Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i oktober

Ny skjønnlitteratur i oktober

Hva skal du lese nå? Vi har mottatt mange nye bøker i oktober også, bl.a. en Booker-prisvinner, en kritikerrost diktsamling og en oppvekstroman av vår lokale forfatter Arild Rein. Det er mye å glede seg til i høst!

Tove Braathen: Alle disse dagene

Den pensjonerte flyvertinnen Evy føler at livet har glidd forbi uten at hun helt fikk det med seg. Etter utallige mislykkede forhold har hun endelig møtt en bra mann. Men så blir han drept. Og så er det Sara, som er gift med en mann hun innerst inne ikke liker. Samtidig glir fosterdatteren Em stadig lengre unna henne. Og Sigurd, etterforsker, tobarnsfar og snart eksmann - ettersom kona har bestemt at han skal flytte ut av rekkehuset i Ullevål Hageby. Rekkehuset som tilhørte Sigurds bestemor. «Alle disse dagene» er en roman om en gruppe mennesker i livskrise, som bindes sammen av en forferdelig hendelse. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Vigmostad & Bjørke

Bror Hagemann: Leo

Leo ser mer enn andre. Fugleguttene som løper rundt i gatene. Vannet som stiger fra innsjøen. Leo jobber som altmuligmann for kirkekoret, og dirigenten skaffet ham en plass å bo da han måtte flytte hjemmefra. Fra hybelen ser han ned på huset til Yvonne, hun bor alene sammen med datteren Janis. Leo får lov til å besøke dem av og til. Guttekoret er godt kjent i byen, den vakre sangen fra kirken berører alle. Men det som foregår bak dirigentens lukkede dører er langt fra vakkert. Leo ser dette også. Men hvem vil tro ham om han forteller det han vet? Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Tiden

Bjørn Olaf Johannessen: Reservisten

Sommeren 1897 planlegger den svenske vitenskapsmannen Salomon August Andrée en ekspedisjon i hydrogenballong. Utgangspunktet er Danskøya på Svalbard, målet er Nordpolen. Med til Danskøya er også Vilhelm Swedenborg, ekspedisjonens reservist. Dersom noen av de planlagte ekspedisjonsdeltagerne faller fra, er det han som skal overta. Gjennom Vilhelms dagboksnotater får vi et innblikk i hans lengsel etter å bli en del av Andrées store visjon. Men vil ballongferden i det hele tatt la seg gjennomføre? Hvor mye er han villig til å risikere for å bli en betydningsfull person? Dette er Bjørn Olaf Johannessens debutroman. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Tiden

Kristin Storrusten: Barsel

«Barsel» er en diktsamling om å få barn. Om hvordan det er å være i permisjon, om følelsen av å være ensom selv om man aldri er alene, om hvordan det er å våkne hver time natten gjennom. Det fødes seksti tusen barn i Norge årlig. I seksti tusen hjem sitter det noen og føler alle ting på en gang. Denne diktsamlingen er tilegnet dem, alle som en gang har sittet der og alle som en gang skal sitte der. Dette er Kristin Storrustens skjønnlitterære debut. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Tiden

Arild Rein: Krapyl

I denne prosasamlinga følgjer vi ein gut i området han veks opp i. Han har blikket retta mot den dels skremmande og uforståelege vaksenverda, representert ved dei eldra gutane i gata, naboar, foreldre og andre familiemedlemmar. Det handlar om fotball, sykling, å vere avisbod om natta, steinkrig, steling og ein far som var bakar. Situasjonane er både humoristiske og smått absurde, i kjend stil frå denne forfattaren. Omtalen er utarbeidd av BS.

Foto:  Samlaget

 

Kjell Westø: Den svovelgule himmelen

«Den svovelgule himmelen» spenner fra 1960-tallet til vår tid. En gutt fra Helsinki vokser opp i skyggen av den velstående og mektige Rabell-familien, som har et staselig feriested i nærheten av hans egen families enkle hytte. Han blir venn med den jevnaldrende og selvsikre Alex, og kommer slik tett innpå Rabell-familien. Det viser seg at mye ulmer under deres vellykkede overflate. Han blir forelsket i Alex' lillesøster Stella, og det vokser frem et sterkt, men opprivende forhold mellom dem. Årene går, de to fortsetter å kretse rundt hverandre, men klarer ikke verken å velge eller velge bort kjærligheten. Romanen er en episk skildring av hvordan vennskap og kjærlighet oppstår og utvikles. Men den handler også om hvordan våre drømmer og forestillinger farges av kjønn, klasse og tiden vi lever i. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto: Pax forlag

Vargas Llosa: Der fem veier møtes

Vi befinner oss i Lima på 1990-tallet. Peru styres av den kontroversielle presidenten Alberto Fujimori, og byens innbyggere bruker erotiske eventyr for å unnslippe sin dystre hverdag. Dette til glede for Ronaldo Garro, ansvarlig redaktør for sladremagasinet Destapes, som ikke er fremmed for å trykke delikate bilder av dem som er uheldige nok til å bli avslørt. Sensasjonsjournalistikk og karakterdrap er ikke bare Garros levebrød, men også et mektig middel han bruker for alt det er verdt. Men da han trykker noen svært private bilder av en mektig gruveeier, blir situasjonen plutselig farlig. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto: Gyldendal

 

Engelsk:

Ali Smith: Autumn

Elisabeth, som er født i 1984, har blikket rettet mot fremtiden. Storbritannia ligger i ruiner, kjærligheten har vunnet, kjærligheten har tapt. Håpet går hånd i hånd med håpløsheten. Årstidene går sin gang, som alltid. Ali Smiths kritikerroste roman er en historie om minner, drømmer og en forbigående virkelighet. Boken ble nominert til The Man Booker Prize 2017. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Penguin

 

George Saunders: Lincoln in the Bardo

Debutromanen fra George Saunders tar for seg historien om Abraham Lincoln og tapet av hans elleve år gamle sønn Willie. Mens den amerikanske borgerkrigen raser, ligger Wille alvorlig syk. I løpet av noen dager dør gutten og han blir stedt til hvile på en kirkegård i Georgetown. Avisene kan fortelle om en sørgende Lincoln som returnerer til krypten opptil flere ganger for å holde rundt guttens kropp. Ut fra denne sanne historien har Saunders skrevet en roman om Willie Lincoln som føler seg fanget i overgangen mellom liv og død, og det foregår en monumental kamp om unge Willies sjel. 'Lincoln in the Bardo' er en historie om kjærlighet og tap, og romanen stiller det tidløse spørsmålet - hvordan kan vi leve og elske når vi vet at alt vi har kjært vil ta slutt? Dette er årets Booker-prisvinner. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Bloomsbury

Google+