Hopp til hovedinnhold

Nynorske lesetips

Svikne dagar Elena Ferrante

Det finst mange gode bøker på nynorsk. Her kjem nokre bøker som me på Sølvberget vil anbefale.

Olaug Nilssen : Tung tids tale - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Ein liten gut mistar språket og forandrar personlegdom. For mora byrjar ein kamp, først for å forstå kva som skjer med guten, og så for å få hjelp til å gi han den omsorga og oppfølginga han treng. Familien er plutseleg i ein svært utfordrande livssituasjon, og dei må igjennom lange og utmattande prosessar for å få hjelp. Mødrer skal aldri gi opp, blir det sagt, men kva er aksept, og kva er å gi opp?

 

Agnes Ravatn: Verda er ein skandale

Etter eit hektisk tiår i hovudstaden tek Agnes Ravatn mann og baby med seg frå Frogner og flyttar til den vesle vestlandsbygda Valevåg for å roe ned i permisjonstida. I eit forfalle småbruk utan Internett, omkransa av skog, fjell og sauer, milevis unna kulturandedammen i hovudstaden, snirklar dagane seg sakte forbi for den vesle familien. Kveldane går med til å drikke vin og samtale med den næraste naboen: vennen og forfattarkollegaen Einar Økland.

 

Edvard Hoem sin utvandrarserie

Slektskrønike i fire bind, frå Romsdal og Nord-Amerika. Serien består av bøkene "Slåttekar i himmelen", "Bror din på prærien", "Land ingen har sett" og "Liv andre har levd. 

 

 

Gunnhild Øyehaug: Knutar

Knutar er ei samling korte noveller som fortel om mentale, seksuelle, familiære band, om kjærleik, om innfløkte, nødvendige og uunngåelege situasjonar, forknytte og ikkje fullt så forknytte menneske. Vi møter til dømes ein mann som er knytt til si eiga mor gjennom ein ubryteleg navlestreng, ei ung kvinne som er hemmeleg forelska i sin dødssjuke besteven og ein misnøgd hjort. Novellene balanserer mesterlig mellom det sanselige og det surrealistiske, mellom psykologisk innsikt og komisk dybde.

 

Marit Eikemo : Alt inkludert - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Eikemo teiknar med Alt inkludert eit skarpt portrett av Noreg i dag, og viser fram korleis vi lever i fellesskap og i einsemd - med alle våre ting og den evige jakta etter meir. Det er historia om Agnes og dottera Maja på 6 år. Dei flyttar inn i eit hybelhus i eit heilt vanlig norsk nabolag, utan nettverk, venner, møbler eller pengar. Vi følgjer Agnes i hennar forsøk på å etablere seg. Agnes finn ut at det ofte ikkje er meir enn ein kvit løgn som skal til for å få ting til å gå litt lettare i møte med alle dei andre menneska. Agnes brukar tida si på finn.no, for å leite etter møblar og andre ting dei treng, mens Maja speler Nintendo. Etter kvart blir omgangen med dei andre meir utfordrande, pengane minkar, løgnene blir fleire når skulestart nærmar seg - og korleis har eigentleg Maja det?

Elena Ferrante : Svikne dagarboka finst òg som e-bok for iOS og Android

38-årige Olga blir forlaten av mannen sin etter 12 års ekteskap, til fordel for ei ung kvinne. Olga er ridd av sjalusi, raseri og sjølvforakt, og mistar sakte, men sikkert taket på omgivnadene sine. Ho dreg dei to ungane og den snille schæferhunden Otto med seg i fallet. 

 

 

Kjersti Rogermoen : Håpet og festen - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Ein roman om avstanden mellom det vesle livet ein er bunden i og dei store banda som knyter verda saman. Om trivsel og fridom i blindsonene og om trongen til å forsvare seg. Det handlar om ei ung kvinne. Ho er stranda i ein midlertidig hybel i Bergen. Ho finansierar husleiga, alkoholforbruk og studielån med løna frå arbeidet i makuleringstenesta til Fretex. Ho har ein kvernande einetale i sitt indre, men liker å bli forstyrra av venner. Det handlar om eit liv på sida av samfunnet.

 

Tore Renberg: Du er så lys - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Ein ung lege med kone og barn flyttar inn i nabohuset til Jørgen og Vibeke. Dei nye naboane bringer med seg glede og endring. Særleg Steinar er det noko spesielt ved, han har ei uvanleg kraft og utstråling, det står liksom ein eigen vind om han. Det oppstår raskt eit venskap mellom dei to familiane. Men så reiser Jørgen og Steinar på fotballtur til London saman, og Jørgen blir vitne til noko som gjer han svært uroleg. Det viser seg at Vibeke kjenner på den same uroa. Kven er Steinar, og kva er det eigentleg han held på med?

 

koparåker

Gyrdir Elíasson: Koparåker-

Gyrdir Elíassons forteljingar går føre seg i grenselandet mellom røyndom og draum og mellom kultur og natur. Dei er merkte av melankoli og vemod, men òg av lun humor og poetisk intensitet. Hovudtema er mellommenneskeleg kommunikasjon og særleg mangelen på kommunikasjon, fokusering på teknologi som hindrar den og asosialiserer menneska ved å stille seg i vegen for beinveges kontakt mellom dei. Boktittelen alluderer til Copperfield.

 

Gunnhild Øyehaug: Vente blinke - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Boka gir oss historia til fleire ulike menneske. Forlaget skriv: Dette er ein roman om drift og draumar, kvinner og menn, om kjærleik og om kva det vil seie å våge å vere seg sjølv.

 

 

maud og aud

Gunstein Bakke: Maud og Aud 

30 år etter ei alvorleg trafikkulukke blir fredelege trafikantar truga av ein svart Mercedes. Trafikken sjølv speler ei viktig rolle i denne essayistiske romanen.

 

 

Aina Basso: Fange 59. Taterpige - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Den unge taterjenta Maria hamnar på tukthus i Trondheim på 1700-talet, og må tilpasse seg forholda innanfor murane. Ho fortel historia om folket og familien sin, og om livet på vegen.

 

 

Bergsveinn Birgisson: Svar på brev frå Helga - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Ein gammal sauebonde svarer på brevet han ein gong fekk av elskerinna si, Helga. Det er mange val som må svarast for, og han skriv både om bygdesladder og sitt eige liv.

  

 

bli hvis du kan

Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må, Alle vil hjem. Ingen vil tilbake og Det finnes ingen helhet - bøkene finst òg som e-bøker for iOS og Android

Anna kvart kapittel er på bokmål og nynorsk. Handlar om tre bygdegutar som vert drepne som soldatar  i Afghanistan, og kva det gjer med bygda.

 

 

Kjartan Fløgstad: Grand Manila 

Med handling frå industristaden Lovra i Ryfylke. Me følgjer fem unge gutar sin oppvekst, og trekk linjene mellom industri i Ryfylke og eit stort multinasjonalt selskap.

 

 

Heidi Furre: Parissyndromet

Ei heilt nydeleg bok om å flytte til eit anna land, om å klare seg heilt åleine, skape nye vennskapsband og bevare dei gamle. 

 

 

Anna Gavalda: Saman er ein mindre aleine  

Boka handlar om Camille, Philibert, Franck og Paulette, fire vidt forskjellige menneske som kjem inn i kvarandres sine liv til glede for dei sjølve og ikkje minst for lesaren. Sjarmerande bok ein blir glad i. 

 

 

Frode Grytten: Flytande bjørn 

Lokalsamfunnet i Odda blir pressa då ein ung gut forsvinn på mystisk vis. Forlaget skriv: Flytande bjørn er ein rikhaldig roman: spennande krimintrige, sterk samfunnskritikk, svart humor og nydeleg kjærleik.

 

 

Frode Grytten: Bikubesong - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Boka er sett saman av 25 historier om 24 av personane som bur i arbeidarbustaden Murboligen i Odda.  Her er kjærleik, kidnapping, politikk, løgner, utruskap og Ola Nordmann frå Hardanger.

 

 

Kari Hesthamar: So long Marianne : ei kjærleikshistorie 

Dette er ei biografisk bok om Marianne Ihlen sitt liv på den greske øya Hydra. Me får historia om samlivet med forfattar Axel Jensen, og kjærleiksforholdet hennar til Leonard Cohen.  

  

 

Edvard Hoem: Mors og fars historie 

Edvard Hoem nøstar opp i livshistoria til foreldra, som på ingen måte er enkel eller ukomplisert. Han fortel så inderleg og sterkt at det er umuleg å sitte uberørt tilbake.

 

 

Ragnar Hovland: 1964

1964 er ikkje eit heilt vanleg år for 12-åringen i denne boka.  Den som ikkje trur det skjer noko i ei vestlandsbygd på 60-talet, må tru om att.  Boka er både trist og morsom – ikkje ulik andre bøker av same forfattar

 

 

Arnfinn Kolerud: Når ein først skal skyte nokon 

Humoristisk bok om nynorskforkjemparen Bendik Uføre, som kanskje lar entusiasmen gå litt langt. Oppfølgaren heiter Kom ikkje inn i mitt hus, og er like god.

 

 

Ruth Lillegraven: Mellom oss  

Dette er ei familiehistorie full av løyndommar, der hovudpersonane held ting skjult for sine næraste. Spennande lesing om ulike skjebner.

 

 

Agnes Ravatn: Veke 53

Om middelaldrande skilt lektor som innser at han har tatt nokre feil valg i livet. Det er jul, og han ønskjer seg ein ny sjanse.

 

 

Ingelin Røssland: Kirsebærsnø - boka finst  òg som e-bok for iOS og Android

Historia om Cathrine som innser at mannen hennar knapt løftar ein finger for henne, og som havnar i eit moralsk drama då det plutseleg dukkar opp ein kjekk mann som vil «stele henne».

 

 

Bjørn Sortland: Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar  

Ei fantastisk morosam lita bok om ungkaren Ivar, som filosoferer om damer og Gud. Eventyret starter når han blir engasjert som skrivelærar for tre kvinner som nett har sona ferdig dommen sin i fengselet.

 

 

Carl Frode Tiller: Innsirkling, Innsirkling 2 og Innsirkling 3 - bøkene finst  òg som e-bøker for iOS og Android

David, som har mista hukommelsen, set inn ei annonse og bed gamle kjente skrive til han. Dermed startar ei innsirkling av både hans liv og livet til dei gamle venene.

 

 

J.R.R. Tolkien: Ringdrotten  

Fleire av dei tilsette på Sølvberget seier at den nynorske omsetjinga av forteljinga om Frodo og ringen er betre enn den på bokmål. Prøv og sjå sjølv!

 

Roy G. Tveit: Call girl-sjefen 

Stanley Sandholmen startar bordell på Åkra, og forretningane går strålande. Men kan dette gå godt? Ein satirisk underhaldningsroman.

 

 

Lars Amund Vaage: Syngja  - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Forfattaren skildrar korleis det er å ha ei dotter som er autist, og han gjer det i  svært ein personleg og sterk roman.

 

 

 

Bøker som passar særleg godt for ungdom:

 

Aina Basso: Inn i elden - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Bok om hekseprosessane i Nord-Noreg på 1600-talet sett frå to sider: ei som blir anklaga for å drive med trolldom, og kona til ein som vil forsøke å utrydde heksene.

 

 

Helga Gunerius Eriksen: Eg er på veg 

Donna er gravid etter at ho møtte José på ferie på Mallorca. Boka vekslar mellom å fortelje om den fine sommaren deira og det harde verkelege livet i Noreg.

 

Rønnaug Kleiva: Vegen heim frå Sarajevo

Susi har nett byrja i andre klasse på vidaregåande. Etter ei forferdeleg oppleving reiser ho til Sarajevo, og prøver å finne fotfeste. Forteljing om ei modig og eigenrådig jente.

 

Hilde K. Kvalvaag: Fengsla  

Ein sterk og mørk roman om dei to kusinene  Idun og Mai. Mai kjem for å bu hos familien til Idun, og med henne følgjer det trøbbel. Jentene blir trekt inn i farlege affærer.

 

Lars Mæhle: Fuck off I love you  

Vemund på 16 år forvillar seg inn i det tøffe miljøet rundt eit treningssenter. Gjengledaren TwoFace avgjer alle val med myntkast. Romanen tar opp fri vilje, og forholdet til venner og familie.

 

Ingelin Røssland: Englefjes - boka finst òg som e-bok for iOS og Android

Den unge jenta Engel har sommarjobb i lokalavisa i Tysnes. Ho kjem på sporet av ei god sak, som viser seg skal vere langt meir alvorleg enn ho trudde, og plutseleg er ho på jakt etter ein mordar.

 

Terje Torkildsen: Dystopia  

Dystopia-serien består av fire bøker, og handlar om seks ungdommar frå International School of Stavanger som overlever ei flodbølge i London. Reisa heim til Noreg blir ein kamp på liv og død

 

 

Treng du fleire tips? Andre bibliotek sine anbefalingar kan du finne i lista til høgre.

Google+