Hopp til hovedinnhold

M.L.Stedman, "Lys mellom to hav": Den enes lykke kan være en annens ulykke

Foto: Eli Seim

Lys mellom to hav av den den australsk-engelske forfatterinnen M. L. Stedman utkom nå i år, og blir karakterisert som lettlest og spennende, uforglemmelig og usedvanlig. Jeg likte den!

bokomslag

Handlingen i denne boka er lagt til Australia i tiden etter første verdenskrig. Hovedpersonen Tom sliter med minner fra barndommen og minner fra fire år som soldat i første verdenskrig. Etter krigen får han seg jobb som fyrvokter på fyrtårnet Janus Rock som ligger utenfor vestkysten av Australia. Han er nygift, og han og kona Isabel drømmer om et godt, fredelig liv og mange barn på fyret.

Mirakel og dilemma

Etter at Isabel har opplevd to spontanaborter og en dødfødt baby, er hun knust av sorg. En dag skjer det som Isabel opplever som et mirakel: En båt med et levende spedbarn og en død mann om bord driver i land. Som den pliktoppfyllende fyrvokteren Tom er, vil han straks melde fra om det som har skjedd, men Isabel overtaler ham til å la være. De beholder den lille jenta som sin egen datter, og lar være å melde fra om at deres egen baby var dødfødt. Isabel blomstrer som ”mamma”, mens det for Tom blir en ekstra byrde til det han allerede sliter med.

Boka er en kjærlighetsroman, en historisk roman og en roman om det fascinerende livet på et øde fyr. Det er en roman om hvordan det som er galt, men føles som rettferdig for noen, er en tragedie for andre.

Finn og reserver boka

Google+