Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i oktober

Fra omslaget til Miriam Toews:  Kvinnene snakker

Bokhøsten er her for fullt og eg har plukka ut 12 av dei nye bøkene blant dei som faktisk går an å få tak i innan rimeleg tid.  Her er krim, romanar og dikt, og du vil finna bøker på både nynorsk, svensk, engelsk og bokmål. Kanskje finn du ei skjult perle her?  Ei mogeleg julegåve? 

Kolbein Falkeid:  Nomaden og bonden

Herborg Kråkevik har foretatt et utvalg av Kolbein Falkeids beste dikt og samlet dem mellom to permer. Hver av bokens tre deler introduseres med en tekst av Kråkevik. Hun skriver om sitt nære forhold til Falkeid, både litterært og på det personlige plan. 

Kolbein Falkeid: Nomaden og bonden

Monica Bjermeland: 63 måtar å elske deg på

Saknet etter far. Ti år gammal får Gabriella vite at far hennar ikkje er far hennar likevel. Det finst ein genetisk-biologisk far. Han bur ein busstur unna, og han er tyrkisk. Betyr det at ho ikkje er norsk? Først då mor hennar døyr, tek Gabriella kontakt. Ho er 15 år og treng ein far. Korleis skal ho elles bli heil att? Men faren har fire søner og treng inga dotter. Som vaksen bestemmer Gabriella seg for igjen å oppsøkje faren, som no har flytta attende til eit Tyrkia der tilhøyrsle ikkje er noko ein kan ta for gitt. Ho tek med seg dottera på fire år og reiser til den vesle landsbyen Tokaçl. heilt sør i landet, på grensa til Syria. «63 måtar å elske deg på» er ikkje ei bok om forsoning. Monica Bjermeland skriv innsiktsfullt og levande om mot, kulturforskjellar og om å stå opp for den ein er.

Monica Bjermeland:  63 måtar å elske dag på

Chris Hammer: Krattlandet

I den uttørkede småbyen Riversend i Australia, skyter og dreper den unge presten Byron Swift fire mennesker fra menigheten rett utenfor kirka, før han selv blir skutt av en lokal politibetjent. Ett år etterpå kommer journalisten Martin Scarsden til Riversend for å skrive en sak om hvordan byen har taklet tragedien. Men når han begynner å snakke med de lokale og hører deres versjon, skjønner han at ryktene om at presten var pedofil, som ble trukket fram som motiv i en sak i hans egen avis, kan være usanne. Lag på lag avdekker Scarsden hemmeligheter som har preget innbyggerne i årevis, hemmeligheter som de ikke ønsker at noen skal rote i. Når Scarsden gjør framgang i saken, skjer en dramatisk utvikling da to tyske ryggsekk-turister, som har vært savnet siden kirkeskytingen, blir funnet drept i en innsjø. Martin Scarsden befinner seg i en mediestorm. Han må sette både jobben og egen helse på spill, for å finne sammenhengen mellom massakren og funnet av de døde turistene.

Chris Hammer:  Krattlandet

Miriam Toews:  Kvinnene snakker

Åtte kvinner sitter på et høyloft og diskuterer i all hemmelighet. Ingen av dem kan lese eller skrive, derfor er August Epp blitt bedt om å føre referat. Kvinnene er mennonitter. I kolonien der de lever er det begått fryktelige overgrep mot kvinnene: gamle, unge, barn. Nå har de åtte kvinnene førtiåtte timer på seg. Innen den tid må de ha tatt en avgjørelse: Hvordan skal de leve med den uretten som er begått mot dem. Toews lar oss ta del i samtalen mens de trøster, erter, kjefter, diskuterer og tenker høyt sammen. Gjennom samtalene går det langsomt opp for oss hva de har vært utsatt for, og hvordan livet arter seg for dem som er nederst på rangstigen i et strengt religiøst samfunn.

Miriam Toews:  Kvinnene snakker

Timur Vermes: De sultne og de mette

Vi skal et par år frem i tid; Europa har stengt grensene for flyktninger og migranter. Rett sør for Sahara har det oppstått gigantiske leirer der folk venter og venter uten at det skjer noe. En dag kommer en tysk tv-stjerne, Nadeche Hackenbusch, på besøk til en av de største leirene, og en ung og oppfinnsom flyktning ved navn Lionel ser en mulighet han ikke kommer til å få igjen. Sammen med 150.000 andre flyktninger utnytter han tv-publikummets oppmerksomhet og tar fatt på Den store marsjen mot Europa. Og samtidig som Nadeche, Lionel og flyktningene vinner publikum, og tv-kanalene setter nye seer- og reklamerekorder, så er politikerne hjelpeløse. Jo nærmere flyktningtoget kommer Tyskland, jo større blir utfordringen for politikerne. Og Europa må stille seg de to grunnleggende spørsmålene: Hva skal vi gjøre med dette? Og hvilket Tyskland, hvilket Europa vil vi egentlig leve i?

Timur Vermer:  De sultne og de mette

Kjersti Anfinnsen:  De siste kjærtegn

Birgitte Solheim har blitt så gammel at de fleste av vennene hennes er døde. Ensom og skrøpelig tilbringer hun det meste av tiden i leiligheten sin i Paris, hvor hun er fanget av kroppslig forfall og minner fra et langt liv. Hun har hatt en krevende karriere som hjertekirurg i et mannsdominert miljø, og har aldri prioritert å skaffe seg en familie. Nå forsøker Birgitte å forsones med livet sitt, mens hun tar sine siste blikk på menneskene og verden. Til tross for sin livsvisdom og sine erfaringer, gir hun ikke opp å realisere drømmen om kjærligheten. «De siste kjærtegn» er en øm, bitter og overraskende morsom roman om å se tilbake på livet, om tilværelsens ensomhet og om å søke kjærligheten og kanskje finne den.

Kjersti Anfinnsen: De siste kjærtegn

Pedro Mairal:  Kvinnen fra Uruguay

Lucas, en mann i førtiårene er i ferd med å legge ut på en dagstur fra Buenos Aires til Montevideo for å plukke opp femtentusen dollar i cash. Et forskudd på den kommende boken hans, en aldri så liten formue som skal være løsningen på alle hans problemer. Etter å vært uten inntekt i månedsvis og ute av stand til å skrive så mye som et ord har stemningen hjemme dårlig. Kona er på jobb om dagen og ute på byen på natten, kanskje med en elsker, han vet ikke sikkert. Lucas er hjemme hele dagen, stirrende på den tomme siden, mens han tar seg av sin lille sønn Maiko, og fantaserer om det eneste som holder ham gående: Den uruguayske kvinnen han møtte noen måneder før og som han har planer om å treffe igjen på sin lille tur til Montevideo. 

Pedro Maira:  Kvinnen fra Uruguay

Rachel Kushner: Mars-salongen

Romy Hall soner to livstidsdommer for å ha drept en mann som forfulgte og plaget henne. På innsiden av murene er dagene endeløse, fylt av meningsløse gjøremål. Det er de fargerike personlighetene blant de innsatte - og historiene de forteller - som gjør hverdagen levelig. De snakker med hverandre gjennom kloakkrørene og drikker sprit framstilt i noens gamle sokker. På utsiden av murene har Romy minner fra en tøff oppvekst i San Francisco og fra den tiden hun jobbet på strippebula Mars-salongen. Men det mest verdifulle hun har, er den sju år gamle sønnen Jackson som bor hos moren hennes. Da moren dør, blir sønnen tatt hånd om av myndighetene, og Romy blir desperat etter å hjelpe ham. Mars-salongen forteller en rystende historie om livet i fengsel 

Rachel Kushner:  Mars-salongen

Salman Rushdie: Det gylne hus

Samme dag som Barack Obama blir tatt i ed som USAs 44. president, kommer en mystisk milliardær til Greenwich Village i New York. Naboene blir umiddelbart fascinert av den eksentriske nykommeren og de tre sønnene hans. Nero Golden blir sammen med sin familie et betydelig men gåtefullt maktsentrum i hovedstaden. Hvem er han, og hva vil han?

Salman Rushdie:  Det gylne hus

Levi Henriksen: Så langt hjemmefra

I novellesamlingen Så langt hjemmefra, så nær der jeg bor handler det om familie, og kanskje først og fremst om menn. Menn som skal bli fedre, menn som er fedre og menn som har vært fedre. Og snur man ryggen til familien, er man ikke mye til mann.

Levi Henriksen: Så langt hjemmefra

Linda Borstrøm Knausgård: Oktoberbarn

Periodvis mellan 2013 och 2017 är författaren tvångsinlagd på en psykiatrisk avdelning, där hon utsätts för upprepade serier ECT-behandlingar, det vill säga elektricitet som framkallar ett slags epileptisk kramp. Behandlingen är vanlig och anses vedertagen för många psykiska åkommor, men forskare är ännu oense om dess effekter och bieffekter. För författaren började liv och minnen försvinna redan medan behandlingarna på »fabriken« pågick. Linda Boström Knausgårds tredje roman Oktober.barn är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin men också ett allt mer desperat minnesarbete, en ojämn kamp mot dörrar som slutgiltigt stängs, där barndom, ungdom, äktenskap, föräldraskap och skilsmässa flimrar förbi, och människor och platser träder fram i blixtbelysning. En förtvivlad bok helt utan försvar, en berättelse som i grund och botten bara vill finnas kvar.

Linda Bostrøm Knausgård: Oktoberbarn

Mandy Mikulencak: The last suppers

Ginny Polk works as a prison cook. She knows the harsh reality of life within those walls-the cries of men being beaten, the lines of shuffling inmates chained together. Yet she has never seen them as monsters, not even those sentenced to execution. That's why Ginny has taken on a special responsibility: preparing their last meals. Pot roast or red beans and rice, coconut cake or pork neck stew. whatever the men ask for Ginny prepares. The prison board frowns upon the ritual, as does Roscoe Simms, Greenmount's Warden. Her daddy's best friend before he was murdered, Roscoe has always watched out for Ginny, and their friendship has evolved into something deep and unexpected. But when Ginny stumbles upon information about the man executed for killing her father, it leads to a series of dark and painful revelations. Truth, justice, mercy-none of these are as simple as Ginny once believed. And the most shocking crimes may not be the ones committed out of anger or greed, but the sacrifices we make for love.

Mandy Mikulencak:  the last suppers

John Knox: The sleepwalker

He said he didn't remember killing them...' As a series of rolling blackouts plunge the city into darkness, Detective Aidan Waits sits on an abandoned hospital ward, watching a mass murderer slowly die.   The Times hevder det er han beste til nå.

Joseph Knox: The sleepwalker

Tekstene er basert på forleggernes/distributørenes omtaler

 

Google+