Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i desember

Omslagsutsnitt. Gutten som elsket rådyr av Samuel Bjørk

Har du lest ut bøkene du fikk til jul? Trenger du å bytte noen julegaver? Her er noen hemmeligheter fra utgivelsene på tampen av fjoråret. Både norske og oversatte romaner, pluss ny krim uten for lang venteliste. Godt nytt leseår!

Ellen Marie Thelle: Bernard banker på

Døde den nå? hvisker jeg. Jeg setter meg på huk. - Jeg tror den døde, svarer du og bøyer deg ned. Jeg legger avisen over, dytter litt på den. - Den er død. Jeg løfter opp fuglen, bærer den med meg bort til søppelrommet. Du kommer etter, holder opp døren for meg. Jeg kaster myrsnipa i en av de grå dunkene. - Trenger du en kaffe? spør jeg på vei ut. Bernard banker på er en roman om å håpe og vente. Om at det aldri er for sent. Og at det plutselig kan være det. Denne boka er blant en av åtte bøker som er nominert til Ungdommens kritikerpris 2018. 

Ellen Marie Thelle: Bernard banker på. Foto: Flamme

Per Schreiner:  Dagen før halv tre

Han skal kjøpe brød. Samboeren hans er på jobb. Brødet er utsolgt. Han vandrer gjennom parken. Han tenker over livet sitt. Han møter en gammel venn. De snakker om den gangen de kjente hverandre. Han går hjem. Kanskje hans beste tid er over. Klokken er halv tre (forlagets omtale)  Romanen har fått gode omtaler: Frank Lande i ITromsø kaller den "et varmt portrett av en ensom mann i storbyen"  Aftenbladets Sigmund Jensen sammenfatter det slik: "Det er noe ved forfatterens grunntone, den korthugde, skarpe prosaen, humoren og skråblikket, som ikke bare fanger og holder på interessen, men også inviterer til meddiktning og videre refleksjon" 

Per Schreiner: Dagen før halv tre. Foto: Tiden forlag

Levi Henriksen: Jern & metall

Denne novellesamlingen skildrer mennesker som har satset, vunnet og tapt - både i kjærligheten og livet for øvrig. Forfatteren skildrer karakterer som har med seg dyrekjøpt lærdom fra livet, og som kjenner en styrkende kraft fra minnene om det som en gang var. I novellene møter vi blant annet Leon Borg, som uten å vite det skal til å spille sin siste trommekonsert, og Rebecca Bratberg, som elsker en annen mann samtidig som hun hater tanken på å skille seg. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Levi Henriksen: Jern & Metall. Foto: Gyldendal

Heidi Furre: Dyret

Dyret er noko så sjeldsynt som ein svangerskapsroman. Den gir deg svaret på det du ikkje får vite i fagbøkene. Den spør kva jomfru Maria og di eiga mor lurte på då dei gjekk gravide. Om å være to personar i ein kropp og likevel være einsam. Og om å plutselig være meir dyr enn menneske (Forlaget sin omtale) Anmelderne liker den også:  "Herlig og gjenkjennbar fortelling om det å ha barn i magen" (NTB). "Med nære beskrivelser av den store forandringen det er å bli forelder er Furres roman en spennende, sterk utgivelse om et tema som foreløpig ikke er overrepresentert i litteraturen (Ida Vågsæther i Aftenbladet)

Heidi Furre: Dyret. Foto: Flamme forlag

Valeria Luiselli: De vektløse

I denne metafiksjonelle fortellingen, møter vi en ung mor som lever et begrenset liv i Mexico City sammen med to barn og en ektemann. Hun tenker på og skriver om tiden da hun bodde i New York, da hun var særlig opptatt av Gilberto Owen, en obskur poet. Mens hun skriver flyter skillene mellom virkelighet og fantasi, forteller og subjekt, gradvis ut (Forlagets omtale) 

Valeria Luiselli: De vektløse. Foro: CappelenDamm

Nordang: Der du står er smertens navle

Tittelen på denne romanen er hentet fra et dikt av Nelly Sachs, som romanens hovedperson strever med å oversette. Handlingen finner sted på et småbruk ved Tyrifjorden, som ekteparet Anne og Svein har pusset opp fra en falleferdig rønne til et kunstnerisk friparadis. Nå begynner imidlertid fasaden å sprekke. I hundedagene på sensommeren taler en stemme fra det hinsidige om småbrukets mørke historie. I det fjerne kan Anne og Svein høre sabelraslingen fra økofundamentalistene i gruppa 9hil. Parets tenåringsbarn sitter klistret foran PC-skjermene. Romanen er skrevet med handlingsdriv og et blikk som vektlegger det sanselige. Forfatter Astrid Nordang har tidligere skrevet en rekke romaner og gjendiktet til norsk fra tysk og italiensk (Forlagets omtale) Anmelderne er positive:  Klassekampen mener romanen gir leseren "gode muligheter for aktuell og etterlengtet refleksjon og innsikt" og Aftenbladets Jan Askelund konkluderer slik "Med teknisk ferdighet, synsvinkelskifter og språklig sjonglering, bl.a. karakteriserende dialektbruk over generasjoner, har Astrid Nordang skrevet sammen et finurlig plot" 

Astrid Nordang: Du står ved smertens navle. Foto: CappelenDamm

Samuel Bjørk:  Gutten som elsket rådyr

En eldre mann kjører hjem etter å ha feiret julaften med familien da billyktene fanger inn noe på veien. Han tror først det er et dyr, men det viser seg å være en ung gutt som skjelver av kulde. På hodet har han rådyrhorn. Fjorten år senere blir en ung kvinne funnet i et bagasjerom. Hun er brutalt myrdet, og i baksetet har noen satt fyr på et dukkehus. Politietterforsker Holger Munch blir satt på saken. Sentralt i gruppa er også Mia Krüger som er tilbake i Oslo med et eneste mål. En ukjent kvinne har hengt et armbånd på døra hennes. Et armbånd som tilhørte søsteren Sigrid, som døde for ti år siden (Forlagets omtale) 

Samuel Bjørk: Guttens som elsket rådyr. Foto: Vigmostad og Bjørke

William Shaw: Fuglekikkeren

Politibetjent William Souths beste og eneste venn, som deler hans interesse for fuglekikking, blir funnet drept. Sammen med etterforsker Alexandra Cupidi finner de liket mørbanket. Kun en med et ekstremt raseri kunne drept en mann på den måten, det vet Souths selv alt om. En landstryker fra Nord-Irland blir raskt mistenkt fordi han har oppholdt seg i området. Men South kjente ham som guttunge, og tror ikke han står bak drapet. Han søker svar i fortiden, og vet samtidig at forbrytelsen neppe kan sammenlignes med den store løgnen fra hans egen barndom. Fuglekikkeren er en historie om fedre og sønner, sorg og skyld. Den er første bok i en planlagt serie (Forlagets omtale).  

William Shaw: fuglekikkeren. Foto: Goliat

Jessica Fellowes: Mysteriet på Asthall

Klassisk krimserie med smak av Agatha Christie, Downton Abbey og mellomkrigstidens glamour. Året er 1919, og Louisa Cannon drømmer om å slippe unna fattigdommen i London, og ikke minst sin brutale og undertrykkende onkel. Redningen blir en jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Aller mest knyttet blir hun til seksten år gamle Nancy Mitford - en oppvakt ung jente som elsker en god historie. Men da sykepleiersken Florence Nightingale Shore blir myrdet på et tog, finner Nancy og amatørdetektiven Louisa ut at i England etter den store krigen har alle noe å skjule. Det er planlagt seks bøker i serien, og Mysteriet på Asthall er den første (fra forlagets omtale)

Jessica Fellowes: Mysteriet på Asthall. Foto: Gyldendal

Google+