Hva leter du etter?

Massakren ved Wounded Knee

Den 29.desember 1890 fant den siste av de såkalte indianerkrigene sted, ved Wounded Knee, i dagens Sør-Dakota. 

Historisk sett markerer denne hendelsen slutten på konflikten mellom hvite soldater på den ene siden og urbefolkningen på den andre, som hadde pågått siden 1600-tallet, og som resulterte i total dominans for de amerikanske soldatene. Tragedien ved Wounded Knee blir også betraktet som den verste indianermassakren i USAs historie, og er blitt stående som en skamplett og et symbol på myndighetenes uforstand og maktmisbruk overfor urfolket. 300 av i alt 350 våpenløse Lakota-indianere ble drept, 200 av disse var kvinner og barn.

Utstilling

På Faktabiblioteket stiller vi ut bøker og filmer om Nord-Amerikanske indianere:

Begrav mitt hjerte ved Wounded Knee av Dee Brown (1971)

Forlagets omtale: En rystende og mesterlig fortalt skildring av de nordamerikanske indianernes undergang. I løpet av de tre tiårene fra 1860 til 1890 ble antallet hvite i USA fordoblet. Grådige og rasistiske hvite inntrengere gjorde situasjonen desperat for indianerne. Denne boken er en kronologisk skildring av indianernes siste kamper for tilværelsen, sett fra deres ståsted. "Begrav mitt hjerte ved Wounded Knee" åpnet øynene på et stort publikum verden over da den kom ut første gang, og Dee Browns beretning er fremdeles sjokkerende sterk. Blant indianerne har den bidratt til å gjenreise stoltheten over fortiden - ikke bare for de enkelte stammers historie, men også for den heroiske og tragiske kampen de førte.

Bury my heart at Wounded Knee (2007)

Dette er filmadapsjonen av boken med samme navn. Filmen ble nominert til hele 17 Emmy-priser, og ble tildelt seks priser.

Jorden skal gråte: USAs historie med indianernes øyne av James Wilson (2004)

Forfatteren forteller om de indianske opphavsmytene og indianerkulturene før europeerne kom, om Columbus og de ulike europeiske invasjonene, og han forteller historien fra de første hvite nybyggerne og frem til massakren ved Wounded Knee i 1890.

Et stjålet liv; en indianerkvinnes reise av Yvonne Johnson og Rudy Wiebe (2001)

Dette er en bok om et drap og om skjebnen som førte indianerkvinnen Yvonne Johnsen i fengsel på livstid, trolig et justismord. Det er en historie om blodig urettferdighet, overgrep og vold, men også en historie om motet til å leve på tross, til å finne forankring i cree-indianernes urgamle ritualer og åndelige tradisjoner.

Grandfather: A Native American's Lifelong Search for Truth and Harmony with Nature av Tom Brown Jr. (2001)

Forlagets omtale: Who is Grandfather? To Tom Brown, Jr. he was an invaluable teacher, one without limits or time, one whose world was an eternity, and whose riches were defined in the beauty of nature. The true identity of Brown's teacher is one of the many great mysteries which unfold in this tribute to the eternal spirit in everyone.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙