Hopp til hovedinnhold

Ny faglitteratur (uke 18)

Ny faglitteratur (uke 18)

Kommunesammenslåing er brennaktuelt for tiden, og blant ukens nyheter finner vi blant annet en bok om kommunereform. 

Fagbøker kan gi deg nytt perspektiv, hjelpe deg å forstå kompliserte saker, eller "bare" være underholdning. Hver uke får vi inn mye nytt og spennende, og her får du en liten oversikt over bøkene vi har satt på utstillingen "De aller nyeste nyhetene" denne uka. 

"Folkestye eller elitestyre? : kommunereform i perspektiv" av Alf-Inge Jansen og Bjarne Jensen (red.)

folkestyre

Innretningen av våre kommuner har avgjørende betydning for befolkningens levekår og utviklingen av vårt samfunn. Det er fra kommunen vi mottar mange av våre tjenester, og det er her befolkningen lever sine liv og utvikler lokalsamfunn - det er her vi utvikler vårt demokrati. I denne boken gir forfatteren en grunnleggende forståelse av hva en kommune er, hvordan kommunesystemet eller styringen av lokalsamfunnet er utviklet i Norge og den betydning kommunene har for det norske samfunn. Boken belyser tema som maktfordeling, demokrati, regional utvikling, kvalitet i velferdstjenestene, sentralisering/desentralisering og spredning av kompetanse. Omtalen er utarbeidet av BS.

"The house by the lake : a story" of Germany av Thomas Harding

house lake

Sommeren 1993 reiste Thomas Harding til Tyskland med sin bestemor for å besøke et lite hus ved en innsjø i utkanten av Berlin. Det hadde vært hennes "sjelested" som et barn, sa hun - et feriehjem for henne og hennes familie. På 1930-tallet hadde hun blitt tvunget til å forlate huset, og flyktet til England da nazistene kom til makten. The House by the Lake forteller en banebrytende og avslørende ny historie om Tyskland i løpet av et stormende århundre, sett gjennom et lite trehus. (Forlagsomtale)

Denne uken har vi fått inn enda ei bok om Tyskland, nemlig

"Tyskland stiger frem" av Sten Inge Jørgensen

tyskland stiger frem

Et helt nytt Tyskland har etablert seg etter andre verdenskrig og Berlinmurens fall. Landets innflytelse er massiv økonomisk, politisk og kulturelt. Men hvordan ser det ut, dette Tyskland som nå stiger frem? Kan landet fungere som et nytt forbilde for Europa? Sten Inge Jørgensen presenterer et nytt og oppdatert tysklandsbilde, og skriver om alt fra identitet og kultur til økonomi og utenrikspolitikk. Forfatteren utfordrer vante forestillinger om hvordan både tyskere og landet deres faktisk er. Denne pocket utgaven er oppdatert siden den innbundne utgaven kom ut i 2014. Omtalen er utarbeidet av BS.

"Nykter : om avhengighet og recovery" av Roger Karlsen

nykter

Som tittelen understreker viser forfatteren til hvordan det går an å bli varig nykter. Det å bli rusfri eller slutte med utagering er sjelden noe stort problem for den avhengige, for en tid. Det og ikke begynne å bruke igjen er det som er det store problemet, og er dermed kjernen i hvorfor mange ikke lykkes i varig rehabilitering av avhengighetslidelser. Forfatteren viser til innsikt, løsninger og metoder på dette som er selvopplevd, og boken er en populærvitenskapelig og erfaringsbasert fremstilling omkring hva recovery-prosessen dreier seg omkring. (Forlagsomtale)

"Snakk levende engelsk" av Thomas A. Fagerlid

engelsk

Hvor god er du egentlig i engelsk når situasjonene krever small-talk? Vet du hva du skal snakke om? Eller hva du ikke skal snakke om? I denne boken tar forfatterne leseren med på en rask språklig rundreise til USA, Canada, Storbritannia, Australia, New Zealand og Sør-Afrika. Her finner man de siste trendene, den nyeste slangen og de morsomste uttrykkene, samt vokabularet som trengs for å snakke om det som rører seg i tiden - alt fra urbane grønnsaker, yoga, vinsmaking, til kunst, finans og populærvitenskap. En lærer også å snakke om Norge og norske tradisjoner. Forfatterne har tatt med et kapittel med 30 forunderlige fakta om det engelske språk og sine egne topp 10-lister, samt mulighet for å teste sine egne engelskkunnskaper. Omtalen er utarbeidet av BS.

"Mersalgsdronningen" av Ragnhild Gylver

mersalgsdronningen

Har du noen gang lurt på hvordan du har endt opp med masse varer du egentlig ikke hadde tenkt å kjøpe? I denne boken følger vi Ragnhild Walby Gylver gjennom noen hektiske måneder bak disken på butikkjeden Nille. Hun gir oss tankevekkende innblikk i hvilke triks og knep vi som kunder utsettes for når vi er innom butikken. Hun forteller om hvordan det hele tiden lanseres internkonkurranse for å drive opp mersalget. Fra å være uerfaren butikkselger, blir Ragnhild på kort tid mersalgsdronning. Hvor kommer tanken om mersalg fra? Parallelt med historier fra salgslivet forteller forfatteren også om mersalgets begynnelse i de store kjedene i USA, fram til dagens billigkjeder og store matvarehus. Omtalen er utarbeidet av BS.

Google+