Hopp til hovedinnhold

Norsk krim

Norsk krim

Her kommer det tips til gode norske krimforfattere som du kanskje ikke har lest før?

Gå med meg av Sonja Holtermann

En kvinne blir funnet død i utkanten av det store russetreffet i Kongeparken. Hun er iført en russedress fra 90- tallet, og på det ene benet er det et hvitt kors. Kriminalreporter Ira Torgrimsson må jobbe raskt før kvinnens morder forsvinner inn i skyggene. Sporene bringer henne til et kristent miljø på Nord-Jæren, og historien om en vennegjeng på 80-tallet, som var sammensveiset i troen, men hvor skam og sosial kontroll også rådet.

Gå med meg

 

Assistenten av Kjell Ola Dahl

Jack Rivers er privatetterforsker Ludvig Paaskes assistent. Fjorten år tidligere var det Paaske som arresterte Rivers i etterkant av en mislykket politioperasjon som skulle avdekke spritsmuglervirksomhet. Nå er 1930-tallet godt i gang. Norske arbeidere engasjeres i kampen mot fascismen i Spania og det lille landet i nord må manøvrere mellom de europeiske stormaktenes opptakt til storkrig. Paaske og Rivers bringes inn i det storpolitiske spillet når en utroskapssak utarter til en spionjakt med døden til følge.

Assistenten

 

Fallesjuke av Randi Fuglehaug 

Under Ekstremsportveko på Voss fell ein fallskjermhoppar i bakken for auga på hundrevis av forferda tilskodarar. Hopparen, småbarnsmora Veslemøy Liland, omkjem. I ettertid viser undersøkingane at fallskjermen hennar var tukla med, og at ein har å gjere med eit drap. Den tidlegare VG-reportaren Agnes Tveit, som no har flytta heim, finn tilbake til yrket sitt når ho begynner å leite etter svar i si eiga ungdomstid. Ho oppdagar at den vakre vestlandsbygda skjuler mørke hemmelegheiter. Randi Fuglehaug er forfattar og frilansjournalist frå Voss. 

Fallesjuke

 

Skinnet bedrar av Agnes Lovise Matre

Det er varm sommer ved den blikkstille Hardangerfjorden. En søndag formiddag blir seks år gamle Anders observert mens han trasker i pysjen langs hovedveien. Dagen etter er han borte. Det er storesøsteren Ida som melder han savnet, faren har ikke registrert at gutten ikke kom hjem. En gigantisk leteaksjon blir satt i gang, og i etterforskningen som følger kommer alle bygdas hemmeligheter frem i lyset.

Skinnet bedrar

 

Gråsonen av Jan-Erik Fjell

Den flåkjefta, spillegale etterforskeren Anton Brekke var ung politiaspirant i den lille bygda Aremark da 17 år gamle Malin Rekve ble funnet drept i 1991. I nåtid har den pensjonerte Kripos-etterforskeren Harald Uteng uventet tatt kontakt med en journalist for å lage en podcast om drapet, men like før podcasten skal slippes blir han funnet druknet. Det ser ikke ut til at noe kriminelt har skjedd - helt til Anton får høre det upubliserte opptaket. Han begynner motvillig å overveie muligheten om at feil person ble tatt den gang, og at en morder er på frifot.

Gråsonen

 

Min sønn av Arne Svingen

Sønnen til Jorunn kommer hjem midt på natta med blod på klærne, og dagen etter er klærne forsvunnet. Jorunn er kvier seg for å konfrontere Ronny; forholdet dem imellom er allerede vanskelig. Dessuten er hun ikke engang helt sikker på at det var blod hun så. Men når roen har senket seg skjer det noe som gjør at Jorunn ikke har noe annet valg enn å gripe inn. Dette er den andre frittstående boka i Vigmostad & Bjørkes serie med romaner inspirert av De ti bud. I denne boka tar Arne Svingen fatt på det fjerde budet: du skal ære din far og din mor. 

Min sønn

 

Skjebnesteinen av Sven Petter Næss

Et døgn etter å ha blitt bortført i Edinburgh blir en norsk student funnet nesten livløs i en elv. Hun er Amandeep Kaur, niesen til politietterforsker Hariander Singh, som flyr til Skottland når han får vite om hendelsen. Han er der som privatperson, men involverer seg raskt i etterforskningen, til sine skotske kollegers irritasjon. I Norge finner Harinders kollega Rachel en mulig forbindelse mellom bortføringen på Amandeep og drapet på en tyster i narkomiljøet i Oslo, en ledetråd som fører både henne og Harinder farlig nære to beryktede utelivsbaroner som er involvert i byens narkotrafikk. 

Skjebnesteinen

 

Alle fugler små av Hanne Gellein

Dommer Ingeborg Witsøe Berg er i dyp sorg etter at datteren Maja druknet i Nidelva. Mens hun holder på å gjøre seg klar til en viktig rettssak oppdager hun en kjøttmeis inne i huset. Ingeborg spør seg selv om hvordan datterens yndlingsfugl har klart å komme seg inn i et lukket rom, og hva som egentlig skjedde da hun døde. Samtidig flytter patolog Silje Andersen til Trondheim med en tung fortid bak seg. Når hun obduserer en ung gutt oppdager hun en skjebnesvanger sammenheng. De to kvinnenes historier vikles sammen når de begge søker etter sannheten. 

9788202658243

 

Så ble det kaldt av Frode Eie Larsen

I Larvik blir en kvinne kidnappet etter en kveld på byen, og sporene leder Eddi Stubb utenlands. Der tar saken en brå og uventet vending da en ny tragedie inntreffer. Så forsvinner nok en person, og saken kommer ubehagelig tett på Eddi. I denne iskalde spenningsromanen avdekkes løgner, svik og grufulle familiehemmeligheter. Klarer politiet å få finne løsningen, før liv går tapt? I Så ble det kaldt tar forfatteren oss tett på personene og handlingen, man suges inn i fortellingen og slipper ikke ut før siste side er lest.

Så ble det kaldt

Vi skal ikke våkne av Heine Bakkeid

Den tidligere avhørslederen Thorkild Aske blir tvunget til å vende tilbake til sine røtter på Island. Faren, den karismatiske miljøaktivisten Ulfur, er uhelbredelig kreftsyk. I tillegg sitter han i fengsel, dømt for drapet på sin unge kjæreste. Thorkild og søsteren Liz tar turen til sagaøya for et siste farvel. Faren hevder han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles raskt inn i saken, som avdekker nye sannheter om deres egen familiehistorie og klimaforkjempernes mørke hemmeligheter. Den dramatiske reisen rundt på øya setter både Thorkild og de rundt ham i stadig større fare. Vi skal ikke våkne er den tredje boken i serien og tar Bakkeids gotisk-uhyggelige stil og lakoniske humor til nye høyder.

 

Vi skal ikke våkne av Heine Bakkeid

Udyr av Aust & Wessel

Legen Torbjørn Anker reiser i all hemmelighet på safariferie i Kenya. Ute på savannen står det gamle og ærverdige neshornet Cliff Kubwa og den digre hannelefanten Grumpy Grey. Grådige krypskyttere er mer enn villige til å drepe dyrene for å få tak i verdifullt elfenben. Maasaiene Adam Silah og Rhodah fra organisasjonen RedList kjenner hver flekk av savannen og er ansatt for å beskytte dyrene. Så blir Rhodah skutt og dødelig såret av en krypskytter, og Grumpy Grey blir funnet skadet av et spyd. 

Udyr av Aust & Wessel

Business av Terje Bjøranger

Business er en medrivende og realistisk krimroman av politiadvokat i Kripos, Terje Bjøranger. En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer. Mannen setter bevisst fingeravtrykk og vinker til overvåkningskameraet. Likevel greier ikke politiet å identifisere morderen. For politietterforsker Charlie Robertsen blir dette en reise inn i en mørk verden der menneskehandel er «big business», men hvem står bak og hvordan kan de komme unna uten å sette spor etter seg?

Business av Terje Bjøranger

Svart landskap av Eystein Hanssen

Svart landskap er ektefølt og actionfylt, med en handling som spenner fra avisredaksjoner i Oslo, via lyssky oljetrafikk i Nigerdeltaet til en eksplosiv finale på en afrikansk villdyrfarm. En thriller med samfunnsengasjement og hjerte.

 

Svart landskap av Eystein Hanssen

Ulmebrann av Monika Yndestad

En buss står i full brann i en tunnel i Bergen. Alice Bratt, journalist i BA, skjønner raskt at dette ikke er en vanlig trafikkulykke. Hva er det som skjuler seg i det utbrente vraket? For Alice blir saken dypt personlig. I bussen var en av hennes gode venner, Hassan. Mens han ligger kritisk skadet på sykehuset, begynner Alice å få e-poster. Det er ni dager til byens nye ordfører skal velges.

 

Ulmebrann av Monika Yndestad

Aldri tilgi av Trude Teige

Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding. Samtidig blir det funnet en død mann på en forfallen gård i Asker. Under arbeidet med å identifisere mannen, oppdager politiet en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Hvem er den døde mannen? Og hvem stammer blodet på låven fra? 

 

Aldri tilgi av Trude Teige

Stille uke av Sven Petter Næss

Kripos-etterforsker Harinder Singh vender motvillig tilbake til småbyen han vokste opp i for å bistå det lokale politiet med å oppklare en drapssak. Den halvt indiske Singh ble aldri helt godtatt i Elvestad, og møtet med hjemstedet får gamle konflikter til å vekkes til live. Mye er ved det samme i byen han forlot. Familien Davidsen eier fremdeles Elvestads hjørnestensbedrift og tilhører fortsatt byens maktelite. Men nå er Axel, fabrikkdirektørens sønn, drept. Tjue måneder tidligere forsvant dessuten en ung jente som vanket i samme gjeng som Axel sporløst.  

 

Stille uke av Sven Petter Næss

Vindbaroner av Hogne Hongset

Vindbaroner er en spenningsroman basert på den høyaktuelle debatten om den omfattende vindkraftutbyggingen som foregår over hele landet. Stigende strømpriser utløser et stadig sterkere press for å få bygge vindkraftverk i utørt natur, noe som nå skaper mer og mer motstand i befolkningen. Vindbaroner tar oss inn i en fiktiv, men høyst realistisk utbyggingssak, der «vindbaronen» og lokale grunneiere står mot naturvernere.

 

Vindbaroner av Hogne Hongset

Hundene i Raqqa av Trygve Kalland

Hundene i Raqqa er en nervepirrende og virkelighetsnær thriller om et gisseldrama i Raqqa i Syria - og om en redningsaksjon helt utenom det vanlige. Når norske Hege Kvalvåg blir tatt som gissel av IS i Syria, blir det hett for PST og E-tjenesten. Og enklere blir det ikke når de får høre om et planlagt terroranslag mot Stortinget.

 

Hundene i Raqqa av Trygve Kalland

Jeg ser død av Geir Greni

Maren Bjerke, kjent fra TV-serien Syner, bestemmer seg for å slutte i TV-bransjen og flytte tilbake til barndomsbyen. Her blir hun oppsøkt av svenske Beata Vargstierna. Hennes forlovede har forsvunnet sporløst dagen før bryllupet, og hun bønnfaller Maren om hjelp til å finne ham. Når Maren oppdager at det er en forbindelse mellom faren som døde da hun var liten og Beata, bestemmer hun seg for å hjelpe henne. Men snart skjønner Maren at hun ikke er den eneste som er på jakt etter sannheten om det som skjedde for over 50 år siden..

 

Jeg ser død av Geir Greni

Jeg er nummer 13 av Øistein Borge

Handlingen foregår i en gammel villa nord for Firenze. Huset hadde tidligere fungert som krigssykehus for de allierte, men er nå evakuert. Den annen verdenskrig går mot sin slutt. Den kanadiske sykepleiersken Hana og ensterkt forbrent, dødsmerket pasient er de eneste som er igjen i bygningen. Pasienten forteller historier for henne, men ikke sin egen. Hana får besøk isitt selvvalgte isolat av en tidligere kjenning, gentelemanstyven og spionen Caravaggio. Snart kommer også inderen Kip, ingeniørsoldat og bombesøker på de alliertes side.

 

Jeg er nummer 13 av Øistein Borge

Himmelen skal gråte blod av Sigbjørn Mostue

Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne. Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly. Sigbjørn Mostue har skrevet en forrykende fortelling som også griper oss i hjerterøttene - noen ganger må man tape alt, for å vinne det viktigste.

 

Himmelen skal gråte blod av Sigbjørn Mostue

Hvit armada av Ørjan Karlsson

Charlotte og mannen hennes er på bryllupsreise da båten deres kantrer. De kommer bort fra hverandre, og Charlotte strander sammen med den mystiske Gray på en øde øy. Ettersom årene går oppstår det dyp kjærlighet mellom dem. Men da Gray kommer med en dypt sjokkerende bekjennelse ser Charlotte ingen annen utvei enn å flykte fra øya. Vel hjemme oppdager hun at alt er forandret. Det er dessuten nesten umulig å skape seg et nytt liv med den intense medieinteressen tilbakekomsten hennes har skapt.

 

Hvit armada av Ørjan Karlsson

Terapeuten av Helene Flood

Den unge psykologen driver privatpraksis for ungdom i det store huset hvor hun bor sammen med den ambisiøse og overarbeidede ektemannen Sigurd. De står midt oppe i oppussingen av den store villaen de har arvet, da Sigurd legger igjen en søt beskjed på svareren til Sara. Så blir han borte. Huset føles med ett truende. Fottrinn høres på loftet, og ting forsvinner for så å dukke opp igjen. Boka skildrer forvirringen som oppstår i et menneske når omgivelsene plutselig ikke går i hop.

 

Terapeuten av Helene Flood

Tekstene er hentet fra forlagenes bokomtaler.

 

Google+