Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i januar

Fra omslaget til "Hotell Montebello" av Rebecca Wexelsen

Treng du gode unnskyldningar for å sitja inne i både vinterkulde, regn og blåst? Her er 13 nye bøker: norsk og omsett, men også engelsk, dansk og svensk litteratur på originalspråket. Humor og alvor, tjukke og tynne. Ein krim, ein fabel, ein dokumentarroman, ein klassikar, både debutantar og ringrevar i faget. Mellom andre Stavanger sin eigen Arild Rein. 

Emely Benedicte Kahrs: Galopp for den svarte hesten

Kan en hest redde både samlivet og visjonen man har for barnas livsvalg? Nelly forsøker i alle fall da hun bruker oppussingspenger på en hest, for å distrahere datteren fra planene om kirkelig konfirmasjon. Samboeren klemmer ikke Nelly slik han pleide å gjøre før, og Islandsturen de har drømt om lar stadig vente på seg. Da Petter valser inn i kontorlandskapet på Nellys arbeidsplass, blir ikke livet akkurat enklere. Da Nelly slutter å etterleve forventningene som familien har til henne, endrer livet seg i en viss fart. Gjennom observasjoner og bilder med rot i det hverdagslige, sirkler forfatteren inn samtidsaktuelle spørsmål om valg og identitet. Dette er forfatterens debut. Omtalen er utarbeidet av BS

Emely Benedicte Kahrs: Galopp for den svarte hesten. Foto: CappelenDamm

Marit Reiersgård: Det de døde vet

To familiedrama kobles til hverandre i fjerde bok om Verner Jacobsen og Bitte Røed. Under et feriebesøk hos en barndomsvenninne i Spania, forsvinner Marion. Ektemannen hennes, Tom Ross, er ikke fornøyd med den spanske politietterforskningen. Han reiser hjem til Lier for å skaffe assistanse fra det norske politiet. Samtidig planlegger et ektepar å reise bort, etter at sønnen deres blir funnet død i russedrakten på 17. mai. Da politietterforsker Bitte Røed oppdager at sønnen døde en unaturlig død, og at foreldrene tidligere har mistet et barn, får mistenksomheten mot foreldrene fotfeste. Noe sier Røed at også Tom Ross og Marions barndomsvenninne har noe de forsøker å skjule. Omtalen er utarbeidet av BS

Marit Reisersrud: De de døde vet. Foto: Gyldendal

Rebecca Wexelsen: Hotell Montebello

Når man er frisk, må man passe på seg selv. Låne mens renta er lav, møte den rette, spise sunt, ta utdannelse og bygge seg et liv. Det er ingen som spør om man er trøtt eller utmattet, har spist nok, eller passer på at man får nok omsorg. Når man er syk, derimot, da slipper forventningene taket. Omgivelsene gjør seg myke og ettergivende; noen andre har kontrollen og ansvaret for livet. Slik tenker jeg-fortelleren i denne boka om sykdom og personlig ansvar - men hvor lenge kan hun fortsette med det? (Bokbasen).

Rebecca Wexelsen: Hotell Montebello. Foto: Tiden

 

Arild Rein: Rotteland

Om den norske finansverda tidleg på 2000-talet. Vi nærmar oss finanskrisa 2008 i eit forrykande tempo. Storinvestoren Frank Hammer utnyttar alt og alle rundt seg. Ronny har begynt å tene store pengar i firmaet hans. I den illegale strippeklubben som Hammer, Ronny og kollegaene hans i St. Olav Invest frekventerer, arbeider Nadia som dansar. Nadia og Ronny vekslar på å føre ordet i ein roman som gir oss innblikk i finansverda i Noreg på tidleg 2000-tal, ei nesten uverkeleg verd som er integrert i den norske kvardagen. Kor lenge kan Nadia halde ut livet ho lever, og kor lenge kan oppturen til Ronny vare? Denne romanen er ein frittståande oppfølgjar til Arild Rein sin Stavangertrilogi.

Arild Rein: Rotteland. Foto: Samlaget

Ali Smith: Vinter

Desember, noen dager før jul. Det er en av de varmeste vintrene som er registrert, igjen, og i et godsliknende hus i Cornwall i det sørvestlige England samles fire mennesker til julefeiring: husets eier, den en gang vellykkede forretningskvinnen Sophia Cleves; hennes sønn, naturbloggeren Arthur; en ung kvinne som Arthur kaller Charlotte, og Iris, Sophias opprørske bohemsøster. Huset har femten soverom, men er det plass til alle? «Vinter» er Ali Smiths skarpe og kloke protest mot en stadig mer avgrenset og lukket verden. Hvem som får bli og hvem som må ut, er høyst usikkert, og Smith skriver bitende om gjerder og murer, aksjoner og maktmisbruk, men også engasjert og empatisk om en slags familie som må finne sammen fordi det tross alt er jul. «Vinter» er andre bind i en planlagt kvartett om vår tid fra en av Storbritannias mest betydelige forfattere.

Ali Smith: Vinter. Foto: Oktober

George Saunders: Fox 8 

 Fox 8 has always been curious, and a bit of a daydreamer. And, by hiding outside houses at dusk and listening to children's bedtime stories, he has learned to speak 'Yuman'. The power of words and the stories built from them is intoxicating for a fox with a poetic soul, but there is 'danjur' on the horizon: a new shopping mall is being built, cutting off his pack's food supply. To save himself and his fellow foxes, Fox 8 will have to set out on a harrowing quest from the wilds of nature deep into the dark heart of suburbia.  An enchanting and darkly comic fable of human greed and nature (Forlagsomtalen)

George Saunders: Fox8. Foto: Bloomsbury

Jonathan Coe: Middle England

Beginning eight years ago on the outskirts of Birmingham, where car factories have been replaced by Poundland, and London, where frenzied riots give way to Olympic fever, Middle England follows a brilliantly vivid cast of characters through a time of immense change. There are newlyweds Ian and Sophie, who disagree about the future of the country and, possibly, the future of their relationship; Doug, the political commentator who writes impassioned columns about austerity from his Chelsea townhouse, and his radical teenage daughter who will stop at nothing in her quest for social justice; Benjamin Trotter, who embarks on an apparently doomed new career in middle age, and his father Colin, whose last wish is to vote in the European referendum. And within all these lives is the story of modern England: a story of nostalgia and delusion; of bewilderment and barely-suppressed rage.

Jonathan Coe: Middle Enmgland. Foto: Viking press

Annie Ernaux: En lidenskap

«Siden september i fjor har jeg ikke gjort annet enn å vente på en mann, at han skulle ringe og at han skulle komme til meg.» Denne boken handler om en lidenskap så voldsom, så altoppslukende og intens at alt annet blir uten betydning. En kvinne innleder et forhold med en gift mann som hun blir fullstendig besatt av. Livet hennes handler bare om ham og om neste gang hun skal treffe ham. Det eneste som kan trenge gjennom likegyldigheten når han er borte, er ting som er forbundet med ham. Hun leser om landet han kommer fra, kjøper kjoler og vakkert undertøy for å glede ham, skifter på sengen og setter blomster på soveværelset. Livet måles i hans nærvær og fravær. Smerten ved å leve så helt og holdent for noen andre er uunngåelig. Men kanskje er det likevel verdt det. (Forlagsomtale)

Annie Ernaux: En lidenskap. foto: Gyldendal

Anne Cathrine Bomann: Agathe

En livstrett psykiater teller ned timer og dager til han skal gå av med pensjon. Egentlig har han det litt travelt med å avvikle sine siste pasienter, men hans plan forstyrres, da en ung kvinne insisterer på å komme i terapi hos akkurat ham. Hun heter Agathe. Omtrent samtidig får han beskjed om at hans trofaste sekretær gjennom mange år sykemelder seg. For første gang i sitt liv tvinges han til å tre ut av sin rolle som terapeut og selv rekke ut hånden etter et annet menneske. Agathe er en liten roman om noen av de store temaene i livet, ensomhet, kjærlighet og den meningsløshet som kan ramme den som ikke engasjerer seg i sitt eget liv. (Forlagsomtale)

Anne Cathrine Bomann: Agathe

Claudio Fava: Ti minutters stillhet

Militærregimet ønsker å fremstå i beste lys under fotball-VM, da verden vender sitt blikk mot Argentina. Derfor passer det dårlig at rugbylaget Club La Plata er høylytte regimemotstandere. Selv ikke da militærjuntaen begynner å likvidere laget, spiller for spiller, er klubben villig til å jenke seg. Hver spiller som forsvinner, erstattes av en ny spiller fra ungdomslaget. Til sist består laget kun av nykommere, og én spiller fra den opprinnelige besetningen. Mot alle odds fortsetter laget å vinne kampene, samtidig som de protesterer mot militærregimets urett. Denne romanen beskriver oppofrelse og mot, gjennom en historie basert på sanne hendelser. Forfatteren, Claudio Fava, er også journalist og politiker. Han har utkommet med en rekke titler på italiensk. Omtalen er utarbeidet av BS. 

Claudio Fava: Ti minutters stillhet. foto: Gursli Berg forlag

Merete Pryds Helle: Vi kunne alt

Merle veks opp i ein dansk forstad på 70-talet, saman med ei syter, ein valdeleg far og ei mor som er sjuk.  Romanen er ei barsk og hjarteskjærande skildring av ein dysfunkjsonell familie og vart i dansk presse helden fram som ein av dei beste danske romanene i 2018.  Den er ei oppfylgjing av den prisvinnande Folkets skønhet frå 2017, men kan godt lesast uavhengig av denne.

Merete Prydz Helle: Vi kunne alt

Morten Pape: Guds bedste børn

Dette er også ein av dei romanane det knyttte seg forventingar til i Danmark i fjor.  Pape hadde stor sukksess med debutboka si Planen frå 2015 og han innfridde med fjorårets bok.  Guds bedste børn skildrar gjengmiljøet på Amager, forlaget skriv:  "Guds bedste børn er en skildring af unge på kanten af samfundet – svigtet af omverdenen, fortabt i systemet, overladt til deres egen vrede. En fortælling om venskab, skyld, skam og forsoning". 

Morten Pape: Guds bedste børn. Foto: Politikens

Linnea Axelsson: Ædnan 

En mor og hennes yngste sønn hviler sammen med andre kvinner, barn og gamle i en gamme. Hennes ektemann og deres eldste sønn gjeter reinflokken. De er på vei mot en øy i Nord Norge og sommerens beitemarker. Ingen vet at grensen til Norge skal komme til å bli stengt, og at de skal tvinges til å forlate sine hjem. De vet heller ikke at kommende generasjoner vil møte på store vanskeligheter. Aednan er en roman om to samiske familier og som gir oss et innblikk i samenes historie fra begynnelsen av 1900 tallet og frem til vår tid. (Omtalen er utarbeidet av BS).  Axelsson vann den gjeve Augustprisen for denne boka i 2018.  

Linnea Axelsson: Ædnan

Google+