Hopp til hovedinnhold

Masse ny fantasy i hyllene

A natural history of dragons av Marie Brennan

Sølvbergets fantasy-, science fiction- og tegneserieorakel Lars Gundersen har handlet. Det får du nyte godt av.

Lars Gundersen

- Jeg har bestilt inn bøker av forfattere vi ikke har fra før. Det å få ut noen nye forfattere er interessant, for leserskaren er jo konservativ.

De nye bøkene finner du i første etasje, på bokøy nummer to, rett ved 1-ukeslånene.

Leserne søker mot kjente navn

For noen virker det kanskje ulogisk at grensesprengende litteratur med fantastiske elementer har lesere som ikke er like vågale. Folk vil helst låne de samme forfatterne, og deretter ting som ligner på det de kjenner fra før, ifølge Gundersen.

- Det som er litt deprimerende, er at en av de mest utlånte forfatterne er Robert Jordan. Og han skriver jo, eller rettere sagt skreiv jo, som ei ku!

Mange forbinder fantasy med tjukke bøker og lange serier. Det er mer enn en myte. "Less is more" er lite brukt livsmotto blant forfatterne i sjangeren. Ringenes herre blir i så måte et slankt verk. Penger er ofte motivasjonen for de ordrike forfatterne. Men langt trenger ikke bety dårlig. Terry Pratchett skriver både langt, originalt og morsomt, mener Lars Gundersen.

- Hva er favorittene dine blant de nye bøkene våre?

- Alle! Det som har manglet på Sølvberget, er science fiction. Vi har ikke hatt nok. Det er kommet flere nye interessante serier.

Kvalitetsvampyrene kommer

Han er særlig fornøyd med at vi får flere nye vampyrserier i hyllene, som Chicagoland Vampires.

- Er ikke vampyrbølgen i ferd med å gi seg?

- Jo, men nå kan de som er interessert, begynne å lese de bra bøkene, og ikke hun dumme Stephenie Meyer (Twilight-serien)!

I hennes bøker er det for lite sex til at det duger som vampyrserie, mener Lars - bitingen og blodet er en metafor for det seksuelle, og den dimensjonen må med i en god vampyrbok.

Fantasy er en gammel sjanger

De nye bøkene finner du på en egen bokøy i første etasje. Der setter vi også fantasy og sci-fi-litteratur i et historisk perspektiv, med bøker helt tilbake til slutten av 1700-tallet. Sentrale tidlige fantasyforfattere er blant annet Edgar Allan Poe, Mary Shelley, Bram Stoker og Arthur Conan Doyle. James Barries bøker om Peter Pan er også fantasy, mener Lars.

I 2014 er fantasy i høyeste grad en sjanger som treffer kvinner og menn, og skrives like mye av begge kjønn.

- Din favorittbok i sjangeren?

- Det mest selvinnlysende svaret blir Ringenes herre. Den har jeg lest seks eller syv ganger. Men når man har lest den og blir helt frelst, leser man med forhåpning om å finne noe som er like bra. Da måtte jeg gjennom mye rart. Den første jeg fant som kom opp mot Ringenes Herre, var Magician av Raymond E. Feist. De fem første bøkene av George R.R. Martin (Game of thrones-serien) var usannsynlig kjekke.

- Er det mer i Game of thrones enn at det er pageturnere? Er det dybde der?

- Ja, det vil jeg i aller høyeste grad si. Det er Tolkien for voksne. Problemet når man har lest de fem første bøkene, er at man ikke aner hvordan han skal klare å samle dem i løpet av de to siste. Martin er ikke verdens dypeste forfatter, men han er en knakende god forteller. Det er ikke tvil om at han har grepet om dette med intriger.

Fantasy og science fiction

Ringenes herre ikon

Fantasy: Historier hvor magiske elementer og bruk av magi er en naturlig del av handlingen. Fantasy-fortellinger er gjerne lagt til en åpenbart oppdiktet verden, ofte befolket med trollmenn, alver, snakkende dyr, ulike monstre og andre overnaturlige skapninger.

2001 en romodysse

Science fiction: Fantasirike romaner og historier sentrert om en eller annen vitenskapelig nyvinning. Handler gjerne om utrolige reiser eller teknologiske nyvinninger og deres innvirkning på samfunnet.

(Store norske leksikon, Wikipedia.)

Google+