Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i februar

Ny skjønnlitteratur i februar

Booker-prisvinner Paul Beattys Sellout fra 2017 er nå kommet på norsk.  Vi byr også på nyheter fra Tyskland, Spania og fra så og si hele Norden.  Gled deg til nye leseopplevelser, du vil få reise både bakover og framover i tid

Meg mot røkla av Paul Beatty

Me vokser opp i Dickens i utkanten av Los Angeles. Han tilbringer sin barndom som hovedperson i farens rasistisk ladede psykologiske studier. Han blir fortalt at arbeidet en dag vil løse deres økonomiske problemer. Men da faren blir drept i en skyteepisode, finner Me ut at det aldri fantes noen studier. Alt som er igjen er en regning etter begravelsen. Og som ikke det var nok, har Dickens bokstavelig talt blitt slettet fra kartet for å redde California fra flere pinligheter. I ren fortvilelse reiser Me av sted for å rette opp det som har skjedd med en svært kontroversiell plan: Å gjeninnføre slaveriet og segregering på den lokale skolen. Meg mot røkla er en opprørende og satirisk roman, skrevet i Paul Beattys velkjente, absurde stil. Omtalen er utarbeidet av BS.

Paul Beatty: Meg mot Røkla. Foto: Aschehoug

Den danske borgerkrig av Kaspar Colling Nielsen

'Den danske borgerkrig' er en ellevill framtidsfabel med handling lagt til Danmark. Hovedpersonen, en 475 år gammel mann, ser tilbake på borgerkrigen som utspilte seg i landet mellom 2018 og 2024. Mannen var da i 20-årene. Han holdes nå i live ved hjelp av et avansert stamcelleprogram og bruker mye tid på å samtale med sin 350 år gamle hund om disse skjellsettende årene. Rikmannen angrer på flere av valgene han tok under krigen, særlig knyttet til opprøreren Leonora, som var hans livs kjærlighet. Med dette som bakgrunn utfolder det seg en fortelling om hvordan den økonomiske krisen fikk frem det verste i vanlige folk og hvordan samfunnet endret seg i takt med at krisen grep om seg. Omtalen er utarbeidet av BS.

aspar Colling Nielsen: Den danske borgerkrig. Foto: CappelenDamm

Trikset av Emanuel Bergmann

En jødisk gutt vokser opp i Praha på starten av 1900-tallet. I tenårene slutter han seg til et omreisende sirkus, blir tryllekunstner og opplever ære og anerkjennelse som Den store Zabbatini rett før krigen bryter ut i Europa. Men når det oppdages at Zabbatini er jøde sendes han til en konsentrasjonsleir - og hans eneste håp om å overleve er den velbrukte kofferten med tryllesaker. Mange år senere møter vi Max, som bor i Los Angeles. Foreldrene hans skal skilles, til tross for Max' intense ønske om at de skal holde sammen. Så kommer den unge gutten over et opptak med Den store Zabbatini, der han omtaler et triks som garanterer evig kjærlighet. Max oppsøker den gamle mannen og ber ham utføre trikset på foreldrene. Den store Zabbatini vet at det ikke finnes noe slikt triks, men lar seg likevel overtale til å utføre sin magi en siste gang. Omtalen er utarbeidet av BS.

Emanuel Bergmann: Trikset. Foto: Bazar forlag

Manhattan Beach av Jennifer Egan

Romanen starter i Brooklyn under den store depresjonen. Anna Kerrigan og hennes far, Eddie, er på besøk hos den velstående og mystiske Dexter Styles. Anna, som er et uvanlig klokt barn, plukker opp at Styles på en eller annen måte er svært viktig for faren hennes. Når andre verdenskrig starter har Anna blitt voksen, men bor fortsatt hjemme. Hun jobber på marineverftet i Brooklyn og tjener penger for moren og søsteren. Hennes far har forsvunnet. Ved en tilfeldighet møtes Anna og Dexter Styles igjen på en nattklubb på Manhattan. Hun blir oppmerksom på livsstilen og forretningsforbindelsene hans, og hun begynner å stille spørsmål ved om han kan ha noe å gjøre med farens forsvinning. 'Manhattan Beach' er historien om Anna, Eddie og Dexter Styles, men det er også en roman om klasseskille og organisert kriminalitet i New York. Omtalen er utarbeidet av BS.

Jennifer Egan: Manhattan beach. Foto: Gyldendal

Arr av Auður Ava Ólafsdóttir

49 år gamle Jónas er «fraskilt, heterofil, uten makt, uten sexliv». Han har tre kvinner i livet sitt, alle ved navnet Gudrún: moren, ekskona og datteren. Men nå har Jónas mistet livsgnisten. Han pakker med seg en drill og noen gamle dagbøker og forlater Island. I et krigsherjet land lar han seg innlosjere på det begredelige Hotel Silence, og gir seg selv en uke på det dystre oppdraget han planlegger: å ta sitt eget liv. Men kombinasjonen av menneskene han møter i det nye landet, og det han leser om sitt yngre selv i dagbøkene, gir Jónas et nytt blikk på tilværelsen. Dessuten gjør hotellets uavbrutte behov for reparasjoner det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Audur Ava Olofsdottir: Arr

Alle dagers ende av Jenny Erpenbeck

Vi blir født og vi dør - men mye kan skje mellom liv og død. Hvilket liv ender vi opp med å leve? Dette er en beretning om det tjuende århundre gjennom de ulike mulige livsløpene til en ikke navngitt kvinne. Hun er et spedbarn som knapt overlever sitt første åndedrag, og kveles i vuggen. Eller kanskje ikke? Hun blir voksen og dør elsket. Eller dør forrådt. Eller kanskje ikke? Hennes minne blir hedret. Eller hun blir glemt av alle. Fortellingen begynner i Gallia ved forrige århundreskifte, fortsetter gjennom krigstidens Wien, Stalins Moskva og frem til dagens Berlin. Erpenbeck beskriver øyeblikkene som gjør at livet følger en bestemt retning og skjebnen som oppstår i samspillet mellom historie, person og ren tilfeldighet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Jenny Erpenbeck: alle dagers ende. Foto: Oktober forlag

Jenta uten hud av Mads Peder Nordbo

Journalisten Matthew Cave har mistet livsgnisten etter at hans samboer og deres ufødte barn døde i en trafikkulykke. Det eneste sporet han har etter sin amerikanske far er et tjue år gammelt postkort sendt fra Thulebasen på Grønland. Nå reiser han til Nuuk der han har fått jobb i den lokale avisen. Han blir sendt til kanten av innlandsisen for å dekke oppdagelsen av en mumifisert viking. Men så forsvinner mumien og en lokal politimann blir funnet drept. Matthew kommer på sporet av fire identiske drap fra 1973, og finner snart en sammenheng. Men etterforskningen setter han i fare, og den eneste han tør å stole på en er ung grønlandsk kvinne som nettopp har sluppet ut av fengselet etter å ha sonet tolv år for drapet på sin egen far. Denne kriminalromanen fra Grønland har allerede fått internasjonal oppmerksomhet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Jens Peder Nordbo: Jenta uten hud. Foto: Gyldendal

De polyglotte elskerne av Lina Wolff

Max Lamas har en drøm om å finne en elskerinne som snakker alle hans språk. Jakten på henne fører ham fra Stockholm til Italia, hvor han blir kjent med en adelskvinne på randen av ruin. Lucrezia, adelskvinnens barnebarn, blir vitne til hvordan hennes mormor bukker under i et folketomt palass. Ellinor kommer fra en by i Skåne. En dag skriver hun følgende på en datingside: 'Jeg er trettiseks år gammel og ønsker meg en øm, men ikke altfor øm, mann'. I denne romanen står mannens blikk på kvinnen i sentrum, men også forførelse og ydmykelse, språk og seksualitet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lina Wolff: De polyglotte elskerne. Foto: Oktober forlag

Når tiden er inne av Michela Murgia

Romanen utspiller seg i en landsby på Sardinia på 1950-tallet. I det vesle katolske samfunnet, preget av gamle tradisjoner og ritualer, tar syersken Tzia Bonaria til seg seks år gamle Maria som sitt «fillus de anima», eller sjelebarn. En natt våkner Maria og oppdager at hun er alene. Da hun neste dag får høre om dødsfallet til en gammel mann i landsbyen, skjønner hun at det er en sammenheng mellom dette og Tzia Bonarias fravær. Etter hvert går det opp for Maria at fostermoren har en helt spesiell rolle i landsbyen, hun er «accabadora», den som avslutter menneskers liv når tiden er inne. Boken ble Michela Murgias gjennombrudd da den ble utgitt på italiensk i 2009, og har resultert i flere litterære priser. Omtalen er utarbeidet av BS.

Michaela Murgia: Når tiden er inne. Foto: Pax forlag

Lempi av Minna Rytisalo

Året er 1944, og andre verdenskrig tvinger familier til å forlate sine hjem etter hvert som stadig flere landsbyer raseres. For Viljami og Lempi, unge og nyforelskede, virker krigen likevel fjern. På et lite gårdsbruk skaper de seg et harmonisk liv. Men idyllen tar brått slutt da Viljami blir kalt inn til fronten. Gravide Lempi blir igjen på gården sammen med hushjelpen Elli. Så innleder Lempis tvillingsøster Sisko et forhold til en tysk offiser, som sier han vil gi henne en bedre fremtid i Tyskland. Når andre verdenskrig er over er Lempi borte og alt er forandret. Romanen har tre deler med tre ulike fortellerstemmer: Viljami, Elli og Sisko. De har alle hatt et spesielt forhold til Lempi. Men de har alle helt ulike oppfatninger av hvem hun var. Omtalen er utarbeidet av BS.

Minna Rytisalo: Lempi. Foto: Pax forlag

Google+