Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i februar

Ny skjønnlitteratur i februar

Murakami og Sara Stridsberg er tilbake med flotte romanar. Peter May og Mikael Niemi likeså. Du kan jo vera heldig å finna dei på 1-ukes-lån, eller du kan setja deg på venteliste. Sjekk nyhetshyllene likevel, kanskje finn du ein godbit der. Her er nokre av dei eg vart nysgjerrig på denne månaden.

Matthew Weiner: Heather, hele historien

Heather er 17 år, og hun formelig gløder av sjarm og skjønnhet. Hun er datteren av en fremgangsrik børsmegler og en mor som aldri fikk drømmejobben i forlagsbransjen. Familien lever i relativ harmoni på riktig side av Manhattan. Men da foreldrene reiser bort en sommer, mens leiligheten skal renoveres og Heather blir i byen, skjer det noe uventet. Det har å gjøre med Bobby Klasky, en bygningsarbeider fra New Jersey, som har øye for flere ting enn oppussing. Med utgangspunkt i karakterportretter, ruller forfatteren opp en historie med flere uventede vendinger. Samtidig løfter boken opp klasseforskjeller i USA. Forfatteren er skaperen av tv-dramaet Mad Men, og han har tidligere arbeidet som produsent på Sopranos.(Biblioteksentralens omtale)

Matthew Weiner:  Heather, hele historien

Anne Swärd: Vera

En liten kjærlighetshistorie kan få de største følgene. Under falskt navn kommer franske Sandrine fra krigens mørke til et varmt forsommer-Sverige. Året er 1945. Hennes eneste bagasje er et ufødt barn hun ikke vil ha, og en hemmelighet som hun er forberedt på å gjøre hva som helst for å holde på. Sju måneder senere står hun brud på en øy langt ute i skjærgården. Ingen i brudefølget kjenner bakgrunnen hennes. Ved å si ja til den dobbelt så gamle legen Ivan, gifter Sandrine seg inn i en fremmed verden: den fryktinngytende overklassefamilien Ceder. Under bryllupsnatten raser en snøstorm over skjærgården og hele festfølget blir værfast. Det er som om denne natten bærer bud om hvordan resten av ekteskapet skal bli - en iskald allianse bygget på hemmeligheter, løgner og redsler. Vera er en fortelling om flukt og overlevelse, om mødre og døtre, om skyld og kjærlighet som arves ned gjennom generasjoner (Forlagsomtale)

Anne Swärd:  Vera

Maggie O'Farrel: Jeg er, jeg er, jeg er : et hjerteslag fra døden

Det finnes en livsendrende kraft i nær-døden-opplevelser, og forfatter Maggie O'Farrell har mange slike. Boken skildrer 17 øyeblikk fra hennes eget liv: sykdommen som gjorde henne sengeliggende som barn, en livsfarlig hendelse i tenårene, et møte med en fuglekikker ved et avsidesliggende tjern, og ikke minst, kampen for å beskytte en kronisk syk datter fra døden. Bokens 17 kapitler har titler som henspiller på den utsatte kroppsdelen i det enkelte kapittel. Forfatterens prosa beskrives som stram og ladet med tilbakeholdte følelser. (Biblioteksentralens omtale).

Maggie O'Farrell:  Jeg er, jeger, jeg er..

Rita Indiana: Papi

Denne romanen, satt til hovedstaden Santo Domingo på Den dominikanske republikk, er fortellingen om et far og datter-forhold utenom det vanlige. Fortelleren, en jente på åtte, venter på Papi - faren som lenge har oppholdt seg i USA. I sitt fravær har han antatt nær mytiske proporsjoner i fortellerens tanker, men illusjonene sprekker ved hjemkomsten. Papi er en gangster som ofte lar farlig business overkjøre hensynet til datteren. Språket preges av fortellerstemmens barnlige fantasi, satiriske vendinger, og en kjærlighet til faren som ligger i spenningsfeltet mellom stolthet og skuffelse. Biblioteksentralens omtale)

Rita Indiana:  Papi

Gro Dahle: Dobbel dyne

En solstorm har slått ut strømmen i hele byen. Gatene er tomme, dagene er kalde og butikkene står lukket. Vannet har frosset til is i rørene. I en leilighet sitter en mor og hennes tenåringssønn isolert. De vasker seg i det samme vannet, ser matrasjonene minske og ser gradestokken krype nedover hver dag. Sønnen har sluttet å snakke. Moren tar til å skrive historien om sønnen sin, i et forsøk på å komme nærmere ham, forbi det vonde og skjulte som vi ikke deler med hverandre. (Biblioteksentralens omtale)

Omslagsfoto.  FotO: CappelenDamm

Annlaug Selstø: Vera ein annan stad

Om å reise langt bort for å akseptere noko nært. Does your country have a food-drop-zone? spør Bol. Eg ser på han for å sjå om han tullar. Bol som ofte snakkar om alt han høyrer på BBC, om Obama og Merkel og Putin og Netanyahu. Han veit visst ingenting om mitt liv heime. No, svarar eg tamt. So where do you get your food from then, spør Bol. At the grocery store, svarar eg. Vilde er sjukepleiar og på veg ut i bushen ein stad i Afrika for å jobba med underernærte born. Der møter ho lokale kollegaer som ho arbeider tett saman med. Med i bagasjen har ho gode intensjonar. Og ei fersk kjærleikssorg. Vera ein annan stad er ei sterk og truverdig skildring av kvardagen i leiren, av vennskapa som oppstår, og samarbeidet på klinikken, og av det å komme som privilegert arbeidar til ein stad som ligg langt frå vår eiga verd (Forlagsomtale)

Annlaug Selstø Vera ein annan stad

Tommi Kinnunen:  Skår

Gjennom tre dager og tre søsken skildres Finlands dramatiske historie. Jussi, Helmi og Raili har blitt boende i barndomshjemmet i det vesle samfunnet der glassverket er alles arbeidsplass. Faren forsvant til Amerika rett etter annen verdenskrig, og få år senere døde moren. Siden har søsknene vært alene. Jussi trives med enkle rutiner og har få ambisjoner. Den dagen som skildres fra hans liv, havner han i elven og reddes av arbeidskamerater som vanligvis pleier å plage ham. Likevel ender dagen tragisk. Det gjør også Helmis dag. Hun har nettopp blitt enke og strever med å ta vare på datteren Saara. Raili er den sterke og myndige, men hun har vonde og vanskelige minner fra oppveksten. Gjennom skildringen av tre dager i de tre søsknenes liv, avdekkes skjulte allianser og motsetninger.

Tommi Kinnunen: Skår

Edvard Eikill: Malmen og sverdet - Finn Arnessons saga

Alt i alt tegner sagaene et bilde av Finn Arnesson som en pågående og heftig mann, svært direkte i både ord og gjerning, og hele tiden rettlinjet og tvers igjennom hederlig, skriver Claus Krag i Norsk biografisk leksikon. Slik er også mannen Edvard Eikill skildrer i romanen Malmen og sverdet. Det utviklet seg et nært vennskap mellom Finn og kong Olav. Kongen utnevnte ham til lendmann med sete på Austrått, og karakteriserte kjærligheten mellom Finn og kona Frøydis som den gode malmen. Finn ble såret på Stiklestad i 1030, men ble reddet i sikkerhet av broren Kalv, som var en av lederne for bondehæren. Etter kong Olav følger de kongene som Finn gjerne vil være tro mot, noe han på grunn av deres hensynsløse maktbruk får sterke utfordringer med å være. Kong Olavs sønn, Magnus, blir den gode og blir også konge av Danmark. Deretter blir kong Olavs bror Harald. den hardrådige konge. Han mener han også har krav på Danmark, og ufreden rår. Finn får store utfordringer i en urolig tid. Gjennom Edvard Eikills vakkert tegnede portrett av Finn Arnesson blir vi kjent med både ham og hans samtid (Forlagsomtale)

Edvard Eikll:  Malmen og sverdet

Google+