Olav den Hellige. Deltok i slaget ved Stiklestad, flyktet deretter utenlands.Falt i slaget ved Stamford Bridge i England.Prøvde å invadere England i 1066. Sentral i oppbyggingen av Oslo som by. Var i flere år leiesoldat for den bysantinske keiseren før han dro til Norge for å bli konge.

olavkyrre100

Olav Kyrre (1050-1093). Sønn av Harald Hardråde, som invaderte England i 1066 - hvor Hardråde døde.Døde av sykdom.Var med til England og invasjonsforsøket i 1066, men deltok ikke i selve kamphandlingene. Fikk tilnavnet Kyrre (den fredelige) fordi Norge ikke førte kriger under hans styre. Sterkt religiøs, og trolig den første lesekyndige norske kongen.

Magnus Berrføtt

Magnus Berrføtt (1073-1103). Sønn av Olav Kyrre, med betydelig mer krigerske instinkter.Falt i kamp i Ulster, Irland. Siste norske konge som døde i strid utenlands.Regnes ofte som den siste vikingkongen, og hadde imperialistiske ambisjoner både vestover (de britiske øyene og Irland) og i Sverige. Fortsatte samtidig moderniseringen av Norge.
Sigurd Jorsalfare (1090-1130). Sønn av kong Magnus Berrføtt.Døde av sykdom.Fikk tilnavnet Jorsalfare fordi han dro på korstog/pilegrimsferd til Jerusalem, hvor han også var innom Portugal og Istanbul. Opprettet Stavanger bispedømme. Etter kongens plutselige død i 1130 brøt det ut en langvarig borgerkrig i Norge.

Øystein Morten

Øystein Morten

Religionshistoriker (f. 1973) utdannet ved Universitetet i Oslo.
Han har tidligere vært distriktskonservator i Vest-Telemark. Øystein Morten har skrevet bøker om stavkirken i Eidsborg, Olav den hellige og Magnus den gode.

Google+