Hopp til hovedinnhold

Lokalhistorie i Salongen

Lokalhistorie i Salongen

Hvorfor har ikke Stavanger bygårder som andre store norske byer? Hvem dyrket jorden og drev med fiske på værharde Kvitsøy? Er du interessert i lokalhistorie? I Salongen på Kiellandsenteret i 4. etasje finner du spennede litteratur om Stavanger og områdene rundt.

Å vite hvor vi kommer fra, vår egen og byens historie er en forutsetning for å kunne skape en god fremtid. 

Vi beveger oss daglig i trehusbyen, går turer i det vakre kulturlandskapet på Jæren og i Ryfylke. De gamle fabrikkene i Stavanger Øst fylles med nytt liv i form av leiligheter, kulturelle møteplasser eller serveringssteder. Våre forfedre har jobbet og slitt for at vi i dag på mange måter kan ha et enklere liv.

I bøkene om lokalhistorie finnes mange morsomme opplysninger om byen. Visste du for eksempel at:

-Søregaten ble kalt Subakanalen på grunn av alle drikkebulene og horehusene som på 1800-tallet lå tett i tett.  Det var nok grunnen til at Anna Malena sprang etter han Johan.

-Stavanger Aftenblad hadde også sine første lokaler i Søregata fra 1893 til 1908.

-Den Kombinerede Indretning var en sosial institusjon for fattige, straffedømte, syke og dødende, plassert omtrent der Arkaden ligger i dag. Der levde de svakeste i samfunnet under forferdelige forhold. Kanskje ikke alt var bedre før. Det sies at Skagenmaler P.S Krøyer ble unnfanget på den kombinerede innretning.

 

Den Kombinenerede Indretning

I lokalsamlingen kan du også forske på dine egen families gård- og slektshistorie ved å studere de gamle bygdebøkene. Vi har en egen samling om lokal krigshistorie. Du kan lese om byens næringsliv, kunstliv, og finne gode tips til turer i egen kommune. 

I tillegg til samlingen i 4.etasje finner du mye spennede formidling av lokalhistorie på Sølvbergets YouTube kanal.

 

Google+