Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur (februar)

Ny skjønnlitteratur (februar)

Det renner inn nye og kjekke bøker i hyllene våre hver måned. Dette er februars utvalgte nyheter, og til sammen kan de gi en reise jorda rundt.

Constantine : Paulette

Og til slutt kom Paulette av Barbara Constantine

Enkemannen Ferdinand bor alene på en stor gård i Provence. Etter at sønnen tok med seg familien og flyttet til byen har han mer plass enn nødvendig. Så da naboen trenger husly fordi en storm ødela taket hennes, inviterer Ferdinand henne til å bo hos ham. Inntil videre, selvfølgelig. Men etter hvert flytter stadig flere mennesker inn på gården: Den nyslåtte enkemannen Guy, søstrene Lumière som blir jaget ut av huset sitt, et par studenter og noen dyr. Til slutt har de dannet et slags kollektiv. Men så kommer en ubuden gjest som truer med å velte hele lasset. (Biblioteksentralens omtale)

 

Dette livet eller det neste av Demian Vitanza

Dette er fortellingen om norskpakistanske Tariq. Han vokser opp i Østfold, blir sendt til en streng, pakistansk kadettskole, fester, prøver ut dop og roter seg inn i kriminelle miljøer. Så blir han religiøs og radikalisert. Tariq bestemmer seg for å reise til Syria for å kjempe mot Assad. Men hvilke opplevelser og hendelser førte frem til denne avgjørelsen? Forfatter Demian Vitanza møtte Tariq da han holdt skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel. I mange måneder har Vitanza besøkt fengselet for å snakke med den innsatte. Romanen bygger på Tariqs egen historie. (Biblioteksentralens omtale)

Anmeldelse fra NRK Bok: En islamist det er lett å bli glad i.

Forestillinger om Ana Ivan av Mikkel Rosengaard

I New York lar en ung forfatterspire seg rive med av den mystiske og intense kunstneren Ana Ivan. Ana er født i Romania og bærer på en hemmelighetsfull og altoppslukende historie om sin familie. Fortellingen tar ham først med til et institutt for matematikk i Bucuresti før revolusjonen, videre til en landsby i Marokko og dernest til kunstmiljøet i Bergen og Brooklyn. (Forlagets omtale)

Danske Mikkel Rosengaards «Forestillinger om Ana Ivan» er en finurlig sammensatt roman fra kunstnermiljø, med handling som utspiller seg over to generasjoner fra Marokko, Norge, Romania og New York.  Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv.

 

Jeg elsker Dick av Chris Kraus

Filmskaperen Chris Kraus er gift med den betydelig eldre kulturteoretikeren og filosofen Sylvère Lotringer, men ekteskapet skranter. En kveld møter de kulturkritikeren Dick i en middag. Chris blir umiddelbart og hodestups forelsket. Hun begynner å skrive brev til Dick, noe mannen hennes er behjelpelig med. Han velger å se på det hele som et kunstprosjekt. Få av brevene blir faktisk sendt, men de finnes i denne romanen. «Jeg elsker Dick» er blant annet omtalt som et feministisk geriljaskrift, en hyperbevisst metaroman, et kjønnsfilosofisk manifest, et konseptuelt kunstobjekt og skandaløs bekjennelseslitteratur. (Biblioteksentralens omtale)

Denne boken ble først utgitt i 1997 og er først nå oversatt til skandinaviske språk.  Les Vagants omtale av boka. 

Er du med på leken av M. J. Arlidge

Tre branner lyser opp nattehimmelen. Det utelukkes fort at det hele er snakk om en tilfeldighet. Etterforsker Helen Grace konfronteres i stedet med nok en hensynsløs seriemorder, denne gangen med en forkjærlighet for mordbranner. Grace blir ufrivillig deltaker i et kappløp mot den sadistiske motstanderen. Hva er sammenhengen mellom ofrene? Hva driver gjerningspersonen? Og hvem blir neste offer? Dette er fjerde bok i serien om Helen Grace. (Biblioteksentralens omtale)

"Er du med på leken" topper britiske bestselgerlister. Daily Mail skriver:  «Får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.»  og The Times mener den er «En god, skremmende pageturner.» 

Evas siste vitne av Tove Alsterdal

En gang var Beckomberga et av Europas største mentalsykehus, men nå ligger det et nytt boligfelt der. Svante Levander flytter inn sammen med kjæresten, men en kveld blir han knivstukket til døde på vei hjem. Det viser seg at ekskona Eva fulgte etter han den kvelden, og hun blir straks mistenkt. Bare en utenlandsk kvinne som satt utenfor butikken og tigget kan ha sett det hele. Men hun er sporløst forsvunnet. (Biblioteksentralens omtale)

Se også VGs liste over ti krimbøker å sjekke ut i vår

Ildbarnet av S. K. Tremayne

Rachel gifter seg med David Kerthen og flytter fra Londons østkant til en praktfull herregård i Cornwall. Hun er omgitt av velstand og kjærlighet, og har en godt forhold til stesønnen Jamie. Men gradvis endrer Jamie adferd, han får merkelige utbrudd og hevder å være hjemsøkt av sin mor Ninas gjenferd. Han spår også at Rachel vil være død før jul. Er det bare Jamies måte å straffe Rachel for å ha tatt morens plass, eller ligger det noe annet bak forutsigelsene hans? Rachel begynner å grave i det som virkelig skjedde den gangen. Fra forfatteren av «Istvillingene». (Biblioteksentralens omtale)

Tremaynes ga i 2015 ut thrilleren «Istvillingene». Den gikk til topps i Storbritannia og ble en skrekksnakkis, og skal man tro engelsk presse, så er det grunn til å ha store forventninger til "Ildbarnet".

 «Tankevekkende, virkelig skummel og besettende - fantastisk.» - Sunday Mirror
«Boken grep meg fra første stund. Jeg sov med lyset på i flere netter etterpå.» - The Sun

Levende og døde av Han Kang

Gwangju, Sør-Korea, 1980. I etterdønningene av et studentopprør som ble slått brutalt ned, leter 14-årige Dong-ho etter vennen sin blant alle de drepte. Når han finner ham, vil han da være levende eller død? Hva skjer med sjelen til den kroppen som slutter å leve, og med den som overlever? I kretsen rundt Dong-ho er alle merket av massakren og dens etterdønninger. I årene som følger, må de forholde seg til det som hendte den gangen, enten de er ofre eller etterlatte, om det gjelder tortur, sensur, fornektelse, tilgivelse eller de vedvarende ekkoene av tragedien som rammet dem. (Forlagets omtale)

VG: Han Kang er et forfatternavn du bør merke deg! Hennes roman  «Levende og døde» er en viktig bok om et grusomt kapittel i Sør-Koreas historie - og er skrevet på en måte som gjør at du selv føler brutaliteten på kroppen.

Les også NRKs anmeldelse av boka

Morsdag av Graham Swift

England, 1924. Det er morsdag, den eneste dagen i året tjenestefolket får fri. Hva skal den foreldreløse tjenestejenta Jane Fairchild bruke dagen på, uten en mor å besøke? Hvordan ser fremtiden hennes ut, og hvordan vil den formes av de spesielle hendelsene som finner sted denne søndagen? Et England ribbet for unge menn etter første verdenskrig og preget av dypt rotfestede klasseforskjeller danner bakteppe for Swifts fortelling, som åpner med et hemmelig møte mellom to elskere og strekker seg over flere tiår. (Biblioteksentralens omtale)

The Guardian kaller "Morsdag"  et «mesterverk» som «bader i lys» og Adresseavisen kaller den «vidunderlig» og gir den terningkast seks.  

Google+