Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i mai

Ny skjønnlitteratur i mai

Tre historier om å finne seg selv, en feministisk framtidsroman, litt feelgood  og to nye famliefortellinger fra Danmark.  Det er litt av det vi har av nyheter i hyllene nå.  Kanskje finner du ferieboka di blant disse?

Gildra av Hilde Susan Jægtnes

Som en del av veterinærutdannelsen reiser Hanna til Island for å jobbe på en bondegård. Gjennom et helt år kjemper hun for aksept i et samfunn preget av hardt fysisk arbeid, uberegnelige dyr og overskridende alkoholbruk. Hilde Susan Jægtnes skriver filmmanus og skjønnlitteratur. Dette er hennes fjerde bok. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Jægtnes: Gildra. Foto: Bokvennen

Vi bare kjører så ser vi av Hilde Stålskjær Osen

En ung kvinne bor på et lite tettsted langs norskekysten. Hun observerer oppmerksomt hverdagene slik de fremstår rundt henne. De består av for det meste av skolebrød fra Shell, bilkjøring langs den ene veien som finnes og samlinger på kaia når Hurtigruta legger til. Barndomsvenninna Miriam hygger seg med hverdagens trygge gjentagelser, mens kjæresten Jørn bygger hus på tomta ved siden av mora. Hovedpersonen vil også gjerne være tilfreds med det livet hun lever, men klarer ikke finne den samme roen som de rundt henne synes å gjøre. Hun burde vel være fornøyd med det hun har? Men dissonansen mellom henne og omgivelsene blir stadig tyngre å bære. Dette er Hilde Stålskjær Osens første bok. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Osen: Vi bare kjører så ser vi. Foto: CappelenDamm

Grunnleggende plantediversitet av Kathleen Rani Hagen

På en hagefest i Ås oppstår en brå tiltrekning mellom to unge mennesker. Briten Peter har saueskinnsjakke og rufsete hår, mens hun er botanikerstudent med gummistøvler. Hun forteller ham alt hun kan om planter, mose og lav. «Grunnleggende plantediversitet» er en fortelling om alt som gror, om forelskelse og hvor vanskelig det kan være å finne de riktige ordene. Dette er Kathleen Rani Hagens debutbok. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Hagen: Grunnleggende plantdiversitet. Foto: Oktober

de av Helle Helle 

Helles siste roman 'de' er en skildring av et mor-datter-forhold. Det er en fortelling om sykdom, kjærlighet, om å gå på gymnaset i begynnelsen av 1980 årene. Det er også en roman om et språk som ikke fungerer, men som likevel gjør det. (Omtale fra Biblioteksentalen).

Helle Helle: de. Foto: Rosinante

En dag vil vi grine af det Thomas Korsgaard

Hva skjer når en familie med dårlig råd plutselig får mye penger? Som endelig får det de har drømt om. Vil livet endelig bli bra i huset i enden av den lange grusveien utenfor Skive? 'En dag vil vi grine af det' er en sterk og sorgmunter fortelling om ensomhet samt fysisk og psykisk vold. Men det er også en varm og ikke-fordømmende karakteristikk av livet til en hardt prøvet familie. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Thomas Korsgaard: En dag vil vi grine af det. Foto: Linhardt&Ringhof

Kraften av Naomi Alderman

«Det begynner med prikking i fingrene, en følelse av å være fokusert, en endring i verdens rytme, en prikkende følelse i tommelen». Hva om den fysiske kraften til å kunne skade hadde havnet hos verdens kvinner? Forestill deg en verden der tenåringsjenter våkner om morgenen med en ekstrem fysisk styrke og kraft som overgår mannen. Takket være en del av muskelen som sitter i nærheten av kragebeinet kan unge kvinner nå lede strøm som en elektrisk ål - de kan påføre andre smerte eller ta livet av noen om de ønsker. «The power» er en roman om kjønn, hierarki og makt. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Naomi Aldemann: Kraften

Sjøormen i Essex  av Sarah Perry

London, 1893: Da ektemannen til Cora Seaborne dør, får hun en sjanse til å starte et nytt liv. Ekteskapet var alt annet enn lykkelig, og den intellektuelle og vitebegjærlige Cora føler seg utilpass i storbyens sosietetskretser. Hun tar med seg sønnen Francis og flytter ut på landsbygda. Snart får de høre om sjøormen i Essex, et mystisk vesen som nå skal ha returnert i all sin gru. Forferdelige ting begynner å skje i den lille landsbyen. Men Cora lar seg fascinere av myten. Hun er sikker på at den såkalte sjøormen egentlig er en uoppdaget art. Så blir hun kjent med William Ransome, den lokale presten som er like eventyrlysten som henne selv. Til tross for store personlige ulikheter, som fører til heftige diskusjoner, føler de en sterk dragning mot hverandre. Og gåten om sjøormen skal vise seg å endre livet for dem begge. Dette er en roman inspirert av 1800-tallets gotiske fortellinger, en historie om hva som kan skje i møtet mellom tro, overtro og vitenskap. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Sarah Perry: Sjøormen fra Essex. Foto: Gyldendal

Den røde adresseboken av Sofia Lundberg

Doris bor alene i Stockholm. Den eneste 98-åringen har kontakt med, bortsett fra hjemmehjelpen, er grandniesen Jenny i USA. Siden 1928 har Doris hatt den samme adresseboken - fylt med navnene på alle hun har møtt i løpet av livet. Nå er de fleste av navnene i boka strøket over, fordi menneskene de tilhører er døde. Med utgangspunkt i adresseboken begynner Doris å skrive ned minnene sine til Jenny. Det blir en fortelling som spenner over et helt liv, fra Paris og New York til Stockholm. Om vennskap, gleder og sorg, og ikke minst den store kjærligheten. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Sofia Lundberg: Den røde adresseboken. Foto: CappelenDamm

Parfymeorgelet av Margit Walsø

Tjuefem år gamle Ingrid oppdager en dag en skatt i kjelleren i barndomshjemmet sitt: et parfymeorgel, en spesiallaget hylle med farens samling parfymeessenser. Funnet får Ingrid til å bryte opp fra livet i Trondheim og reise til Grasse i Provence, på jakt etter skjulte historier fra den avdøde farens liv. Hun kommer i kontakt med den mystiske Sonja Remy, og får jobb på en berømt parfymefabrikk med Chanel, Dior og Guerlain i kundekretsen. I parfymebransjen er det stadig økende konkurranse om å utvikle nye, syntetiske duftmolekyler, noe som uroer byens innbyggere. De har i alle år levd av sine appelsintrær, roser, lavendel og jasmin. Etter hvert bygger det seg opp en maktkamp mellom de to kvinnene, en konflikt som topper seg da Ingrid gjennomskuer Sonjas godt bevarte hemmelighet. (Omtale fra Biblioteksentralen)

Margit Walsæ: Parfymeorgelet. Foto: Vigmostad og Bjørke

Google+