Hopp til hovedinnhold

Matt Baker: en amerikansk pioner

Matt Baker: en amerikansk pioner

TEGNESERIE: Matt Baker lagde en av de første grafiske romanene. I tillegg kunne han tegne så tiltrekkende kvinner at noen anså ham som en trussel. 

 

Den første grafiske romanen

Matt Baker var på mange måter eksepsjonell. Han er den første afroamerikanske tegneserietegneren vi kjenner til. Han er videre en av de første som tegnet en grafisk roman. Den kom i 1950 og het It Rhymes With Lust.

 

Tiltrekkende kvinner 

Baker tegnet blant annet så tiltrekkende kvinner at han ble trukket frem av psykiateren Fredric Wertham i hans bok Seduction of the Innocent hvor Wertham påstår at tegneserier er roten til alt ondt. 
Før det hadde han blitt kjent som en good girl art-tegner for Jerry Iger Studios. Hans mest kjente serier var Phantom Lady og Flamingo. Denne typen serier ble da også hans kjennemerke, nemlig hans evne til å tegne meget tiltrekkende kvinner. Så tiltrekkende var disse kvinnene at han var en av de som ble trukket frem av psykiateren Fredric Wertham i hans bok Seduction of the Innocent.

For de som ikke kjenner til Wertham så var han den som påstod at tegneserier var roten til alt ondt. For å komme til denne konklusjonen hadde han bl.a. funnet at ungdomskriminelle leste tegneserier. Så i ettertid må det være et av de beste komplimentene en kan få å bli nevnt av ham.

Phantom Lady

 

I skyggen av superhelter

Etter at Baker forlot Jerry Iger Studios jobbet han i lang tid for forlaget Fiction House. Her var de viktigste seriene Sky Girl og Tiger Girl. På slutten av karrieren jobbet han for Vince Colletta, som igjen er kjent for et utall superhelttegneserier for både Marvel og DC Comics. På 50 og 60-tallet arbeidet han også som Jack Kirbys faste rentegner.

Baker fikk et alvorlig slag i 1957 og døde året etterpå 38 år gammel. 

Artikkelen er hentet fra tegneseriebloggen til Lars som jobber ved Stavanger bibliotek:

Matt Baker (1921-1959)

Matt Baker

 

Den første afro-amerikanske tegneserietegneren vi kjenner til. Baker var òg en av de første som tegnet en grafisk roman (It Rhymes With Lust, fra 1950). 

Google+