Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur i april

Ny skjønnlitteratur i april

Vi kan vi by på et finsk nasjonal-epos, to gjenoppdagede skatter og du kan møte to fjortenåringer som skulle hatt et helt annerledes liv.  Dessuten har vi også denne måneden fått inn en ny bok av en lokal forfatter:  Kristin Hoffmann har skrevet en ny novellesamling

Kristin Hoffmann: Arkitektens blindsone

I denne novellesamlingen møter vi blant andre en eneboer som mister både fotfestet og forstanden når han invaderes av en rotte, en eldre mann som kontakter en barndomsvenn for å kvitte seg med en ubehagelig mistanke og en arkitekt som overmannes av en følelse av at livet mangler noe vesentlig. «Arkitektens blindsone» er Kristin Hoffmanns tredje bok. Omtalen er utarbeidet av BS.

Kristin Hoffmann:  Arkitektens trykk. Foto: Wigestrand

William Maxwell: Som svaler kom de

Elizabeth Morison er en helt vanlig kvinne som lever i en amerikansk småby. Men for familien hennes, mannen James og sønnene Bunny og Robert, er hun universets midtpunkt. Gjennom tre deler, fortalt fra perspektivene til hver av de tre familiemedlemmene, beskrives det som skjer med dem alle da Elizabeth rammes av den dødelige influensaepidemien som spres over hele verden sommeren 1918. Omtalen er utarbeidet av BS.

Maxwell:  Som svaler kom de.  Foto: Pax forlag

Betty Smith: Maggie-min

Maggie vokser opp i Brooklyn som datter av en irsk immigrant på starten av 1900-tallet. Faren klarer ikke ta ansvar for familien sin, og da Maggies mor dør i barsel, blir det den unge jentas oppgave å ta hånd om lillebroren. Så møter hun den kjekke og beleste Claude Basset. Han sjarmerer Maggie i senk, men det viser seg snart at heller ikke han er til å stole på. Fattigdommen og nøden er påtrengende, men Maggie evner å få mye ut av det lille hun har til rådighet, selv når hun blir fostermor og får enda flere munner å mette. Maggie er stolt av seg selv, av sin katolske bakgrunn, av at hun klarer å ta vare på dem rundt seg. Men hvem skal ta vare på Maggie? Omtalen er utarbeidet av BS.

Betty Smith: Maggie-min Foto: Gyldendal

Arne Skorping: Dit ormen skal

Are Torkjellson er på flukt. Først fra Island, og så fra Norge, etter å ha tatt livet av høvdingens sønn på Jæren. Nå er mektige menn ute etter ham, og han må leve med dødsdommen hengende over seg. Romanen 'Dit ormen skal' bygger på reelle historiske hendelser rundt år 1000. Denne perioden mot slutten av vikingtiden var preget av ættefeider, store folkeforflytninger og erobringstokter. Omtalen er utarbeidet av BS.

Arne Skorping:  Dit ormen skal.  Foto: Spartacus forlag

Benedicte Meyer Kronerberg:  Der det brenner

B. bor i Singapore og jobber på et krisesenter for kvinner som har rømt fra arbeidsgiveren sin. En høstdag stanser skogbranner all flytrafikk inn og ut av landet. Skolene holder stengt og folk anbefales å holde seg innendørs. En telefon fra Norge om at eksen Rikard har hatt et alvorlig hjerteinfarkt utløser voldsomme minner hos B. Om Rikards rusmisbruk og mangel på ansvarsfølelse, om en skremmende opplevelse på B.s tidligere arbeidsplass. Romanen følger B. og kvinnene på krisesenteret gjennom denne dramatiske dagen. Den tar opp temaer som trygghet og fare, lykke og ulykke, moderne slaveri og personlig ansvar. Omtalen er utarbeidet av BS.

Benedicte Meyer Kroneberg:  Der det brenner. Foto CappelenDamm

Eirik Ingebrigtsen: Kvit bok mørk vinter

14 år gamle Isa veks opp i ein liten by i Kosovo med mora Deborah og stefaren Reza. Han er halvt serbisk, med ein ukjentd soldat til far. Reza er veteran frå Kosovo-krigen. Han har aldri slått seg til ro med å ha ein uekte son i hus. Isa finn støtte i halvbroren Shkodran, den einaste som kan beskytte han mot stefaren. Handlinga i romanen er lagt til ein bitande kald vinterdag i skogen. Dei tre er del av eit arbeidslag med krigsveteranar som skal felle tre til brensel. I ei konsentrert og poetisk forteljing skildrar romanen forholdet mellom dei to brørne og det fysiske arbeidet som held minna frå krigen på avstand. Omtalen er utarbeidd av BS.

Eirik Ingebrigtsen: Kvit bok mørk vinter. Foto:  Oktober forlag

Jennifer Clement: Gun love

Fjorten år gamle Pearl France bor i forsetet på en ødelagt bil og moren Margot bor i baksetet. Sammen overlever de på en diett bestående av melkepulver og insektsspray, kjærlighetssanger og stjålne sigaretter. Det er et merkelig liv i utkanten av en trailer park i Florida. Når pastor Rexs 'God for Guns' program fører Eli Redmond til byen, endres livet til Pearl. Eli kommer jevnlig på besøk til Margot i baksetet, noe som tvinger Pearl til å finne et liv utenfor bilen. Margot mottar en gave fra Eli, et våpen, akkurat slik som blomstene han har gitt henne. Med sin mørke tilstedeværelse ligger våpenet under førersetet. 'Gun Love' er en historie om familie, vold og om samfunnet vi lever i. Romanen tar for seg USAS kjærlighetsforhold til skytevåpen og de smertefulle konsekvensene dette medfører. Omtalen er utarbeidet av BS.

Jennifer Clement: Gun Love.

Elias Lönroth: Kalevala

Kalevala regnes som Finlands nasjonalepos. Det bygger på folkesanger og eventyr som folkelivsforsker og lege Elias Lönnrot reiste rundt og samlet inn. Den mest kjente og omfangsrike versjonen av eposet ble utgitt i 1849. Det gir et rikt og mangesidig bilde av en verden der overnaturlighet er det naturlige. Vismannen Väinämöinens streven etter lykke og velstand for seg og sitt folk er rammefortellingen, og inn i den veves en rekke gamle sanger om andre helter og deres eventyr, jakt på overnaturlige dyr, reiser til lands og til vanns og livsfarlige besøk i Dødens rike. Kalevala er oversatt til mer enn 60 språk. Dette er en den første komplette norske gjendiktningen av eposet. Mikael Holmberg er forfatter, illustratør og redaktør. Omtalen er utarbeidet av BS.

Elias Lönrot:  Kalevala. Foto:  Orkana forlag

Google+