Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i desember

Ny skjønnlitteratur i desember

Godt nytt leseår!  Her er noen smakebiter av de nye bøkene som kom inn i selveste julemåneden, det er litt av hvert: dikt, kortprosa og romaner. Les om byer og bygder, industri, musikk, tro og tvil. Og om livet og døden. 

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar

To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo øst. Faren kom til Norge på slutten av 1970-tallet, moren litt senere. Guttene kjenner ikke landet foreldrene kommer fra. De kjenner Stovner, og står midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. Dette er Zeshan Shakars debutbok. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Gyldendal

Det står til liv av Siri Økland

Gjennom poetiske korttekstar og foto skildrar Siri Økland livet slik det ser ut når ein veit at ein skal døy. Her skapar ho rom for ettertanke, for dei som er nær døden, eller dei som vil ha meir innsikt i sitt eige liv. Å skrive så ope om døden gjer at sorg, men òg glede, trer tydelegare fram. Dei første bileta i «Det står til liv» blei først publiserte på Instagram. Til denne boka, som er Økland si første, har ho omarbeidd og utvida materialet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Samlaget

Jordsjukantologien av Stein Torleif Bjella

Dette er ei diktsamling med fleire stemmer, små portrett frå eit norsk bygdeunivers. Men kva er eigentleg jordsjuke? Lengta etter å eige jord? Sjuk jord? Kjærleik, sjalusi eller havari? «Jordsjukantologien» er den fyrste boka til Stein Torleif Bjella. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto: Oktober

Hva ville Johannes gjort? av Thomas Espevik

Johannes forsøker å forstå sin gudstro ved å tenke tilbake på barndommen. Vi kan se for oss at det er et mer eller mindre tilfeldig år i barndommen, hvor Johannes for det meste er hjemme, på skolen, flyr rundt med venner, finner på ramp og unnskylder seg til Gud. Dette er Thomas Espeviks debutroman. Omtalen er utarbeidet av BS. Den unge debutanten fra Ålgård har fått jevnt over fine omtaler av denne boka

Foto:  Flamme forlag

Hendelser uten navn av  Marie Landmark

Hovedpersonen jobber med å undersøke arbeidsulykker på skipsverft. Hun bor i sin egen lyse leilighet fylt med grønne planter, og trives på det ryddige kontoret sitt. Vanligvis skriver hun alle rapporter fra kontoret. Har man lest om en klemulykke kan man se for seg hva som har skjedd, og på den måten sparer man tid og penger. Men etter en ulykke på et verft på Vestlandet, der rapportene om hva som har hendt spriker, blir hun sendt til ulykkesstedet for å utføre tilsyn. «Hendelser uten navn» er en roman om isolasjon og utenforskap, og om å distansere seg fra andre menneskers virkelighet, i en verden der ansiktsløse fremmedarbeidere trekker det korteste strået. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto: Oktober

Reisen til menneskene av Hilde Brunsvik

En vokalist som har sluttet å synge. En desillusjonert jazzpianist. Sammen reiser de til Venezia på en ukes spillejobb. «Reise til menneskene» er en roman om å være fremmed og om å høre til, å gå seg bort og finne veien, å være noen og være ingen. Og ikke minst, om musikk. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Bokvennen forlag

Landsbyen av Julie Zeh

Den vesle tyske landsbyen Unterleuten er et vakkert sted med uberørt natur og sjeldne fuglearter. Det er lett å bli henført av de alderdommelige navnene på stedene omkring og av bygdeoriginalene som har slått rot der etter Berlinmurens fall. Landsbyen har sine egne lover: Dersom du kommer inn på en fest med femti gjester, håndhilser du på alle. Om noen fornærmer deg, er det godt ment. Problemer løses uten politiets hjelp. Men det ulmer under overflaten, og planer om en vindmøllepark gjør at gamle uenigheter blusser opp igjen. Snart er alt ute av kontroll. 'Landsbyen' er en samfunnskritisk roman med høyt tempo og humoristisk brodd. Omtalen er utarbeidet av BS.

Foto:  Gyldendal

Google+