Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i juni

Fra V.S. Tideman: Brev. Oktober forlag

Her er bøker til ferien din:  Norsk og amerikansk poesi, noveller fra England, fransk barnevakt-spenning, romaner i ulike sjangre, du kan gløtte inn i både fortid og framtid, foruten vår manfoldige samtid.  Et skuespill kan vi også tilby: om det av og til så vanskelige forholdet mellom foreldre og barn.  

Monica Isakstuen:  Se på meg når jeg snakker til deg

Skuespill fra Bragepris-vinner Monica Isakstuen. Stykket er todelt og undersøker relasjonene mellom mor og sønn, far og datter, kvinne og mann, gjennom dialoger med høyt trykk og intensitet. Hvilke maktstrukturer integrerer vi barna våre i, uansett hvor hardt vi forsøker å unngå det? Og kan vi, som foreldre, i det hele tatt styre et annet menneskes utvikling? «Selv i spebarnet finnes naturen, i sin mest brutale form», skriver Isakstuen. Det egner seg også som prosa. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Monica Isakstuen: Se på meg når jeg snakker til deg. Foto: Pelikanen

Antologi:  Ny amerikansk poesi

Dette er ein antologi med åtte toneangjevande amerikanske poetar. Utvalet er gjort mellom åra 2011-16, men hovudtyngda ligg på dei seinaste par åra. Felles for poetane er at det er vanskeleg å peike ut nokon eintydig tendens eller setje dei i båsar; dikta deira handlar om klasse, rase, kjøn og identitet, og formene dei nyttar, inkorporerer element frå amerikansk kultur over fleire tiår, til dømes hiphop og slam, vidare til meir akademisk-essayistiske impulsar. Poetane er: Brandon Brown, Kate Colby, Corina Copp, Paul Legault, Monica McClure, Danez Smith, Ocean Vuong og Sara Wintz. Blant dei norske omsetjarane finn vi Rune F. Hjemås, Frode Grytten, Kristina L. Iversen, Hilde Susann Jægtnes, Linn Strømsborg og Mathias R. Samuelsen. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Ny amerikansk litteratur.  Foto: Samlaget

Ian McEwan: Første kjærlighet siste olje

Ian McEwan debuterte som forfatter med denne kritikerroste novellesamlingen i 1975. Novellene setter i spill moralske dilemmaer og paradokser, og gir slik et frempek mot McEwans senere forfatterskap og titler som Om forlatelse, Ved Chesil Beach og Barneloven. Disse novellene er imidlertid mer uortodokse i sin materie: barn som steker en katt, søskenincest, en mann som saboterer sin kones hukommelse med esoterisk geografi, og en rotte som terroriserer et ungt, elskende par. Gjennom de groteske scenene går en understrøm av mørk humor. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Ian McEwan: Første kjærlighet,siste olje.  Foto: Gyldendal

Øystein Stene:  De opplyste

«De opplyste» er en post-apokalyptisk fortelling fra en udefinert fremtid. Spørsmålet om Guds eksistens er den sentrale konflikten, i en verden der troende og gudløse står mot hverandre. Gjennom skjebner fra begge hold, vever forfatteren sammen en kompleks fortelling om mulighetene for menneskelig sameksistens, i en verden preget av nye og gamle dogmer. Hvem er de opplyste? (Omtale fra Biblioteksentalen)

Øystein Stene:  De opplyste. Foto: Gyldendal

Egil R.R. Moe: Kongsætt

Manksmennene er uregjerlige, skottene er krigerske og Norges konge forholder seg passiv til de prøvelser som de norrøne folkene på Man utsettes for. Det blir opp til Torleif å vinne makten tilbake ved å dra til Skottland for å ordne opp i ting. Vi følger Torleif på reisen til Edinborg, og Magnhild på hennes reise til Nidaros og opplever stemningen under Olavsvaka og prosesjonen der skrinet med Hellig Olavs lik, bæres rundt i byens. I denne boken fortsetter historien om Hallsteins ætt fra boken «Kongsmakt»(2010). (Omtale fra Biblioteksentralen)

Egil Moe: Kongsætt.  Foto:  Sogesmia

.

Christian Kracht:  1979

Christian Kracht har markert seg som en stemme å regne med innen moderne europeisk litteratur, med sine kontrafaktiske, satiriske og samfunnskritiske romaner. I denne historien følger vi en homofil interiørartiktekt som befinner seg på fest i en iransk luksusvilla, sammen med ekskjæresten sin, da den islamistiske revolusjonen tiltar. Vi følger fortelleren på pilegrimsreise til fjellene i Tibet, og videre til hans opphold i en kinesisk arbeidsleir. Gradvis strippes han for den materielle velstanden og komforten vi i dag tar for gitt. Romanen beskrives som en utforskning og avkledning av vestlig dekadense, uten at østlige, asketiske idealer løftes frem som noe løsningsforslag. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Christian Kracht: 1979.  Foto: Pelikanen

V.S. Tideman:  Brev

«Brev» er en rå og mørk roman formet som et kjærlighetsbrev mellom en mann og en kvinne. Avsenderen sitter alene i Berlin. Alt dreier seg om henne. Hun er det eneste han tenker på, den eneste han vil ha. Men hun er ikke der. Han fyller dagene med skriving for å holde ut. I brevet skriver han om den intense lengselen etter henne, om alkohol, mat og mangelen på penger. Blikket rettes innover, mot hans egen fortid og mot den gjenforeningen som må komme. V.S. Tideman debuterte i 2009 med romanen kockmania inc. Dette er Tidemans fjerde bok. (Omtale fra Biblioteksentralen).

V.S. Tidemann: Brev.  Foto: Oktober

Amalie Kasin Lerstang: Vårs

I denne diktsamlingen står 1. mai-togets paroler side om side med rånebiler, osteboller og jenter som lukter røyk. Det handler om sosial arv, klasse, identitet og hvordan stedet vi kommer fra former blikket vi får på omverdenen. Amalie Kasin Lerstang debuterte med romanen Europa i 2014. For den ble hun tildelt Tarjei Vesaas' debutanpris. «Vårs» er hennes andre utgivelse. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Amalie Kasin lerstang: Vårs

Robert Harris:  Konklave

Paven er død. Bak dørene i det sixtinske kapell skal 118 kardinaler fra hele verden stemme i verdens mest hemmelighetsfulle valg. De er hellige menn. Men de har ambisjoner. Og de har rivaler. I løpet av de neste 72 timene vil en av de bli den mektigste åndelige skikkelsen i verden. Boken inngår i BS bestselgerabonnement. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Robert Harris:  Konklave

Lionel Shriver:  Mandibles

Året er 2029. Den amerikanske dollaren er under angrep og har mistet all sin verdi. Presidenten erklærer at USA kommer til å misligholde alle sine lån - prisene vil bli skyhøye og valutaen blir verdiløs. Familien Mandible kan ikke lenger stole på pengene de har arvet, og hvert familiemedlem må finne sin måte å takle krisen på. Den elegante forfatteren Nollie er tilbake i USA etter mange år utenlands, mens hennes tenåringsnevø Willing er den eneste i familien som faktisk forstår omfanget av krisen. Den brilliante økonomiprofessoren Lowell opplever at hele hans verdenssyn er i ferd med å smuldre opp foran øynene hans. Dette er en roman om familie, penger og en verdensøkonomi i krise. Lionel Shriver er tidligere kjent for romanen "We need to talk about Kevin". (Omtale fra Biblioteksentralen).

Lionel Schriver: The mandibles. Foto: Borough press

Leïla Slimani:  Lullaby 

En Pariserfamilie er så heldig å ha funnet den perfekte barnevakten.  Eller er de det?  Prisbelønt fransk spenningsroman fra 2016, nå i engelsk oversettelse

Liïla Slimani:  The Lullabye

Google+