Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i august

Ny skjønnlitteratur i august

Å åpne pakker fra bokhandelen er gøy. Er der noen spennende titler? Er omslagene fristende? Her er litt av det vi har fått inn i august.

 

En klassiker i ny utgave og det lekre omslaget lyser mot meg: Virginia Woolfs  Mrs. Dalloway. Nå skal jeg lese denne og det kan jo du også gjøre, for vi har flere eksemplarer. Forlaget omtaler den som «et av modernismens største og mest elskede hovedverk.» Og etterpå kan du jo lese Timene av Michael Cunningham – eller se filmen med samme navn. Der spiller Viginia Woolf og Mrs. Dalloway en viktig rolle.

Mrs Dalloway

Tommi Kinnunen:  Lyset bak øynene

Noen av oss hadde den store gleden av å møte Tommi Kinnunen på fjorårets Kapittel-festival og mange har lest Der fire veier møtes. Fryd dere, nå er det kommet en oppfølger. Det er lille Helena, ni år, vi nå skal følge i idet hun på 1950-tallet blir sendt til Helsingfors for å gå på blindeskole. Førti år senere kommer hennes nevø Toumas også til byen. En roman om å finne seg selv og sin egen vei. 

Foto: Pax forlag

 

Jesscia Schattuck:  Kvinnene på slottet

Andre verdenskrig er nettopp over, Nazityskland ligger i ruiner og Marianne von Lingelfels kan vende tilbake til slottet som en gang tilhørte sin mann. Han ble henrettet etter et mislykket forsøk på å drepe Hitler. Slottet er forfallent, men Marianne har en plan: hun vil finne de andre kvinnene  som er blitt motstandsenker som henne selv og invitere dem til å bo sammen med henne. For å komme videre i livet må de tre kvinnene forsone seg med valgene de tok før, under og etter krigen. (Fra biblioteksentralens omtale)

Schattuck:  Kvinnen på slottet

 

Robert Zeethaler:  Tobakkshandleren

Vi er i Wien på 1930-tallet. Franz er forelsket i varieteartisten Anezka han er blitt god venn med den aldrende psykoanalytikeren Sigmund Freud. De politiske og sosiale forholdene i Wien endres dramatisk med nazistenes inntog i 1938. Franz, Freud og Anezka står i sentrum av begivenhetene: Skal de bli eller flykte? Robert Seethaler fikk svært gode omtaler for sin forrige bok, 'Et helt liv', som ble utgitt på norsk i 2016. (Fra biblioteksentralens omtale)

 

Mariana Enriquez: Ting vi mistet i brannen

Argentinsk litteratur blir ikke ofte oversatt til norsk, men her er en liten novellesamling av en av Argentinske beste nålevende forfattere. Det er sterke fortellinger om bl.a. av vold, brutalitet og fattigdom, skjevheter i dagens Argentina og forbrytelsene under diktaturet på 70- og 80-tallet.

Ting-vi-mistet-i-brannen_Fotokreditering-Gyldendal (1)

 

Max Porter:  Sorg er den greia med fjær

En rar liten bok om å miste den man elsker og hvordan man kommer gjennom sorg. Det trengs et holdepunkt og for mannen og de to guttene hans, er det en kråke som blir redningen.  En rørende fortelling der fortellerstemmen vekser mellom faren og sønnene.

9788202522742

 

Paul Auster: 4,3,2,1

Paul Auster skuffer sjelden, så denne skal på leselista mi for høsten. Uten at jeg forstår det helt, skal en og samme person få tildelt fire ulike livsløp gjennom USA på femti- og sekstitallet. Det høres ut som et et originalt fortellergrep og jeg undres på hvorfor han velger å skrive det slik.  Det må jeg jo finne ut, det er så spennende å bli utfordret som leser.

9788203372117

 

Ny krim

Myrkongens datter av Karen Dionne: Da mannen som går under navnet Myrkongen rømmer fra fengsel, blir Helena umiddelbart redd for sin egen og døtrenes sikkerhet. Ingen, ikke engang hennes egen mann, kjenner Helenas fortid (Forlagsomtale)

myrkongens_datter (2)

Seks historier av Matt Weslowski. 1997. Liket av den forsvunne tenåringen Tom Jeffries blir funnet i et turområde i Northumberland nordøst i England. Det blir fastslått at dødsfallet skyldtes en ulykke, men ikke alle er overbevist.. 2017. Gravejournalist Scott King prøver å forstå gruppedynamikken i det som da var en tenåringsgjeng, og hvordan de kan ha blitt påvirket av uhyggelige sagnene om heden der Tom ble funnet. Et lik. Seks historier. Hvilken er sann? (Fra Biblioteksentralens omtale).

Sekshistorier

Velkommen hjem av Ninni Schulman.  Magdalena Hansson har fått et invitasjon til jubileumstreff med den gamle klassen sin. De skal overnatte i klasseforstanderens sommerstue, spise, hygge seg og gå på spøkelsesvandring i skogen, akkurat som i niende klasse. Men i løpet av festen faller alle tilbake i gamle mønstre, og i løpet av kvelden og morgendagen er to av klasskameratene døde. Hva er motivet? Og er flere i klassen i fare? Dette er den femte boken i serien om journalisten Magdalena Hansson (Fra biblioteksentralens omtale)

9788202546021

Google+