Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur (uke 7)

Fra omslaget til Metro 2034 av Dmitrij Glukhovskij

En russisk dystopi fra Moskvas undergrunn. En kritikerrost roman som både hyller og går i strupen på en klassiker. Murakamis nyeste novellesamling. Og en überklassiker i ny språkdrakt. Dette er bare noen av nyhetene vi har satt ut i hyllene denne uka.

Det ramler inn nye godbiter i hyllene her på biblioteket. Noen ganger kan det være en utfordring å få formidlet alle nyheter ut til dere, våre kjære bibliotekbrukere, så derfor kommer vi til å lage nyhetslister hver uke framover. Klikk på boktitlene for å reservere. Og bruk gjerne kommentarfeltet eller Facebook til å fortelle oss om bøker vi mangler eller som du gjerne ville sett i hyllene våre. God fornøyelse!

 

Menn uten kvinner av Haruki Murakami

Biblioteksentralens omtale:

"Denne novellesamlingen handler om kjærlighet og ensomhet mellom mennesker. Det handler om menn med og uten kvinner, om den vanskelige kjærligheten, om å klare eller ikke klare å leve sammen, se hverandre og relatere til hverandre. Novellene virker hverdagslige, og så likevel kanskje ikke - slik det pleier å være i Murakamis forfatterskap."

Menn uten kvinner av Haruki Murakami

 

Kalifens gave av Tor Åge Bringsværd 

Forlagets omtale:

"Handlingen er lagt til år 797. Karl den store sender en delegasjon til Baghdad, for å oppnå allianse med kalifen Harun al-Rashid. Den eneste som når frem er han som kalles «Jøden Isak», de andre blir borte underveis. Isak er medlem av en familie av radhaniter - et laug av jødiske tolker og veivisere som har holdt handelsrutene åpne mellom Europa og Østen i århundrer. Kalifen bruker to år på å finne en passende gave å sende tilbake til frankerkongen, og det går ytterligere tre år før Isak er hjemme igjen. «Kalifens gave» er en historie om et særegent vennskap mellom et menneske og en elefant, og om deres lange og eventyrlige reise."

 

Mine dokumenter av Alejandro Zambra 

Biblioteksentralens omtale: 

"Med et stilsikkert og humoristisk språk skildrer den chilenske forfatteren Zambra i denne novellesamlingen overgangen fra gutt til mann, fra diktatur til demokrati, fra tom side til bok. Det er fotball og kjærlighet, gudsfornektelse og ran, aggresjon, presisjon og metafiksjon. Alejandro Zambra har mottatt en rekke priser for sine arbeider, blant annet den chilenske kritikerprisen, og regnes som en av fanebærerne for den nye generasjonen latinamerikanske forfattere."

 

Meursault-saken av Kamel Daoud 

Biblioteksentralens omtale:

"I Albert Camus' Den fremmede blir den navnløse araberen drept av den beryktede Meursault. I denne boken møter vi Haroun, broren til den navnløse araberen. 70 år etter drapet på broren nekter han å la broren forbli anonym og glemt. Han gir ham navnet Mousa, og skildrer gjennom minner og historier det livet broren levde opp til den skjebnesvangre dagen han ble drept. Haroun sitter kveld etter kveld på en bar og grubler over sin egen ensomhet, sitt mislykkede kjærlighetsliv og den uro han føler for landet som har skuffet han så dypt. Sentralt i denne romanen står Camus' verk Den fremmede, som den både anerkjenner og kritiserer. Meursault-saken er en dyptpløyende historie om arabisk identitet og de katastrofale følgene kolonialismen i Algerie fikk."

Meursault-saken av Kamel Daoud

 

Det ene fra det andre av Philip Kerr 

Biblioteksentralens omtale: 

"Etterkrigstidens Tyskland. Forholdene er kaotiske. Mange krigsforbrytere er på jakt etter nye identiteter. Det er et kaos hvor det er nok å gjør for den moralsk fleksible privatdetektiven Bernhard Günther. Men Bernie er blitt eldre, og har lagt Berlin og grumset bak seg, og flyttet til München hvor han driver et hotell. Da en kvinne kontakter han for å finne ut om mannen hennes virkelig er død, må også Bernie skaffe seg en alternativ identitet i møte med korrupte representanter for okkupasjonsmaktene, lykkejegere, jødiske likvidasjonsgjenger og en katolsk prest som formidler falske papirer til ettersøkte nazister. Bernie må trå varsomt, for det er ikke lett å skjelne venn fra fiende, godt fra ondt. Dette er oppfølgeren til Kerrs spenningsserie Berlin noir trilogien."

 

Metro 2034 av Dmitry Glukhovsky

Biblioteksentralens omtale: 

"Handlingen i Metro 2034 foregår ett år etter hendelsene i Metro 2033. Noen tusen individer bor i ruinene i Moskvas metro. De er fortsatt splittet i forskjellige ideologier og styresett. De overlevende kjemper en håpløs kamp, omgitt av mutanter og monstre. En siste karavane er sendt ut fra Sevatopolskaya-stasjonen for å lete etter mat, men kommer aldri tilbake. Nå står alt på spill. Metro 2034 er den frittstående oppfølgeren til Metro 2033."

Metro 2034 av Dmitrij Glukhovskij

 

Kunsten å elske et barn av Kjell Erik Ullmann Øie 

Fra forlagets omtale:

"Sebastian er en ung mann bosatt i Barcelona. Han ruser seg, stjeler og selger sex. Opprinnelig er han fra Trondheim, og da faren dør reiser han hjem til Trondheim for å delta i begravelsen. Sebastian bryter seg inn på sykehjemmet der mormoren bor, men blir tatt på fersk gjerning av mormoren. De ender opp med å sitte oppe hele natten og fortelle hverandre om sine liv. Fra samtalen avdekkes familiens historie, og begge forstår etter hvert hvordan et valg i en generasjon har påvirket senere generasjoner. Gjennom fortroligheten de skaper, innser de hvordan valgene de har tatt i eget liv har skapt en fantasi av kontroll - som har hatt store konsekvenser for dem selv og de rundt dem."

 

Stormen av William Shakespeare 

Biblioteksentralens omtale:

"I Stormen møtes renessansens fantasi og fornuft, i et lyrisk farget eventyrspill. Prospero er frarøvet sin hertugtrone og fordrevet til en øy sammen med datteren Miranda. Han må ta i bruk sine magiske evner og mane fram en storm, slik at hans motstandere tvinges til erkjennelse og retten kan seire. Stormen er Shakespeares siste komplette skuespill og er fra 1611. I denne utgaven er stykket gjendiktet av Erik Bystad og det har fått en rekke språklige moderniseringer tilpasset vår tid."

 

Komedien I av Stig Larsson 

Fra forlagets omtale: 

"Komedien I er en brutal og rystende roman, som beveger seg langt inn i det forbudte, og om det likegyldige og amoralske er sentralt i den, etterlater den ingen leser likegyldig eller moralsk uberørt. Stig Larssons prosa har aldri vært bedre, og ubehaget den makter å vekke, har aldri vært større.Komedien I er en lysende roman om det mørke i mennesket, og et mesterverk i den nyere europeiske litteraturen."

Komedien I av Stig Larsson

Google+