Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i mars

Ny skjønnlitteratur i mars

Dantes Inferno er jo ikke akkurat ny, men vi har fått inn en helt ny utgave. Kanskje det er nå du skal ta fatt på denne klassikeren? Eller kanskje en afrikansk klassiker?  Sjekk Kanes Beretninger og ilden og verdens mørke fra 1961. Mange vil nok også glede seg over at Jane Gardams Old Filth-trilogi endelig er komplett på norsk. For deg som ikke fikk nok spenning i påsken har vi også noen forslag.

Dante Alighieri: Den gudommelig komedie : Inferno

«Ved midten av vår vandring gjennom livet fant jeg meg selv igjen i svarte skogen forvillet fra den rette, smale sti.» Den guddommelige komedie av Dante Alighieri (1265-1321) er en av verdenslitteraturens største klassikere, et tidløst diktverk som selv etter snart 700 år stadig vinner nye lesere. Komedien beskriver Dantes reise gjennom Inferno, Purgatoriet og Paradiset. I denne første del av komedien, skildrer Dante hvordan Vergil kommer ham til unnsetning og geleider ham ned gjennom helvete. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen

 

Dantes inferno. Foto: Bokvennen

 

Bjørn Arild Ersland: Hårfagre

Kristian er lektor, 48 år og har levd hele sitt liv sammen med mor og far på Frogner i Oslo. Men nå er mor død, og Kristian skal tilbringe julen med far, som har blitt pleietrengende. De går sammen i sakte gange gjennom minner og fotoalbum. De interesserer seg begge for vikingtiden, og ikke minst Kristians gamle hovedoppgave i idéhistorie hvor han skrev om vikingkongene i Oslo-geografien. Far var arkitekt, og sammen bygger de et luftslott tuftet på drømmen om å finne vikingleden til Hafrsfjord og Harald Hårfagres rike. Hårfagre er en roman om en mann som elsker sine foreldre og om hvordan sporene av Harald Hårfagre fortsatt er levende i mange nordmenn. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Bjørn Arild Erslad: Hårfagre Foto: Pelikanen

Jane Gardam: Venner til sist

I de to foregående bøkene om advokaten Sir Edward Feathers og hans intelligente, men misforståtte kone Betty, har det hele tiden lurt en skygge over ekteskapet deres: Den kjekke og utadvendte Terence Veneering. Han har vært Filths største rival på flere områder i livet - både karrieremessig og i kjærligheten. Men hva er egentlig Veneerings historie? Dette er det tredje og avsluttende bindet i Jane Gardams serie om barna av det britiske imperiet, en trilogi om klassereise, oppvekst og ambisjoner. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Jane Gardam: Venner til sist. Foto: Gyldendal

Kopano Matlwa:  Menssmerter 

Masechaba har alltid hatt en drøm om å bli lege. Når drømmen går i oppfyllelse konfronteres hun med den ubarmhjertige virkeligheten i Sør-Afrikas offentlige sykehusverden. Samtidig blir hun kjent med den politisk engasjerte legen Nyasha fra Zimbabwe. Gjennom henne får Masechaba et innblikk i fremmedfrykten innvandrere fra andre afrikanske land opplever etter oppløsningen av apartheid. Men kan Masechaba ofre sin egen sikkerhet for å kjempe for rettighetene til sin venninne og kollega? Kopano Matlwa er født i Sør-Afrika i 1985 og er utdannet lege. Menssmerter er hennes tredje roman, og den første som er oversatt til norsk. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen

Kopano Matlwa: Menssmerter. Foto: Solum

Vita Andersen:  Indigo

Indigo er en selvbiografisk barndomsskildring.  I små glimt forteller hun hvordan hun som barn ble forsømt av sin mor, det er hjerteskjærende lesning. Hun blir flyttet rundt i flere fosterhjem og barnehjem og opplever lite omsorg og kjærlighet.   Denne boka er nominert til Nordisk råds litteraturpris. 

Vita Andersen: Indigo Foto: Rosinante

Cheik Hamidou Kane: Beretninger om ilden og verdens mørke 

Senegalesiske Samba Diallo får diallobefolkets tradisjonelle innføring i Koranen før han sendes til Paris for å få universitetsutdannelse. Under oppholdet i Frankrike mister han berøring med både sin islamske tro og sine senegalesiske røtter, og hele den unge mannens identitet settes på prøve. Forfatter Cheikh Hamidou Kane er født i Senegal og er mest kjent for nettopp denne romanen. Den ble utgitt for første gang i 1961. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. 

Kane: Beretninger om ilden og verdens mørke. Foto: Bokvennen

Ellisiv Lindkvist: Fra a til nå

Eva studerer kunsthistorie og jobber på et hybelhus for rusmisbrukere i helgene. Der møter hun kunstneren Alexander, som hun forelsker seg i. Fra a til nå er en lettlest roman for voksne. Den handler om forelskelse og kjærlighetssorg, å være student og bo i kollektiv, å være ny i byen, om beruselse, usikkerhet og lengsel. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Ellisiv Lindkvist: Fra a til nå. Foto: Solum

Martin Holmén: Clinch

Vi befinner oss i Stockholm, året er 1932. Byen holdes i et jerngrep av depresjonen og vinterkulda. Den tidligere bokseren Harry «Kvisten» Kvist tar lyssky oppdrag som pengeinnkrever i et forsøk på å overleve. Så blir han uskyldig mistenkt for mord og ledes inn i en livsfarlig katt og mus-lek. Jakten foregår på byens skyggeside, rundt beryktede parker og pissoarer, blant samfunnets utstøtte - men samtidig møter Kvist overklassen som lever livets glade dager på andres bekostning. De trakterer illegale barer og eksklusive restauranter mens penger bytter eier like raskt som lojaliteten svinner. Kvistens eneste verktøy i kampen er to verkende never og en sviktende hukommelse. «Clinch» er Martin Holmèns debutbok og første bok i en trilogi om Harry Kvist. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Martin Holmen: Clinch. Foto: Pelikanen

Gin Phillips:  Dyrenes rike

Dyrehagen er nesten folketom og Joan og sønnen er i ferd med å samle sammen tingene sine for å dra hjem. Men synet som møter dem like ved utgangen får henne til å ta sønnen i armene og løpe alt hun kan. I de neste tre timene, som er tidsrommet romanen utspiller seg i, skal hun fortsette å løpe. Mor og barn er fanget som dyr i en felle, og det er bare fordi Joan har tilbrakt så mye tid i dyrehagen tidligere at de klarer å holde seg ett steg foran jegerne. «Dyrenes rike» utforsker det å være mor - fra de ømmeste øyeblikkene til det punktet der det dyriske instinktet tar overhånd og man gjør alt for å beskytte avkommet sitt. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentalen.
En av de beste kriminalromanene fra 2017 iflg. New York times book review.

Gin Phillips: Dyrenes rike. Foto: CappelenDamm

Jaran Dammann: Dødstimen

Den alkoholiserte uteliggeren Claus bor i skogen og overlever på søppel og det han klarer å finne i naturen. Men hverdagen hans tar brått en ny vending da han blir vitne til drapet på en ung jente. Etterforskerne kobler hendelsen til flere andre uløste drapssaker, og mistanken rettes snart mot Claus. I et forsøk på å komme seg unna både politiet og en drapsmann som vil hindre ham i å fortelle hva han har sett, rømmer Claus til fjells. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.
"...bygdekrim ispedd overtro, lokale intriger og en drapsetterforskning som benytter moderne analysemetoder i jakten på gjerningsmannen." ifølge forfatteren selv i et invervju

Jaran Dammann: Dødstimen. Foto: CappelenDamm

Google+