Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i september

Omslagsfoto. Hannu Rajaniemi: Summerland (Tor Publisher)

Det er venteliste på mange av de nye bøkene, men du vil også finne mange nyheter i hyllene -  både av lokale forfattere og bøker fra det store utland.  Her er noe for enhver smak, vi starter i Rogaland:

Drømmelinsene av Stig Beite Løken

En underholdende og tankevekkende roman om en framtid der menneskene mister seg selv i den teknologiske drømmen. Eiendomsmegler Jonas Høller skal holde en virtuell visning for å selge et hus i Stavanger. På visningen treffer han en kvinne som kaller seg Mathilde. Jakten på finne ut hvem Mathilde er, tar Jonas med på en reise til steder og mennesker han tidligere ikke visste fantes (Fra forlagets omtale)

Stig Beite Løken: Drømmelinsene

Vi kan godt å barn av Grydeland & Jan Zahl

Erle og Frank har flyttet sammen og lever det gode livet i en liten leilighet på Tøyen. De er såkalte DINKS: Double Income, No Kids. Men så vekkes likevel lengselen etter et annet liv, og en kveld, mens de ser en sjiraff føde på en tv-dokumentar, stiller Frank spørsmålet: «Vi skulle ikkje fått oss ein sånn ein?» «Du vil ha ein sjiraff?» svarer Erle. Og så er debatten i gang. Er vi egnet som foreldre? Og når passer det best? Nå? Neste år? Når det ikke er fullt så mye å gjøre på jobben? Og hva vil vi egentlig ha? Gutt eller jente? Med hvilket navn? Vil vi noen gang bli enige? Hvor skal vi bo? Er livene våre over nå? Hva med sexlivet? Hva med hemmelighetene? Erle, husket du å kjøpe bleiebøtte? Frank, får barnet vårt nok kjærlighet? Med humor og slagferdighet har Mari Grydeland og Jan Zahl skrevet en roman om den selvutslettende og euforiske opplevelsen det er å få og oppdra barn, og likevel klare å holde sammen. Vi kan godt få barn er en fri oppfølger av Vi kan godt kysse fra 2004 (Forlagsomtale)

Grydeland og Zahl: Vi kan godt få barn

Winterkrigen av Janne Stigen Drangsholt

Ingrid Winter har som vanlig hendene fulle. På universitetet der hun jobber, skal det bli åpent kontorlandskap uten faste plasser. Datteren Alva har nok av utfordringer, både av og på fotballbanen. Det er snart jul, og uten at hun vet hvordan det gikk til, har Ingrid klart å invitere hele familiehurven til julefeiring - uten å fortelle ektemannen om det. Dette er den tredje frittstående boken i Janne S. Drangsholts bøker om Ingrid Winter. (Omtale fra Biblioteksentralen). 

Janne Stigen Drangsholt: Winterkrigen. Foto: Tiden

Hjertets usynlige stormer av John Boyne

 Cyril Avery er ikke en ekte Avery, det er i hvert fall hva adoptivforeldrene hans sier. Men hvis han ikke er en ekte Avery, hvem er han da? Cyrils mor blir gravid utenfor ekteskap som 16-åring og bortvist fra landsbyen sin, en katolsk liten flekk på den irske vestkysten. Hun slår seg ned i Dublin og adopterer barnet bort til et velhavende, lettere eksentrisk ektepar: Den kjederøykende forfatteren Maude, som ikke vil bli for populær, og bankmannen Charles. Men Cyril føler seg ikke som noen Avery, og han føler seg overhodet ikke hjemme i etterkrigstidens katolske Irland. Det er først da han møter den karismatiske skjørtejegeren Julian Woodbead at han tør ta de første skrittene i jakten på hvem han er - en søken som fører ham til Amsterdam og New York i et forsøk på å finne lykken og kjærligheten. Hjertets usynlige stormer er en roman om én manns kamp for å finne sin plass i livet, om et Irland i rivende forandring fra et samfunn der den katolske kirken bestemmer nær sagt alt, til et moderne europeisk land. John Boyne forførte en hel verden med ungdomsromanen Gutten i den stripete pyjamasen. Nå er han tilbake med Hjertets usynlige stormer, en rørende og viltvoksende historie som strekker seg over mer enn 70 år. (Fra forlagets omtale)

John Boyne: Hjertets usynlige stormer

En kort historie om sju drap av Marton James

Jamaica, 1976 - Syv bevæpnede menn tar seg inn i Bob Marleys hus, mens maskingeværene gnistrer. Superstjernen overlever, men angriperne blir aldri fanget. Med virtuos fortellerkunst utforsker James for- og etterspillet rundt denne mytiske hendelsen, over tre tiår, på tvers av kontinenter, og med et helt ensemble av uforglemmelige karakterer - blant dem ghetto-ungdom, narkobaroner, journalister, prostituerte, leiesoldater og CIA-agenter. En kort historie om sju drap er gripende og nyskapende, ambisiøs og forlokkende. Boken vant den høythengende Man Booker-prisen i 2015 og regnes allerede av kritikerne som et av dette århundrets litterære høydepunkter (Fra Bokbasen)

Marton James: En kort historie om sju drap

Bookerprisen deles ut i Oktober og i år er det både en grafisk roman (Sabrina) og en krimbok (The snap) blant de nominerte på langlista:

Sabrina av Nick Drnaso

Where is Sabrina? The answer is hidden on a videotape, a tape which is en route to several news outlets, and about to go viral. A landmark graphic novel, already hailed as one of the most exciting and moving stories of recent years, 'Sabrina' is a tale of modern mystery, anxiety, fringe paranoia and mainstream misinformation - a book that tells the story of those left behind in the wake of tragedy, has important things to say about how we live now, and possess the rare power to leave readers pulverised (Bokbasens omtale)

 

Nick Drnaso: Sabrina. Foto:forlaget

Snap av Belinda Bauer

Det er en kvelende varm sommerdag og elleve år gamle Jack og hans to søstre sitter i en ødelagt bil og venter på moren. «Jeg blir ikke lenge», sa hun. Hun kommer aldri tilbake. Og livet til barna slik de kjenner det, har endret seg for alltid. Tre år senere har Jack blitt fjorten og han er fortsatt sjefen i familien. Han passer på søstrene og ser til at ingen finner ut at de er alene i huset. Men en dag finner han ut sannheten om hva som skjedde med moren. (Biblioteksentralens omtale)

Belinda Bauer: Snap. Foto: forlaget

Milkman av Anna Burns

"Genuinely experimental, its ability to move from the scene of public life into the intimate landscape of the mind, sometimes in a single sentence, is stunning.” (Fra Bookerpris-juryens omtale)

Anna Burns: Milkman. Foto: Forlaget

Milkman er blant favorittene, på kortlista sammen med disse bøkene:

Esi Edugyan: Washington Black 

Daisy Johnson: Everything Under 

Rachel Kushner: The Mars Room 

Richard Powers:  The Overstory 

Robin Robertson: The Long Take 

 

 - Til slutt noen nyheter innen Krim og Fantasy

Fluktruten av Arnaldur Indridason

Krigen har kommet til Skandinavia. I Petsamo i Finland, helt ytterst ved Barentshavet, venter en ung kvinne på at forloveden skal komme fra København. Den unge paret planlegger å reise hjem til Island med skipet Esja. Men forloveden dukker aldri opp på møtestedet, og kvinnen blir tvunget til å reise alene. Da hun stiger i land på Island, kryr det av amerikanske soldater i gatene. Våren 1943 blir et lik skylt opp på stranden ved Nautholsvik. Et annet sted blir en ung mann grovt overfalt av amerikanske soldater. Samtidig forsvinner en ung kvinne som har tilbrakt mye tid med amerikanske soldater. I etterforskningen av de tilsynelatende ulike sakene blir Flovent og Thorson satt på sitt livs største prøve. (Forlagsomtale)

Arnaldur Indridason: Fluktruten. Foto: CappelenDamm

Coffin road av Peter May

En tenåringsjente ligger på rommet sitt i Edinburgh. Hun klarer ikke å akseptere at faren ville forlate henne med vilje, og ønsker å finne ut sannheten om selvmordet. På en strand på øya Harris i Hebridene står en mann som ikke husker hvem han er. Det eneste sporet han har er et kart over en sti ved navn «Coffin Road». Han følger kartet og håper det vil gi ham et svar. Politietterforsker George Gunn sitter på en båt på vei til et lik som er funnet på en avsidesliggende klippe. I «Coffin Road» følger vi tre farefulle reiser på vei til en og samme sannhet. Historien er lagt til samme miljø som i Lewis-trilogien, men er en frittstående fortelling. (Fra forlagsomtalen).

Coffin Road av Peter May. Foto: Goliat forlag

Summerland av Hannu Rajaniemi

In 1938, death is no longer feared but exploited. Since the discovery of the afterlife, the British Empire has extended its reach into Summerland, a metropolis for the recently deceased. Yet Britain isn't the only contender for power in this life and the next. The Soviets have spies in Summerland, and the technology to build their own god. When SIS agent Rachel White gets a lead on one of the Soviet moles, blowing the whistle puts her hard-earned career at risk. The spy has friends in high places, and she will have to go rogue to bring him in. But how do you catch a man who's already dead?

Summerland av Hannu Rajaniemi. Foto: Tor publisher

Google+