Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i juli og august

Ny skjønnlitteratur i juli og august

Om sommeren kommer det ikke så mange nye bøker, men helt i slutten av august fikk vi inn en eske med oversatte romaner fra hele verden.  Både nye og klassikere.  Der var det flere jeg fikk lyst å lese. I tillegg har vi noen godbiter for deg som liker å lese engelsk litteratur

Smeltet av Lise Spit

Hva om du kunne ta hevn over en hel by? I den lille flamske byen Bovenmeer født kun tre barn i 1988. Og bare en av dem er jente, Eva. De tre utgjør hele kullet det året de begynner på skolen, og blir derfor satt inn som egen klasse i klassen over. Sammen forsøker de tre å gjøre det beste ut av situasjonen frem til puberteten. Men da endres med ett forholdet mellom dem. Guttene lager en plan om å teste ut sin poengskala for jenter. Det starter uskyldig, men utfallet av leken blir mer og mer ubehagelig. For sent forsøker Eva å komme unna, men ender som offer for guttenes brutalitet. Tretten år etter vender Eva tilbake til hjembyen med en stor blokk med is som sakte smelter i bagasjerommet. Denne gangen er det hun som bestemmer (Utdrag fra Bokbasens omtale)  Dag og Tids anmelder kaller denne boka "imponerande god" og den har også blitt belønnet med beste pris for beste debutroman. 

Lize Spit: Smeltet. Foto: CappelenDamm

En strålende fremtid av Cathrine Cusset

Historien handler om rumenske Elena, som blir til amerikanske Helen. Etter lang tids flukt fra Ceausescus regime og sine egne fosterforeldres antisemittisme, ender Elena og hennes hjertes utkårede, Jacob opp i drømmenes land, USA. Alle Helens drømmer går tilsynelatende i oppfyllelse, men da sønnen Alex en dag kommer hjem og forteller om sin kjærlighet til en fransk jente, har Helen, på samme måte som sine fordomsfulle adoptivforeldre, sine betenkeligheter.

Cathrine Cusset: En strålende fremtid

Intuisjonisten av Colson Whitehead

Lila Mae Watson er første kvinnelige heiskontrollør, og hun tilhører én av to leirer: hun er intuisjonist og bruker sin intuitive forståelse for å bedømme heisers tilstand og reparere problemer. Den konkurrerende leiren, empiristene, lener seg på empiriske undersøkelser. Da en av heisene Lila Mae har ansvaret for raser i bakken, skjønner hun raskt at hun har blitt utsatt for et komplott. Som både svart og kvinne er hun ekstra sårbar. Romanen har høy driv og et symbolrikt språk. Colson Whitehead fikk sitt norske gjennombrudd med Den underjordiske jernbanen, men Intuisjoniten er hans debutroman. (Fra Biblioteksentralens omtale).

Whitehead: Intuisjonisten. Foto: Forlaget

Krise av Karin Boye

Romanen Krise, som forelå i 1934, er ikke bare en nær.gående beretning om et opprevet ungpikesinn, en ung sjel i de dypeste konflikter mellom tro og tvil og retningsløse drifter. Det er en eksistensielt rystende roman der hele verdensordenen står på spill. Ja, forfatteren lar den gode og den onde makt spille sjakk om hegemoniet, hvit mot svart. En mørk og en lys side som bekjemper hverandre. Den lyse kraften er den kristne moralismen og den mørke kraften pubertetens sprengende vekstkraft med «hemmelige ønsker og fantasier, fulle av raseri og nytelse». Krise er en feberhet roman, ført i pennen med logisk stringens og intellektuell klarhet. Og stor patos. Den har partier som er rent uhyggelige i sine eksatologiske skildringer. Den er et bitende oppgjør med repressiv religionsutøvelse og knugende konvensjonelle autoriteter. Det er en kompromissløst sannhetssøkende tekst, ydmykt lidenskapelig nedtegnet av et varmt poetisk sinn (fra Bokbasen)

Karin Boye: Krise. Foto: Bokvennen

Pachinko av Min Jin Lee

Familiehistorien begynner i Japan-okkupert Korea tidlig på 1900-tallet. Sunja, datter av den driftige Hoonie, blir gravid og står forlatt tilbake av elskeren. Hun reiser til Japan for å føde barnet hun venter. Dette er starten på en fortelling om kamp, diskriminering, fattigdom, katastrofer og hardt arbeid som vil prege Pachinko-familien igjennom fire generasjoner: fra den store depresjonen til 80-tallet, fra Korea via Japan til USA. Gjennom et halvt århundre følger vi familiens forsøk på å slå røtter i et land der de er uønsket. Forfatteren, Min Jin Lee, er advokat og skribent. Hennes debut Free food for millionaires fikk svært god mottakelse. (Fra biblioteksentralens omtale) 

Min Jin Lee: Pachinko

An unwanted guest av Shari Lapena

Alle gjestene som ankommer det vakre, avsidesliggende Michell's Inn ser frem til en avslappende helg i skogen, milevis unna alt. Gjestene ser på hverandre med interesse, men de holder en høflig avstand til hverandre. Vanligvis kan vi unngå de menneskene som gjør oss nervøse og redde. Men når en farlig storm kommer inn over området, er hotellgjestene fullstendig avskåret fra omverdenen. Ingen kan komme seg inn eller ut. Men så blir det første liket funnet og den grusomme sannheten ser dagens lys. Det er en morder blant dem - og det finnes ingen steder å flykte. Shari Lapena har tidligere hatt suksess med spenningsromanene 'The couple next door' og 'A stranger in the house'. (Fra Biblioteksentralens omtale).

Lapena: An unwanted guest Foto: HarperCollins

Balladen om den bedrøvelige kafe av Carson McCullers

I en amerikansk sørstatsby ligger det veldrevne kaffebrenneriet og landhandelen til Miss Amelia, som er en myndig dame. Alle vet at hun en gang var gift i bare ti dager, men slikt snakker man ikke om - i alle fall ikke med henne. En dag kommer en pukkelrygget mann som kaller seg Fetter Lymon til byen. Da Miss Amelia gir ham husly, er det som om hun blomstrer opp. Det samme gjør landhandelen, som blir til en kafé og et lyspunkt for byens fabrikkarbeidere. Men fortiden er i ferd med å innhente Miss Amelia, og plutselig en dag banker den på døren til kaféen. 'Balladen om den bedrøvelige kafé' er en av flere historier man finner i denne novellesamlingen. Carson McCullers er også forfatteren bak klassikeren Hjertet er en ensom jeger. (Fra biblioteksentralens omtale).

McCullers: Balladen om den bedrøvelige..Foto: Aschehoug

Når vi har sagt god natt av Peter Mejlak

Når vi har sagt god natt, er en døråpner til den maltesiske litteraturen og et språk få mennesker utenfor Malta har hatt tilgang til. Fra hjertet av Middelhavet kommer en ung og drivende god fortellerstemme, en observatør og en formidler av stemninger og menneskeskjebner som er helt utenom det vanlige. This is a book about storytelling, not only as a form of pleasure that is shared between writer and reader but more importantly as a gift that's given with love and needs love to be appreciated. - The European Union Prize for Literature Jury (Fra Bokbasens omtale) Humor, sorg og spenning er noen av stikkordene for disse novellene fra Malta

Pierre Mejlak: Når vi har sagt godnatt. Foto: Quintano

Aftenland av Therese Bohman

Karolina Andersson er nyskilt, nyinnflyttet i en liten leilighet, og professor i kunsthistorie. Da hun veileder doktorgradsstipendiaten Anton, gjør han oppdagelser av betydning for den svenske billedkunstens moderne historie, knyttet til den obskure symbolisten Ebba Ellis. Karolina finner seg snart i ferd med å overskride grensene for veilederrollen, etter hvert som faglig ærgjerrighet og begjær vikler henne tettere inn i Antons prosjekt. I denne romanen utforsker Bohman makt, kjønn og vendepunktene som uanmeldt dukker opp i livet. Boken fikk svært gode kritikker og ble nominert til Augustprisen da den utkom i Sverige. Omtalen er utarbeidet av BS.

Bohman: Aftenland Foto: Cappelen Damm

Eleanor Oliphant is completely fine av Gail Honeyman

Eleanor Oliphant har lært seg å overleve - men ikke hvordan hun skal leve. Eleanor Oliphant lever et enkelt liv. Hun har på seg de samme klærne på jobb hver dag, spiser det samme til lunsj hver dag og kjøper de samme to flaskene med vodka hver eneste helg. Eleanor Oliphant er lykkelig. Det er ingenting som mangler i hennes nøye planlagte liv. Utenom, noen ganger mangler alt. Et enkelt tilfelle av godhet er i ferd med å rive ned veggene rundt Eleanor. Nå må hun lære seg å finne frem i en verden som alle tar for gitt og samtidig må hun møte de onde demonene som hun har unngått hele livet. Omtale fra Biblioteksentralen

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant...Foto: HarperCollins

Just before I died av S.K Tremayne

Det var bare litt is på veien. Bare litt uflaks. Men det var nesten nok til å ta livet av Kath Redway, når bilen hennes fikk sleng i Burrator Reservoir i vakre Dartmoor Nasjonalpark. På mirakuløst vis slipper Kath unna ulykken med noen få blåmerker og hukommelsestap. Hun er i sjokk, men lettet over å være tilbake i det avsidesliggende gårdshuset sammen med ektemannen Adam og datteren Lyla. Hun er jo tross alt i live! Men familien er ikke like lettet. Ektemannen er avvisende og sint. Den dagdrømmende datteren snakker på merkelig vis om 'mannen ute på myren'. Når deler av hukommelsen kommer tilbake innser Kath at det ikke var en ulykke. Og nå er livet hennes i ferd med å kollapse inn i en verden av mørke, trusler og terror. Boken inngår i BS engelsk bestselgerabonnement våren 2018. Omtale fra Biblioteksentralen

S. K. Tremayne: Just before i died. Foto: forlaget

Google+