Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur (mars)

Ny skjønnlitteratur (mars)

Hvordan oppsummeres det 20. århundre av en hundreåring som har begått ti drap? Det får du svar på i Raphael Ignatius Phoenix' siste vitnesbyrd, som er én av mange nye romaner vi har fått inn i mars. 

 

Jentene av Emma Cline

Det er sommeren 1969. Evie Boyd er fjorten år, trist fordi foreldrene skal skilles og desperat etter oppmerksomhet. Dagene føles tomme under Californias sol. Lukten av kaprifol henger tungt i lufta og fortauene er glovarme. Men så ser hun dem. Rå latter, uflidd hår. Kjoler som rekker til øverst på låret. Billige ringer på fingrene, som et ekstra sett med knoker. Jentene. Og i sentrum står Russell. Russell og ranchen som ligger langt opp i åsene. Røkelse og klønete klimpring på gitar. Rykter om sex, ville fester og ungdommer på rømmen. Evie blir betatt, oppslukt av sine nye venninner. Og før hun vet ordet av det er hun blitt del av en kult styrt av en galning. (Biblioteksentralens omtale)

Cline : Jentene

 

Kvinnen i lugar 10 av Ruth Ware

Reisejournalist Lo Blacklock får drømmeoppdraget. Hun skal være med på et luksuscruise til de norske fjordene. Reisen får en brå vending da Lo våkner av et skrik midt på natten, og fra lugarvinduet sitt ser hun en person bli kastet over bord. Lo slår full alarm, men det viser seg at ingen er savnet, verken personale eller gjester. Lo blir usikker og forvirret; har hun drømt det hele? Eller er hun fanget på båten med en morder - og som eneste vitne? (Forlagets omtale)

Ware : Kvinnen i lugar

 

Raphael Ignatius Phoenix' siste vitnesbyrd av Paul Sussman

Raphael Ignatius Phoenix har levd snart et helt århundre, og synes i grunnen det kan være nok. Han bestemmer seg for å ta sitt eget liv, men først vil han skrive ned alt han har opplevd i løpet av livet. Istedenfor å bruke penn og papir, skriver han på veggene i den historiske bygningen der han nå bor. Han beskriver det skjebnesvangre møtet med barndomsvennen Emily, som skulle bli hans trofaste følgesvenn. Videre huskes andre opplevelser han har vært med på, og ikke minst de ti drapene han begikk underveis... Dette er en manns uortodokse, opprørende, noe upålitelige og svært personlige oppsummering av det tjuende århundre. Paul Sussman skrev fire thrillere før han døde bare 45 år gammel. Dette er den første skjønnlitterære boken han skrev, som først ble gitt ut etter hans død. (Biblioteksentralens omtale)

Sussman : Raphael

 

Familieoppgjøret av Cynthia D'Aprix Sweeney

En iskald høstdag på Manhattan: Melody, Beatrice og Jack forbereder seg på konfrontasjon med sin karismatiske, selvopptatte storebror, Leo, hvis hensynsløse atferd har kostet dem dyrt: Kontoen med deres felles arv er mer eller mindre tømt etter en erstatningssak, rett før pengene skulle utbetales til alle søsknene. Melody, Beatrice og Jack har satt sin lit til arven, som skulle løse alle deres problemer, men plutselig er grunnen revet vekk fra under dem. Det er duket for familiedrama: Greier Leo å betale tilbake pengene, slik søsknene forlanger? Eller må de legge framtiden sin på ny? (Forlagets omtale)

Sweeney : Familieoppgjøret

 

Ung kvinne forsvunnet av Claire Douglas

For tjue år siden forsvant 21 år gamle Sophie Collier, og bare skoene hennes ble funnet på den gamle piren. Venninnen Francesca kom seg aldri over tapet. Hun bor nå i London, men når restene av et menneske blir funnet i landsbyen, reiser hun tilbake for å hjelpe til. Der blir hun konfrontert med hendelser fra fortiden. Noen vet mer enn det de forteller. (Biblioteksentralens omtale)

Douglas : Ung kvinne

 

Fiolinen fra Auschwitz av Maria Àngels Anglada 

Under andre verdenskrig befinner den polske jøden Daniel seg i Auschwitz. Han er i ferd med å miste all sin menneskelighet. Minnene om kvinnen han elsker er i ferd med å svinne hen, og håpet blir stadig mindre. Så finner to av leirens mest beryktede menn ut at Daniel har en fortid som anerkjent fiolinmaker. De to inngår et grusomt veddemål: Hvis Daniel kan bygge en fiolin på et gitt antall dager, vinner kommandanten en kasse med god vin. Men dersom han ikke lykkes, får leirlegen lov til å bruke ham i sine forferdelige eksperimenter. Og Daniel selv får ikke vite hvor mange dager han har til rådighet. (Biblioteksentralens omtale)

Anglada : Fiolinen

 

Vi var aldri brødre av Pia Edvardsen

De er to søstre, en liten og en stor. Når de er 5 og 11 år gamle forteller faren at han skal flytte ut. Han har funnet en ny dame. Etter dette ser søstrene ham bare en gang i uka. Nå har de blitt voksne. Den lille er blitt 24, den store 30. De møtes ikke så ofte, men nå skal farmor dø. Den største har reist nordover for å være sammen med faren og si farvel til farmoren. Moren og søsteren skal komme etter. Hver kveld ligger hun våken i det blå rommet i farmorens hus. Sola går ikke ned, og hun klarer ikke sove. Det har hun aldri klart. Om natta stiger pulsen, hjertet dunker hardt. Hva var det egentlig som skjedde da hun og søsteren var små? (Biblioteksentralens omtale)

Google+