Hopp til hovedinnhold

Nye romaner du må lese

Nye romaner du må lese

Aviser og nettsteder har laget lister over de beste bøkene som kom i 2021. Resultatet blir lange ventelister på biblioteket og du får kanskje ikke lest dem på lenge ennå.  Hva gjør du da? Les bøkene som ikke har fått så mye omtale, men likevel kan gi deg gode leseopplevelser.  Her er noen perler fra i fjor, håndplukka av ansatte på Sølvberget:

Vi tøyler tidevannet av Vendela Vida

Vendela Vida: Vi tøyler tidevannet

I denne oppvekstromanen fra San Francisco møter vi de to tenåringsjentene Eulabee og Maria Fabiola. De vokser opp i et overklassestrøk, og på pikeskolen de går på er det de som regjerer i gangene. En dag blir de utsatt for noe ubehagelig på skoleveien, men Maria Fabiolas versjon av hva som skjedde er helt annerledes enn Eulabees. Eulabee nekter å støtte venninnens løgn, men da Maria Fabiola forsvinner begynner hun å stille seg spørsmål rundt hva som virkelig skjedde. Romanen gir en skildring av unge jenter, makten som ligger i å være populær og nådeløse vennskapsbånd, og inneholder også et spennende mysterium.

Overleverne av Alex Schulman

 

Alex Schulman: Overleverne

Denne følsomme fortellingen utforsker hvordan minner oppleves ulikt, og hvordan de påvirker oss og relasjonene våre etter hvert som vi vokser opp. Tre brødre møtes igjen for å spre asken av sin mor ved landstedet de besøkte som barn, tjue år etter at de sist var der. Etter å ha glidd fra hverandre og vokst i forskjellige retninger, får de nå en mulighet til å nærme seg hverandre igjen, og prøve å finne frem til en felles forståelse om hva som skjedde da de bare skulle leke, men alt forandret seg. Alex Schulman er en svensk journalist, blogger og TV-personlighet. I 2017 ga han ut selvbiografien Glem meg med sammenlignbare temaer om familierelasjoner, minner og traumer - til gode kritikker.

Agnes natt og dag av Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold:  Agnes natt og dag

Astrid Møller er førtifem år, og for første gang har hun gjort noe hun ikke har full kontroll over. For på et eller annet tidspunkt må man jo kaste seg ut i noe, tenker hun. Hele livet sitt har hun hun levd etter en streng moralsk rettesnor og ikke tillatt seg selv noen feiltrinn. For da kunne jo alt ha gått galt! Men når man har passert førti, må det vel være lov å gi slipp på kontrollen? Så nå ligger det en mann i senga hennes, nærmere bestemt naboen, Peter Venn. Hva skal hun si til ham når han våkner? Vil den lettere nevrotiske Agnes Møller være i stand til å gripe kjærligheten? 

Blikket var vendt mot Gud av Zora Neale Hurston

Zora Neale Hurston: Blikket var vendt mot Gud

Florida i 1920-årene: Unge Janie er vakker og tiltrekker seg alle menns blikk med den fyldige, svarte og skinnende fletta nedover ryggen. Mens hun vokser opp hos bestemoren som er etterkommer av slaver, drømmer Janie om skjønnhet og lykke. Men livet blir ikke helt slik hun hadde forestilt seg. Det første ekteskapet hennes blir langt fra lykkelig, og det blir heller ikke det andre. Først da den livsglade Tea Cake kommer ruslende, blir livet fylt av kjærlighet og harmoni. Men kan det vare? Romanen kom ut i 1937, men da fikk den liten oppmerksomhet. I 1973, 13 år etter forfatterens død sørget Alice Walker for at navnet Zora Neale Hurston ble kjent. I dag er Blikket var vendt mot Gud en klassiker og obligatorisk pensum på alle videregående skoler i USA. 

Anne F. av kristian Klausen

Kristian Klausen:  Anne F.

Anne bor sammen med faren, Otto, i Drammen. Anne Frank døde i en konsentrasjonsleir i Bergen-Belsen våren 1945. Hva skjer når man opphever grensen mellom historisk materiale og fri dikning og lar kjente biografiske skikkelser dukke opp i nye omgivelser med andre bakgrunner? Historien fortelles gjennom faren som driver tobakkskiosk i Konnerudgata da krigen bryter ut før vi senere møter han alene i Auschwitz. Det er han som mottar de etterlatte dagbøkene og gjennom dem finner han mening med livet.

Makta av Heidi Furre

Heidi Furre: Makta

Småbarnsmora Liv prøver å ta tilbake kontrollen over sitt eige liv. I femten år har ho bore på ein løyndom. Som student blei ho valdteken av ein mann som ho frivillig blei med heim. No har ho ein mann og to barn. Ho har aldri snakka om den traumatiske hendinga med nokon, sjølv om den framleis pregar livet hennar kvar dag. Ho meiner til og med at ho kan kjenne igjen andre som har blitt valdteken, for ho kan sjå smerta i fjeset deira. Romanen krinsar rundt spørsmålet: Korleis skal ein gå vidare etter å ha blitt utsett for vald? For lesaren ligg noko av spenninga i det om Liv kjem til å fortelje nokon om det som har hendt. Vil ho makte å ta makta tilbake?

Datteren

Lena Andersson: Datteren

 I "Datteren" følger vi Ragnars datter Elsa fra romanen "Sveas sønn" videre på vei ut i livet der hun som ung kvinne konfronteres med nye ideer og tenkemåter. Folkhemmet oppløses sakte og synet på mennesker, samfunnet og tilværelsen er i endring. Lena Andersson (f. 1970) har skrevet flere romaner som har fått mye oppmerksomhet. "Rettsstridig forføyning" vant Augustprisen 2013 i kategorien årets svenske skjønnlitterære bok. 

Det som forsvinner av Brit Bennett

Brit Bennett:  Det som forsvinner

Desiree og Stella er tvillingsøstre som vokser opp i Sørstatene på sekstitallet. Begge er svarte, men lyse i huden. For Stella blir det en vei ut av det vanskelige livet som svart. Hun flytter til California, og der starter hun et nytt liv som hvit. Hun gifter seg med en hvit mann og kutter alle bånd til fortiden. Ikke en gang Desiree vet hvor det har blitt av søsteren. Men hun slutter aldri å lete etter henne. Begge søstrene får en datter på hver sin kant, og døtrene deres vil nøste opp i hemmelighetene fra fortiden. Stellas og Desirees liv forblir derfor sammenflettet, på godt og vondt.

Forlattheten av Elisabeth Åsbrink

Elisabeth Åsbrink:  Forlattheten

Forlattheten bygger på Elisabeth Åsbrink egen familiehistorie. Det er en slektsroman som handler om tre kvinner i tre generasjoner, på tre steder. Jeg-fortelleren ønsker å kaste lys over fortiden sin som har fulgt henne som en skygge hele livet. Når hun begynner å skildre de tre kvinnene, oppdager hun fort at hemmeligheter, løgner og tabuer går fra én generasjon til den neste. Romanen er en fortelling om kjærlighet og emigrasjon. Forfatteren undersøker dessuten hvorfor både det å huske og å glemme, samt det å fortelle historier, er nødvendig for å kunne leve. Åsbrink er kulturdebattant, dramatiker og forfatter. Hun har tidligere gitt ut sakprosabøker. For boken Og fremdeles står trærne i Wienerwald mottok hun i 2011 Augustprisen. Forlattheten er forfatterens første roman.

Fra drømmehuset av Carmen Maria Machado

Carmen Maria Machado: Fra drømmehuset

Denne selvbiografiske romanen skildrer et destruktivt kjærlighetsforhold. Da hun var i tyvårene forelsket Machado seg i en annen kvinne. Det som starter som nyforelsket intensitet utvikler seg til en ujevn maktbalanse hvor den blonde, vakre kjæresten blir totalt dominerende. Romanen viser hvordan og hvorfor partnervold kan oppstå, og fortsette å foregå over lang tid. Machado referer også til andre i historier, bøker, film og forsking. Hun går også dypt inn i de spesifikke utfordringene ved partnervold i et likeverdig forhold.

Teorier om sand av Kristin Hauge

Kristin Hauge:  Teorier om sand

Annas tenåringsdatter blir drept på en reise i Sudan, og sammen med søsteren reiser hun dit der det forferdelige skjedde. Historien handler om forholdet mellom mor og datter og deres nære forhold til samme mann. Datteren trodde på Gud, men det gjør ikke Anna. Datterens død skaper et tomrom, og hun vender seg mot filosofer for å forstå mer av egne tanker omkring straff, rettferdighet og menneskeverd. I Sudan blir drap straffet med døden, men er hun i stand til å tilgi og benåde?

Kjærlighet i nødsfall av Daniela Krien

Daniela Krien:  kjærlighet i nødsfall

De fem kvinnelige karakterene i boken var tenåringer da Berlinmuren falt, og opplevde at frihet erstattet reglene og restriksjonene de vokste opp med. Men friheten hadde uante konsekvenser - plutselig var valgmulighetene uendelige. Romanen beskriver de ulike kvinnenes utfordringer og opplevelser i det 21. århundre, og hvordan de håndterer sine roller som koner, mødre, døtre, søstre, venner og elskere. Daniela Krien er en tysk forfatter. Hun debuterte i 2011 med "En gang skal vi fortelle hverandre alt". Dette er hennes andre roman. 

Zoê Beck: Paradisbyen

Zoë Beck: Paradisbyen

 Liina Järvinen er gravejournalist for et uavhengig nyhetsbyrå i Tyskland. Hun sendes ut for å undersøke en melding om en kvinne som angivelig skal vært drept av sjakaler. Landet er nylig herjet av en stor pandemi og deler av landet står under vann. Befolkningen har samlet seg i en ny megaby i Frankfurt am Main. Hverdagen styres av algoritmer, og en helseapp sørger for at alle har det bra så lenge ingen stiller spørsmål. Men når Liina begynner å grave fører spor henne til det utenkelige.  Denne boka ble i 2020 kåret til beste krimroman i Tyskland.

Sandra Kolstad: To ord for ødeleggelse

To ord for ødeleggelse handler om oppløsning og underkastelse. Frida og Nina forelsker seg etter å ha møttes på et galleri. Etter kort tid er forholdet deres blitt så tett at Frida er i ferd med å miste seg selv. Hvor begynner hun, og hvor slutter hun? Alt flyter. Heldigvis er Nina der og former tilværelsen. Og det er lett å la den andre styre. Men når den andre tar over kontrollen fullstendig for deretter å slippe taket, blir det tungt. Sandra Kolstad er blant annet sanger, komponist, produsent og tekstforfatter. Hun har tidligere gitt ut seks album, og hun har ofte jobbet i skjæringspunktet mellom musikk og litteratur. To ord for ødeleggelse er hennes første bok.

Kjøttets tid av Lina Wolff

Lina Woolf: Kjøttets tid

En roman om menneskets behov for åndelighet i en virkelighet der det kjødelige står i sentrum. Den gransker alle nyansene ved det kroppslige og er en nådeløs skildring av kampen mellom kjønnene. Nonnen Lucia har en oppgave: Gjennom det skruppelløse showet “Kjøttets tid” på internett skal hun redde fortapte sjeler fra denne djevelske verdenen. I showet blottstilles de som har latt seg villede av sine seksuelle besettelser. En av de fortapte sjelene er Mercuro Cano. Han deltok tidligere i “Kjøttets tid” for å gjøre bot for alt det vonde han hadde gjort mot sin kone. Nå er han overbevist om at han blir forfulgt av skaperne bak showet, noe han forteller til en kvinnelig svensk skribent på en bar i Madrid. Snart dras skribenten inn i en virkelighet med mange vanskelige etiske valg. Kan Mercuro reddes? Bør han reddes?

Tekstene er basert på forlagets eller distributørens omtaler

 

Skreddersydde lesetips 

Er du på utkikk etter noe nytt, eller har du rett og slett gått deg vill i bokjungelen? Da kan vi kanskje hjelpe deg. Fyll ut skjemaet nedenfor så godt det lar seg gjøre, da blir det enklere for oss.  

Her er noen eksempler på ønsker: 
- "Jeg elsket De urolige av Linn Ullmann. Har dere noe som ligner på den?" 
- "Jeg liker magisk realistiske romaner, som f.eks. Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafon. Skulle gjerne lest mer av det." 
- "Jeg sluker historiske romaner som Lucias siste reise av Vetle Lid Larssen. Mottar gjerne tips om lignende bøker!" 

Google+