Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i november

Ny skjønnlitteratur i november

Ønsker du deg bøker til jul?  Eller kanskje du vil gi bøker i gave og vil prøve å unngå bytteobjekter?  Her er litt av hvert, både på norsk og engelsk, vi håper de kan falle i smak.

Kristin Friis: Familiesykdommen

En familie avslutter påskeferien tidligere enn planlagt. Den eldste datteren veier bare 26 kilo og må legges inn på sykehus. Avdelingen hun kommer til er egentlig for voksne, alle de andre på rommet hennes er damer, en av dem spiser middag om natten. Jenta tenker på et dikt av Henrik Wergeland, «Den første sommerfugl», og ser for seg dikteren dødssyk i sengen. Hvorfor måtte han dø når han ikke ville? Mange år senere drar hun tilbake til Rikshospitalet for å finne bygningen hun bodde i, treet hun så gjennom vinduet, og den lille parken hun ikke fikk gå ut til. «Familiesykdommen» er en tilstandsrapport fra et ungt og sårbart menneskes liv. Er det mulig å få fortsette å leve? Er det mulig å oppleve frihet? Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Oktober

Ingvild Holvik: Premier for alt

Mali er 79 år gammal og har budd heime fram til no. Men helsa skrantar, og ho må på avlastning på sjukeheimen. Det startar ein prosess i henne. Ho byrjar å gruble over livets små og store tilfeldigheiter - det som vart noko av, det som aldri vart noko av, og det som vart skjult. Kvifor gjekk det så gale mellom ho og sonen Thomas, det einaste barnet ho fekk? Og kva med den avdøde søstera Jenny, som var grunnen til at ho sjølv kom til verda? «Premien for alt» er ein roman som med humor og alvor skildrar eit liv som går mot slutten. Det handlar om å tenkje klårt, men likevel vere heilt avhengig av andre for å halde det gåande. Om alt som ikkje blir sagt og alt ein skyv frå seg, heilt til det siste. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Samlaget

Bergljot Kastlegard: Det som nesten er sant

På et sykehjem ligger Bodvar på det siste. De nærmeste samler seg rundt ham mens han glir inn og ut av demensen og tiden. Minnene fører ham tilbake til gården hvor han vokste opp, til perioden under krigen, da faren forsvant og Bodvar fikk et tungt ansvar lagt på sine skuldre. Mange år har passert, og Bodvar har selv blitt far. Nå spør han seg selv om han har sviktet like mye som hans egen far gjorde. Ingen mennesker kan leve uten å begå feil, men er det mulig å beholde verdigheten likevel? Dette er Bergljot Kaslegards fjerde roman. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto: Samlaget

Manuel Pout: Gastromagi

Lei av å jobbe for andre, bestemmer en mann seg for å starte sin egen restaurant. Han har begrensede midler, men klarer å gjennomføre planen og åpner et spisested i utkanten av byens sentrum. Etter en treg start går det stadig bedre med virksomheten. Så dukker sterke konkurrenter opp, og den lovende suksessen snur til å bli et mareritt for restauranteieren. Men akkurat i det omstendighetene blir uholdbare skjer det noe uventet, noe magisk. Historien eksploderer dermed i flere forbløffende retninger. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto: Bokvennen

Per Schreiner: Elster, Andresen, Dahl

På et sykehjem ligger Bodvar på det siste. De nærmeste samler seg rundt ham mens han glir inn og ut av demensen og tiden. Minnene fører ham tilbake til gården hvor han vokste opp, til perioden under krigen, da faren forsvant og Bodvar fikk et tungt ansvar lagt på sine skuldre. Mange år har passert, og Bodvar har selv blitt far. Nå spør han seg selv om han har sviktet like mye som hans egen far gjorde. Ingen mennesker kan leve uten å begå feil, men er det mulig å beholde verdigheten likevel? Dette er Bergljot Kaslegards fjerde roman. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Tiden

Marit Tusvik:  I hans armar

Tjuetre år gamle Sofia har gjort det slutt med kjærasten. Ho vil vere fri. Men så møter ho Frank. Han er femten år eldre enn henne, ein vakker mann. Amerikansk, globetrotter og intellektuell. Han kan eg sikkert ha det litt moro med, tenker Sofia. Og forelskar seg momentant. «I hans armar» er ein roman om forelsking og om å leve tett på ein annan sitt mørke. Omtalen er utarbeidd av BS.

Foto: Oktober

Morten Øen:  Norge om våren

Enarmede Frank er en av få overlevende etter apokalypsen. Han lager seg et slags hjem av stein og presenning på en husmannsplass. Det eneste selskapet han har er bikkja Blondi. Det ser ut til å bli en ensom og mager vinter. Nede i bygda møter han noen av de andre gjenlevende for å bytte til seg mat, samtidig som stadig flere hvite trekors dukker opp på den lokale fotballbanen. På det sprakende radiosambandet hører han en som kringkaster fra Oslo og kaller seg Kongen. Frank lukter konspirasjon. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto: Oktober

Jane Gardam:  Last friends

Er det vanskelig å vente på den norsk oversettelse av Jane Gardams trilogi?  Dette er avslutningen av historien om Edward, Betty og Terence, som vi kjenner fra En ulastelig mann (Old filth) og En trofast hustru (The wooden hat)

Gardam: Last friends

Tom Hanks:  Uncommon type

Ja, det er den Tom Hanks, og dette er hans skjønnlitterære debut:  en samling med sytten noveller som med humor og kjærlighet gir oss et innblikk i menneskenes eksentriske sider.  Du vil blantandre møte en krigsveteran som sliter med både følelsesmessige og fysiske arr, en B-skuespiller blir dratt inn i en virvelvind av berømmelse og pressehysteri. En avisspaltist i en liten småbyavis har et gammeldags syn på den moderne verden. En kvinne forsøker å tilpasse seg et nytt liv i et nytt nabolag etter en skilsmisse. Fire venner planlegger en reise til månen og tilbake i et romskip som er bygget i hagen. (Bygger på BS' omtale)

Foto:  Penguin

Agnes Ravatn:  The bird tribunal

En perfekt julegave til engelsktalende venner.  Denne romanen fikk svært gode kritikker da den utkom i Norge i 2013.  Den er nominert til Dublin literary award for 2018

Foto:  Forlaget

Weir:  Artemis

Velkommen til Artemis. Den første byen på månen. Populasjon 2000. For det meste turister. Noen kriminelle. Jazz Bashara er en kriminell. Hun bor i et fattig område i Artemis og tjener til livets opphold ved å smugle inn ulovlige varer til månen. Men det er ikke alt. Når hun får en mulighet til å tjene mye penger, griper hun sjansen. Men å planlegge en forbrytelse i 1/6 gravitasjon er kanskje gøy, men det er også veldig farlig. Andy Weir har tidligere hatt suksess med romanen The Martian, som utkom i 2014. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Forlaget

Google+