Hopp til hovedinnhold

Linn Strømsborg, "Furuset": Setter seg i hodet og i hjertet

Linn Strømsborg, "Furuset": Setter seg i hodet og i hjertet

Gitte og Mette. Det er oss. Vi har chattet om boka Furuset.

Mette: Hvilken bok skal du skrive om?
Gitte: Furuset tror jeg…
Mette: Åh, det hadde jeg og tenkt. Skal vi skrive sammen?
Gitte: Ok da. Hva med å begynne å fortelle litt om Eva?

Eva har bestemt seg for å flytte tilbake på pikerommet hos mor og far på Furuset. Bare til hun finner noe eget. Til hun finner ut hva neste kapittel i livet skal inneholde. Hun har akkurat levert inn masteroppgaven, men det ble ikke som forventet å være ferdig studert. I stedet for at det åpner for noe nytt, føles det bare som en avslutning, og Eva vet ikke hvor hun skal gå videre. Så hun vender tilbake; til Furuset hvor hun vokste opp. Imens lurer hun på hvordan det er å vite hva man vil med livet.

Mette: Vet du hva du vil med livet?
Gitte: Egentlig ikke, jeg tar livet som det kommer dag for dag. Så kan man jo dagdrømme litt, istedet for å ha de store planene. Enn du, vet du hva du vil med livet?
Mette: Jeg vet det. Men det er jo ikke sikkert jeg vet det. Eller man vet det vel aldri? Livet forandrer seg jo hele tiden. Jeg syns det er fint å lese om Eva som bare tusler rundt på Furuset.

 

furuset

Med det svenske bandet Kent som lydspor gjennom hele boka, følger vi Evas liv på hjemstedet, både før og nå. Dette er en fin, vakker og sår bok, om ungdomsminner og overgangen til et voksenliv. Den vekker en lengsel til hvordan du opplevde ting som ungdom, til varme, lange sommerdager, til barndomsvenner. Og til øyeblikket da du oppdager et musikkalbum som åpner en ny verden.

Gitte: For meg var dette albumet Hagnesta Hill av Kent, akkurat som det var for Eva.
Mette: Jeg har aldri hørt noe særlig på Kent jeg. Men ble litt fristet.
Gitte: Linn Strømsborg har laget en spilleliste på Spotify til boka. Den bør du høre på!
Mette: Ok da.
Gitte: Her er lenken til "Furuset"-spillelisten. Kos deg! 

 

Gitte: Jeg synes det formidles en stor lengsel i denne historien. Men hva er det Eva lengter etter og drømmer om? Hun tenker mye på at det må være mer ved livet enn det Furuset har å tilby, men hva er det som holder Eva tilbake?
Mette: Hmm, det blir for dypt for meg, ass. Forfatteren selv, Linn Strømsborg, sier om boka: Det er en historie om stedene vi kommer fra og har lyst til å rømme fra, og om etterpå å finne ut at man egentlig ikke ville rømme fra stedet, men fra seg selv.

Mette: Dette var en bra bok.
Gitte: Ja, det er en bok som setter seg i hodet og i hjertet i lang tid.
Mette: Håper mange leser den.
Gitte: Ja!
Mette: Kanskje dobbelt så mange leser den, når vi er to som har anbefalt den?

Google+