Hopp til hovedinnhold

Ny skjønnlitteratur (april)

Ny skjønnlitteratur (april)

Hvordan skal man egentlig leve når man vet sin egen dødsdato? Det er spørsmålet i Arto Paasilinnas nye roman, som er én av mange fristende nyheter denne måneden.  

 

Lettiparken av Judith Hermann

Barnløshet, skilsmisser, nye partnere, timer hos psykoanalytikeren og døende foreldre. De har ikke materielle problemer, hovedpersonene til Judith Hermann, men det feiler dem ganske mye likevel. Hermann gir oss små glimt av liv i novellene sine, der hun nærmest sniker seg inn og ut av fortellingene på en slik måte at leseren lodder dybden og føler spennet i livene vi får et innblikk i. Hun er en mester i å mane fram hele livshistorier mellom linjene, i det som ikke blir sagt, og i tausheten som gjerne er med å definere nære relasjoner. (Forlagets omtale)

 

Patrick : Arthur Pepper

Arthur Peppers makeløse reise av Phaedra Patrick

Det er ett år siden 69 år gamle Arthur Pepper mistet sin elskede kone Miriam. Han er fortsatt i sorg, men bestemmer seg for å gå gjennom tingene hennes. Da finner han et armbånd med små anheng gjemt i en støvlett. Et av anhengene er en elefant med en inskripsjon. Inskripsjonen viser seg å være et indisk telefonnummer, og da Arthur ringer det, blir det starten på et eventyr som fører ham til steder han aldri før har vært. Han innser hvor lite han egentlig vet om det livet Miriam levde før de møttes, og finner både trøst og kjærlighet på veien. (Biblioteksentralens omtale)

 

Skorping : Dit ormen skal

Dit ormen skal av Arne Skorping

Are Torkjellsson er på flukt. Først fra Island, deretter fra Norge etter å ha drept sønnen til høvdingen på Jæren. Are har en dødsdom hengende over seg – mektige menn vil ta livet hans. Dit ormen skal er basert på historiske hendelser rundt år 1000, en kaotisk periode mot slutten av vikingtiden med ættefeider, folkeforflytninger og erobringstokter. Det er en fortelling om svik og vennskap, om rotløshet, og om forsøk på å finne mening i en verden der tradisjonell levemåte og gudstro er i ferd med å gå i oppløsning. (Forlagets omtale)

 

Vokteren av tapte ting av Ruth Hogan

En gang var Anthony Peardew en hyllet forfatter av noveller, nå er han en tilårskommen mann som har tilbrakt halve livet med å samle tapte ting, som en soning for et løfte han brøt mange år tidligere. Når han innser at tiden er i ferd med å renne ut, overlater han huset og alle de tapte skattene til assistenten Laura, den eneste personen han stoler på vil fullføre oppdraget og forene de tusenvis av objektene med sine rettmessige eiere. Men de siste ønskene til vokteren av tapte ting har uforutsette ettervirkninger som setter i gang serie av tilfeldige møter. (Forlagets omtale)

 

Hett blod, nerver av stål av Arto Paasilinna

En januardag i 1918 blir Antti Kokkoluoto født. Jordmoren, som også livnærer seg som selfanger og spåkone, kan fortelle at Antti kommer til å leve til 12. juni 1990. Men hvordan skal man egentlig leve når man vet sin egen dødsdato? Antti oppsøker døden utallige ganger for å utfordre spådommen. Men han overlever både borgerkrig, Vinterkrig og den finske fortsettelseskrigen. Han lever et mangfoldig liv, men så begynner dødsdatoen brått å nærme seg. Antti bestemmer seg for å arrangere en heidundrende fest med over 1000 gjester. Så er spørsmålet: Slår jordmorens spådom til, eller vil vår helt med hett blod og nerver av stål overleve den varslede datoen? (Biblioteksentralens omtale)

 

James Franco spytter når han snakker av Erik Eikehaug

Kenneth vokser opp i Skien, i en familie preget av hemmeligheter, en utagerende storesøster, en forknytt mor og en far som forsøker å holde det hele sammen. Det prøver også Kenneth, ved å få sin innesluttede mormor til å fortelle sannheten om det som en gang skjedde. Og ved å besverge virkeligheten gjennom å dikte historier og speide etter stjerneskudd. Men når noen sprayer «Kenneth er homo» på kinoveggen, har han ikke lenger noe valg: Han må ut og bort, først til Oslo og senere til New York, der han snart befinner seg i en virvel av hendelser. (Forlagets omtale)

 

Det som aldri dør av Øistein Borge

Høyesterettsdommer John Sand og hans kone Monica blir myrdet under et ferieopphold i Nord-Irland. Etterforsker Bogart Bull er tilfeldigvis i landet for å besøke morfarens gård, og blir bedt om å bistå førstebetjent Miriam Dixon i det nordirske politiet. Så blir forpakteren på morfarens gård også funnet drept, og Bull oppdager at morfaren bar på en hemmelighet. Han trekker tråder tilbake til attentatene i 1970-årene i Nord-Irland. Det gamle IRA har sine moderne avleggere, og en hittil ukjent fraksjon synes å være bestemt på å ta opp tråden der IRA slapp den. (Biblioteksentralens omtale)

Google+