Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur , september 2017

Ny skjønnlitteratur , september 2017

Bokhøsten er her og vi får inn mange nyheter hver uke.  Følg med på hylla for en-ukes-lån i første etasje, der har vi noen eksemplarer spesielt for hurtiglesere.  Her er noe av det vi har mottatt denne måneden

Begynnelser av Carl Frode Tiller

«Livet leves forlengs, men forstås baklengs» sa Søren Kierkegaard, kanskje har Carl Frode Tiller vært inspirert av dette da han skrev Begynnelser.  Han velger i allefall å fortelle historien om Terje fra død til fødsel og ikke omvendt.  Hvorfor og hvordan ble Terjes liv (og død) slik det ble?  Det er en sterk og intens roman, høyt verdsatt blant flere kritikere.

Tiller: Begynnelser

Alle elsket moren din av Torill Brekke

Agate er født på slutten av 40-tallet og vokser opp i en akademiker/kunstnerfamilie på Oslo vest sammen med mormor, morfar, en onkel og sin mor og senere på Hovin med en stefar og lillebror.  Storfamilien tar godt vare på henne, men moren opplever hun som både fjern og flyktig.  Vi følger henne til hun er 13-14 år.  En fin oppvekstskildring til tross for det såre temaet: å ikke bli sett av henne som alle andre blir så betatt av.

Foto: Gyldendal

En trofast hustru av Jane Gardam

Husker du En ulastelig mann, fortellingen om Filth og hans kone Betty og vennen Veneering?  Her er  oppfølgeren og nå er det Betty som forteller sin historie om deres ekteskap og vennskap.  Samtidig beskrives trilogien (ja, for det kommer et tredje bind) som et rørende portrett av imperiets glansdager

Foto:  Gyldendal

The hills av Mattias Faldbakken

The hills er en en gammel restaurant, litt sliten, men med tydelig spor av fordums storhet.  Både Stamgjestene og servitøren har vært der lenge og vet hvordan alt skal være.  Det hele forandres når en ung kvinne plutselig dag slår seg ned ved et bord.  Romanen har fått rosende omtaler og betegnes som «en særegen leseropplevelse» og «djevelsk morsom»

Foto:  Oktober

Golden house av Salman Rushdie

En familie har fått ny identitet flytter inn på Manhattan og glir rett inn i storbyens sosietetsliv.  Naboen iakttar dem med stor interesse for om mulig å lage film om livet og historien ders.  Samtidig gir romanen et skarpt blikk på vår egen samtid, både politisk og kulturelt, samt vår søken etter identitet.

Foto:  Forlaget

Legacy of Spies av John Le Carré

Etter 25 år er George Smiley tilbake, eller det vil si:  han er forsvunnet.  Det blir en av hans tidligere medarbeidere som må løse en sak med røtter i fortiden.  Den nå 86 år gamle forfatteren skriver fortsatt glitrende.  Les den på originalspråket eller på norsk, oversetteren har gjort en god jobb.

Foto:  Forlaget

Perfekte dager av Rafael Montes

Brasiliansk spenning er vi ikke så vant til, men Montes er ung forfatter det kan være verd å merke seg.  I en alder av 26 år har han allerede et godt renommé og bøkene hans er oversatt til mange språk.  Perfekte dager er andreboka hans og den har fått svært gode omtaler.  Stikkord: Kidnapping, Psykopati, pageturner.  Og kjærlighet.

Foto:  CappelenDamm

Skada gods av Tore Renberg

Og til slutt:  Stavangers egen Tore Renberg er klar med tredje bind i Teksas-serien.  Skal Jan Inge, Rudi og Chessi komme seg ut av den kriminelle løpebanen de er inne på? Og kan Dejan & Co unngå å komme inn på den?  Den som leser, får se.   

Foto: Oktober forlag

Google+