Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i januar

Foto: Gyldendal

Er du blant dem som liker å lese nabolandslitteraturen på originalspråket?  Da må du ta en titt i i hylla for svensk og dansk litteratur.  Nå har vi nettopp fått inn noen av de beste romanene som ble utgitt i Sverige og Danmark i fjor.  Dessuten kan vi by på et par flunkende nye kriminalromaner, en novellesamling av en Nobelprisinnehaver, samt Johan Harstads helt ferske roman.  Klikk på titlene hvis du vil låne bøkene

Agneta Pleijel: Doften av en man

Dette er fortsettelsen av den selvbiografiske romanen Spådomen som kom i 2015.  I Doften av en man skildrer hun tiden fra ungdom til moden kvinne.  Hun forteller om  vanskelige par-relasjoner og familiekonflikter og desuten om sin vei til å bli forfatter.   Romanen har fått strålende kritikker.

Foto: Nordstedt

Klas Östergren: I en skog av Sumak

Vi er på i Stockholm på 70-tallet, og Kenneth er som de fleste 13-åringer, han lever i sin egen verden.  Så blir han kjent med et amerikansk søskenpar som flytter til byen og da åpnes nye perspektiver  for ham:  De store ulikhetene, Vietnamkrigen, Beatles…»mycket underhållande» går igjen i mange anmeldelser, men det er likevel ingen romantisering av ungdomstida Östergren framstiller

Foto:  Natur& Kultur

Sigrid Combüchen: Sidonie & Nathalie

I 1944 møtes Sidonie og Nathalie i Sveige, de har flyktet fra krigen i Europa.  De blir integrert i sitt nye hjemland og skifter navn til Siv og Nanna, men etter en tid skilles deres veier under dramatiske omstendigheter.  Nanna møter vi igjen som 90-åring i Lofoten der hun har barn og banebarn.  Men hva skjedde med Siv?  En mørk historie rulles etterhvert opp.  Romanen har fått svært god mottakelse i Sverige.

Foto: Norsted

Isabelle Ståhl: Just nu är jag här

Just nu är jag här er en samtidsskildring fra Stockholm.  2000-tallet beskrives som en spøkelsesverden der man kun er til stede på sosiale medier og ikke i virkelige relasjoner. «Desillusjonen står skrevet mellom linjene» skriver en av anmelderne. Ståhl er en erfaren skribent og journalist, og med sin debut som skjønnlitterær forfatter er hun nominert til Augustprisen for beste roman. 

FotoNatur & Kultur

Naja Marie Ajdt: Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage

Forfatteren har opplevd det verste som kan skje:  å miste et barn.  Denne romanen er et forsøk på å sette ord på det,  og det er en gripende leseopplevelse.  I korte prosastykker beskriver hun sjokket og  sorgen, men også minner om sønnen Carl som var 26 år da han døde. 

Foto: Gyldendal, dk

Maren Uthaug:  Hvor der er fugle

Norskættede Maren Uthaug er kjent for mange etter sin forrige bok Og sådan blev det, som foregikk delvis i Nord-Norge og delvis på Jylland.  I Hvor der er fugle er handlingen lagt til et kystsamfunn Trøndelag på fra 1920-tallet og noen tiår framover.  Det er en slektsroman med mørke hemmeligheter og det å lengte bort.  Sterk, opprørende, helstøpt er noen av merkelappene anmelderne setter på den.

Hvor der er fugle

Ida Jessen:  Doktor Bagges anagrammer

Lilly og Vigand Bagge er et umake ektepar, og ekteskapet er nok ikke bygget på kjærlighet.  De lever hver sitt liv, sammen.  Det er først og fremst en eldre mannen vi blir kjent med i denne boka, han er 20 år eldre enn sin kone og portretteres som en bitter og skuffet når han ser tilbake på sitt liv.  Romanen er også et fint tidsbilde fra begynnelsen av 1900-tallet.  Den har fått strålende kritikker i Danmark, egentlig er den en oppfølger til En ny tid der Lilly forteller sin historie, men de trenger ikke å leses i den rekkefølgen.

Foto: Gyldendal.dk

Johan Harstad:  Ferskenen

Frode Brandeggen (1920-2014) debuterte på begynnelsen av 1990-tallet med den mer enn to tusen sider lange, eksperimentelle romanen Konglomeratisk pust. Verket ble raskt glemt, og Brandeggen forble ukjent for de fleste. I de påfølgende årene jobbet forfatteren intensivt med å finne en ny form og en ny litteratur, i håp om å nå ut til et bredere publikum. Det fant han også til slutt, i mikroromanene om Ferskenen. Dette protestorienterte krimprosjektet utfordret sjangerens svakheter og plotmessige uthaling. Brandeggen valgte seg en banal krimhelt som alltid befinner seg i umiddelbar nærhet når en ugjerning begås, slik at løsningen raskt kan avsløres. Med andre ord - krimlitteratur for folk som ikke liker å lese, men som elsker krim. I denne boken er alle Brandeggens 15 romaner om Ferskenen samlet. (Biblioteksentralens omtale).

Foto: Gyldendal

Graeme Macrae Burnet: Med blodig forsett

Året er 1869. Et brutalt trippeldrap i et isolert samfunn i det skotske høylandet fører til en arrestasjon av den unge mannen Roderick Macrae. En biografi skrevet av den tiltalte gjør det klart at han er skyldig. Men det er opp til landets beste jurister og psykologer for å avdekke hva som fikk han til å begå slike nådeløse voldshandlinger. Var han gal? Bare forsvarerens gode overtalelsesevner står mellom Macrae og galgen. «Hans blodige forsett» er en litterær thriller satt til et røft landskap der maktutøvelsen er vilkårlig.(Biblioteksentralens omtale).

Foto:  Forlaget Press

Kristina Ohlsson:  Syndflod

En mann blir funnet skutt og drept, sittende i en stol foran peisen. På lillefingeren har han datterens giftering. En annen mann har skrevet et brev til sin kone der han bekjenner å ha kjørt på en kvinne og forlatt åstedet. En tredje mann leier et hus som egentlig er beregnet for mennesker på flukt, men har helt andre planer i tankene. Alex Recht mottar anonyme brev om sammenheng mellom de tre sakene. Dette leder han og Fredrika Bergman inn i en etterforskning som bringer gamle synder til overflaten. Hvem er den anonyme brevskriveren, og hvordan kan gjerningsmannen alltid ligge et skritt foran dem? (Biblioteksentralens omtale)

Foto: Gyldendal

Jean-Marie Gustave Le Clézio: Fotfeste

Fotfeste består av seks fortellinger om mennesker i krise. Her møter vi Ujine som blir gravid som resultat av et komplisert kjærlighetsforhold, den aldrende journalisten Philip som foretar en reise til Korea for å konfrontere sine gamle feiltrinn og Fatou som må begrave sin livsdrøm og samtidig redde sin forlovede. Hvordan bevarer vi menneskeligheten i pressede situasjoner? Og hvor langt kan vi strekke oss? J.M.G. Le Clézio ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2008. (Biblioteksentralens omtale)

Foto:  CappelenDamm

Google+